Tíz emberrel harcolták ki a továbbjutást a házigazda ghánaiak

Vágólapra másolva!
2008.02.03. 20:09
Nem tudta kihasználni emberelőnyét Nigéria az Afrika-kupa negyeddöntőjének mérkőzésén, és a rendező Ghána válogatottja előbb kiegyenlítette hátrányát, majd hét perccel a végső sípszó előtt begyötörték a mindent eldöntő találatot. A „szuper sasok” nem akartak a rendes játékidőben dönteni a továbbjutásról, és az utolsó percekre már nem tudták felpörgetni a játékot.
Agogo (jobbra) gólja továbbjutást ért Ghánának
Agogo (jobbra) gólja továbbjutást ért Ghánának
Agogo (jobbra) gólja továbbjutást ért Ghánának
Agogo (jobbra) gólja továbbjutást ért Ghánának

A ghánai csapat elsőként végzett az A csoportban, három mérkőzésén három győzelmet arattak a „fekete csillagok”.

Nigéria a B csoportban második helyen lépett tovább a negyeddöntőbe, és egyre javuló formát mutatott az afrikai kontinensviadalon.

Az első félidő jó iramban indult, és a két csapat fontos tornához méltóan vetette magát bele a játékba.

Adódtak lehetőségek mind a két oldalon, az első találat mégis büntetőből született: Addo húzta meg Yakubu Ayegbeni mezét a 16-oson belül, a játékvezető pedig 11-est ítélt.

A letett labda mögé maga a sértett állt, és a kapus mellett a hálóba gurított.

Az egyenlítő gól az első félidő ráadásában érkezett: Quincy Owusu-Abeyie ívelt középre, Michael Essien fejese pedig előbb a jobb, majd a bal kapufát érintve került a hálóba.

A fordulás után mindkét csapat a győzelemre játszott, felváltva forogtak veszélyben a kapuk.

Az 59. percben hatalmas lehetőséget kapott Nigéria, hogy a maga javára fordítsa a mérkőzést: Mensah buktatta az utolsó emberként kiugró Odemwingie-t, és azonnal villant a piros lap.

A találkozó további részében azonban nem látszott, hogy emberelőnyben játszottak a „szuper sasok”, és nem akarták a felek dűlőre vinni a továbbjutást a rendes játékidőben.

Hét perccel a vége előtt mégis eldőlt, melyik csapat jut a legjobb négy közé: Muntari beadását vágta közvetlen közelről Agogo a léc alá.

Válasz már nem érkezett erre a találatra a zöldek részéről, így a házigazdák folytatták jó szereplésüket a viadalon, és továbbra is százszázalékos a teljesítményük a tornán.

AFRIKA-KUPA

NEGYEDDÖNTŐ
Ghána-Nigéria 2-1 (Essien 45+3., Agogo 83., ill. Yakubu 35. – tizenegyesből)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik