Az emberhátrány sem volt gond az MU-nak: Rooney döntött a fináléban

Vágólapra másolva!
2008.12.21. 13:34
Wayne Rooney 73. percben lőtt góljának köszönhetően a Manchester United nyerte meg a Japánban rendezett labdarúgó klubvilágbajnokság fináléját az LDU Quito ellen. Az MU a 49. perctől Nemanja Vidics kiállítása miatt tíz emberrel játszott, de így is teljesen megérdemelten szerezte meg a győzelmet, amiért sokkal többet tett.
A manchesteri Siva: Rooney és társai gólöröme
Fotó: Reuters
A manchesteri Siva: Rooney és társai gólöröme
A manchesteri Siva: Rooney és társai gólöröme
Fotó: Reuters
A manchesteri Siva: Rooney és társai gólöröme

A japán szurkolók a Gamba bronzmeccsen aratott győzelmének köszönhetően elégedetten foglalhattak helyet a lelátón, hogy megtekintsék a 2008-as klubvilágbajnokság döntőjét, a szórakoztatás pedig a Manchester Unitedre és az LDU Quitóra várt.

A hangulat megteremtéséért egyértelműen az angolok tettek többet: Sir Alex Ferguson csapata irányított az első félidőben, bár az első helyzet az ecuadoriak előtt adódott.

Az 5. percben Manso Claudio Bielerhez továbbított, akinek a labdája a védők között megtalálta Jairo Campost, a Quito játékosa azonban közelről mellé lőtt.

A United a helyzetre Rooney révén válaszolt: a „vörös ördögök” csatára iszonyú erővel küldte kapura dropból Vidics indítását, de Cevallos nagyot repülve, bravúrral kitolta a löketet. Öt perccel később jött a „visszavágó”, ugyanilyen eredménnyel: Carrick hosszú labdája került a védők segítségével Rooney elé, aki éles szögből lőtt, Cevallos szögletre mentett.

A 20. percben Cristiano Ronaldo tökéletes bal oldali beadással „lepte meg” Tévezt, aki gondolkodás nélkül lőtt is, de nem tudott kifogni az ecuadori kapuson. A nagyon agilis Rooney két perc múlva Cevallost már elkerülte egy átemeléssel, balszerencséjére a labda a hálót nem belülről, hanem felülről találta el.

Tíz perccel a szünet előtt már kezdett végleg elegük lenni a manchesterieknek Cevallosból: a Quito legjobbja Rooney passza után Pak Dzsi Szung kísérletét „nyelte le”.

A félidő végén a koreai előtt adódott még egy lehetőség, de öt méterről, rossz szögből nem tudott a hálóba emelni. A sokkal többet próbálkozó és fölényben játszó United megérdemelte volna a vezetést, de az első félidő gól nélkül zárult.

A második játékrész a megszokott mederben indult, aztán Nemanja Vidics meggondolatlansága felborította kissé az erőviszonyokat. A szerb védő a 49. percben a földön fekve bal könyökkel csapott oda Bielernek, és az ostoba szabálytalanságért meg is kapta a piros lapot.

Ferguson cserével reagált: Evans jött be Tévez helyére. Hiába volt a Quito emberelőnyben, helyzete a Unitednek adódott: Ronaldo adott munkát Cevallosnak.

Az LDU-nak 65 percig tartott, míg eltalálta Van der Sar kapuját, akkor viszont a kapusnak minden tudására szüksége volt: Manso óriási lövést küldött kapura 26 méterről, de a holland csodás mozdulattal kiszedte a labdát a fölsőből.

A dél-amerikaiak felbátorodtak (emberelőnyben illett is nekik), de a végén ők kapták a gólt: a 73. percben Cristiano Ronaldo egy lövőcsel után balra tette a labdát Rooneynak, aki futtából, elég éles szögből gyönyörűen csavart a bal alsó sarokba (0–1).

Az ecuadioriaknak nem maradt puskaporuk a végére (bár a 90. percben Van der Sarnak védenie kellett még egy nagyot), így a United-drukkereket legfeljebb Rafael sérülése bosszanthatta a hajrában.

A „vörös ördögök” 1999 után másodszor ültek a klubvilág trónjára – teljesen megérdemelten. A nagyon gyenge teljesítményt nyújtó,kapura veszélytelen Quito csalódást keltett a fináléban.

ROONEY A KLUB-VB-T ELDÖNTŐ GÓLJA


KLUB-VB

DÖNTŐ
LDU QUITO (ecuadori)–MANCHESTER UNITED (angol) 0–1 (0–0)
Jokohamai Nemzetközi Stadion, Jokohama. V.: Ravsan Irmatov (üzbég)
Quito: Cevallos – N. Araujo, Calle (Ambrosi, 77.), Campos, Reasco (Larrea, 82.) – W. Araujo, Bolanos (Navia, 87.), Calderón, Manso, Urrutia – Bieler
Vezetőedző: Edgardo Bauza
Man. Utd.: Van der Sar – Rafael (G. Neville, 85.), R. Ferdinand, Vidics, Evra – Pak Dzsi Szung, Anderson (Fletcher, 88.), Carrick, C. Ronaldo – Tévez (Evans, 51.), Rooney
Menedzser: Sir Alex Ferguson
Gólszerző: Rooney (73.)
Sárga lap: Bieler (2.), Campos (36.), Cevallos (44.), Calle (66.), W. Araujo (71.), ill. Anderson (70.)
Kiállítva: Vidics (49.)

STATISZTIKA

LDU Quito Man. Utd.
Lövések 9 16
Kapura 3 9
Szabálytalanságok 26 17
Sárga lapok 5 1
Piros lap 0 1
Szögletek 5 3
Labdabirtoklás 45% 55%

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik