Arany, ezüst, bronz és döntő: elkezdődtek az utolsó napok…

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2008.08.22. 23:53
Két hét után megszületett a magyar olimpiai küldöttség első pekingi aranya. A 14. nap a medencében is sikert hozott. A női vízisek Hollandia elleni és a női kézisek Oroszország elleni sikertelen elődöntője után a férfi pólósválogatott sikeresen jutott át az utolsó előtti akadályon, amit a montenegrói válogatott testesített meg, így már csak egy lépésre van a címvédéstől. Az is megsüvegelendő, hogy a 46 éves Czukor Zoltánnál még egyik magyar olimpikon sem kapott nagyobb tapsot Pekingben.
Vajda Attila, az első magyar bajnok
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
Vajda Attila, az első magyar bajnok
Vajda Attila, az első magyar bajnok
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
Vajda Attila, az első magyar bajnok

Kezdjük az emlékidézést a nap legkedvesebb négy percével. Pontosan három perc ötven másodpercével, mert a négy perc bizony már csak a kilencedik helyhez lett volna elegendő a kenu egyesek 1000 méteres döntőjében. De Vajda Attila két másodperccel jobb volt a második helyezett, spanyol címvédő David Cal-nál is, így negyven év után ismét magyar aranyat ünnepelhettünk a kenusok „királyszámában”.

„Arra gondoltam, hogy a kajakosok, kenusok között én leszek az első. Az volt a lényeg, hogy a táv elején az elsőkkel menjek, s a végét meg tudjam nyomni. Ehhez nincs mit hozzátenni, fantasztikus érzés!” – nyilatkozta később diadalittasan az újdonült szegei bajnok, amihez természetesen mi is csak legőszintébb gratulációnkat tudjuk tolmácsolni.

Fantasztikus, hogy első pekingi bajnokunk a partraszállás után rögtön példaképét, az olimpia előtt fájdalmasan korán elhunyt Kolonics György nevét említette meg. Ennél csak az felemelőbb, ahogy az egykori Koló társa, Kozmann György új párjával, Kiss Tamással bizonyította, hogyan kell valakinek tettekkel örök emléket állítani! Kozmann és Kiss a kenu kettesek 1000 méteren szerzett bronzérme által – lélekben Koloniccsal kiegészülve – az egész olimpia legnagyszerűbb teljesítményét nyújtó sportemberek, a legnagyobb bajnokok közé emelkedtek!

Női kajakos négyesünknek nem sokon múlt a legfényesebb érem, ahogy sajnos már csak lenni szokott az elmúlt években, pontosan egy német egységen. A Fanny Fischer, Nicole Reinhardt, Katrin Wagner-Augustin és Conny Wassmuth alkotta német hajó Pekingben is jobbnak bizonyult a Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Janics Natasa kvartettnél, melynek első és utolsó tagja szombaton remélhetőleg bizonyítja: továbbra sem ül rajtuk „német átok”.
Az amerikaiak ellen is ez kell
Fotó: MTI/Ilyés Tibor
Az amerikaiak ellen is ez kell


A férfi kajak kettesek között Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor párosa nagyon erősen kezdett, és vezető helyüket a hajrában nem tudták tartani, 5. helyükön 500-on javítatnak még. A négyesek között négy és nyolc éve is magyar győzelem született (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összetételben), ám a a Sík Márton, Beé István, Vereckei Ákos, Bozsik Gábor csapattól nem lehetett elvárni a címvédést, ők is ötödikek lettek.

Benkő Zoltán a kajakosok legerősebb számában kilencedik lett egy olyan futamban, ahol az olimpiai bajnok kanadai Adam von Koeverden a nyolcadik, a vb-2.Stjepan Janic a hetedik hellyel kellett, hogy megelégedjen.

És ahogy az már az elmúlt olimpiákon lenni szokott a kajak-kenus sikerek „húzták magukkal” a bravúrt egy másik „vizes sportban”: férfi pólósaink Montenegró legyőzése (11–9) után egymás után harmadszor döntőzhetnek olimpián.

Hogy fiatalabbak lettünk a mérkőzés alatt, azt nem állíthatjuk, ám a padról vízbe ugró és óriásikat hárító Gergely István, a remek Molnár Tamás, a bombázó Kiss Gergely és a végjátékban „kirobbanóan” játszó Kásás Tamás vezette csapat megérdemelten jutott a döntőbe. Ahol aztán nem „taktikás barátaik”, a szerbek várnak rájuk, hanem a meglepetés amerikaiak. Jó meccs lesz… Jó lesz figyelni!

Női öttusázóink nem szenvedtek el olyan látványos kudarcot, mint a férfiúk a lovaspályán, de ennél több van bennük. Nem volt jó napjuk, így Vörös Zsuzsanna 20., Gyenesei Leila 24. helyen végzett.

Czukor Zoltán a 46. helyen zárta a férfiak 50 kilométeres gyalogló versenyszámát. Tette ezt a mezőny legidősebb tagjaként, 46 évesen 4:20:07 óra alatt. A pekingi Nemzeti Stadion majd’ százezres közönsége óriási tapssal jutalmazta a sportembert, akinek sikerült az ami sokaknak nem: legyőzni önmagát.

Az izlandi hősök
Fotó: Reuters
Az izlandi hősök

Ha a magyar sikereken túl, a nemzetközi színtérre is teszünk egy kis kitekintőt, akkor feltétlenül meg kell említeni, hogy Izland férfi-kézilabda válogatottja óriási meglepetésre döntőbe jutott, ahol a címvédő Horvátországot verő Franciaországgal találkozik. Az izlandiak már így is nemzetközi hősök, az ország negyedik olimpiai érmét szerezték, de ha megnyerik az izlandiak első aranyát, akkor az ország bizonyosan tele lesz Gustavsson-, Stefansson- és Sigurdsson-gejzírekkel!

Férfi röplabdában, akárcsak a nőknél USA–Brazília döntő lesz. A kosarasoknál a Team USA visszavágott a négy évvel ezelőtti „világégésért” Argentínának, már csak a spanyolokat kell „felfalni”, hogy Kobe Bryant „aranyos” olimpikon legyen.

Jamaicában aranygaluska és bukta volt a mai menü. Utóbbit a 4x100-as hölgyek „sütötték”, aki megismételték az amerikai kozmát, és elváltották magukat (a nevető harmadik oroszok nyertek), előbbit pedig ugyanebben a számban a férfiak, akiknek világcsúcsa csak phelpsnyi jelzőkkel illethető.

Hollandia győzelme női gyeplabdában már ide se fér… Soha rosszabb napot!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik