Elefántcsontpart mellett a nigériaiak jutottak a legjobb nyolc közé

Vágólapra másolva!
2008.01.29. 20:06
Elefántcsontpart könnyedén győzte le 3-0-ra Mali válogatottját Didier Drogba, Marc Zoro és Boubacar Sanogo góljával. Eközben Nigéria begyűjtötte a három pontot John Obi Mikel és Ikechukwu Uche találatával, a „szuper sasok” jutottak tovább a csoportból az „elefántok” mögött második helyen az Afrika-kupa B csoportjában. Mali három mérkőzésen egyetlen gólt szerzett, ez pedig kevés volt a továbbjutáshoz.
Zoro (jobbra) is vert egy szöget Mali koporsójába
Reuters
Zoro (jobbra) is vert egy szöget Mali koporsójába
Zoro (jobbra) is vert egy szöget Mali koporsójába
Reuters
Zoro (jobbra) is vert egy szöget Mali koporsójába

ELEFÁNTCSONTPART-MALI

A csoport egyik továbbjutója már ismert volt a záróforduló előtt, ugyanis Elefántcsontpart két győzelmével már a negyeddöntőben érezhette magát.

Ennek ellenére aktívabban kezdtek az „elefántok”, és már a mérkőzés elején vezetést szereztek: Didier Drogba, a csapat első számú gólfelelőse lőtte ki a „sasok” kapujának bal alsó sarkát. A támadónak ez volt az ötvenedik gólja nemzeti színekben.

Röviddel később meg is duplázhatták volna előnyüket a narancssárgák, ám előbb Zoro fejese hagyta el a jobb kapufa mellett a játékteret, majd Arouna Koné tévesztett nem sokkal célt.

A mali együttes teljesen veszélytelen volt Barry Copa kapujára az első 45 percben, és a látottak alapján nem számított meglepetésnek, hogy korábbi két mérkőzésükön mindössze egy találatra voltak képesek a „sasok”.

A második játékrész elején mégis Mali ragadta magához a kezdeményezést, és Keita 21 méteres szabadrúgásával egyenlíthettek is volna, de az „elefántok” portása szép vetődéssel ütötte ki a bal alsó sarokba tartó labdát.

Ezután jött a hidegzuhany: Zoro fejesével megduplázták az elefántok az előnyüket, ez az eredmény pedig már a másik összecsapáson vezető Nigériának kedvezett.

A félidő közepén Dramane Traoré bólintott a kapufára, tehát a szerencse sem állt a „sasok” mellé.

A lefújás előtt öt perccel dőlt el minden: Boubacar Sanogo gurított a hálóba egy kapusról kipattanó labdát, és ezzel biztossá vált, hogy Nigéria kerül az Afrika-kupa legjobb nyolc együttese közé.


NIGÉRIA-BENIN

A kvartett másik továbblépőjének személye még kérdéses volt a harmadik forduló előtt, Nigériának tehát nagy téttel bírt az összecsapás.

A Benin elleni találkozón azonban nem látszott, hogy a „szuper sasoknak” kötelező volt begyűjteniük a három pontot. Unalmasan teltek a percek a találkozó, és csak elvétve forogtak veszélyben a kapuk, gólnélküli félidő után vonulhattak tehát a csapatok az öltözőbe.

A második félidőben sem tűnt úgy, hogy Nigéria győzelemre játszik, ám ennek ellenére vezetést szerzett: egy távoli szabadrúgás pattant ki Yoannról, amelyet Odemwingie ívelt vissza középre, John Obi Mikel pedig közvetlen közelről bólintott a hálóba.

A 63. percben Uche is beköszönhetett volna, de a benini hálóőr hatalmas vetődéssel kipiszkálta a jobb sarokba tartó labdát.

Ami késett, nem múlott: Ikechukwu Uche nem sokkal a végső sípszó előtt már nem hibázott, így Nigéria lépett tovább csoportmásodikként a B jelű kvartettből.


AFRIKA-KUPA

B CSOPORT, 3. FORDULÓ
Elefántcsontpart-Mali 3-0 (Drogba 10., Zoro 50., Sanogo 88.)
Nigéria-Benin 2-0 (Mikel 52., Yakubu 87.)


A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Elefántcsontpart 3 3 0 0 8 1 7 9
2. Nigéria 3 1 1 1 2 1 1 4
3. Mali 3 1 1 1 1 3 -2 4
4. Benin 3 0 0 3 1 7 -6 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik