A játékok történetében először vezeti magyar bíró a futballdöntőt

Vágólapra másolva!
2008.08.21. 10:14
Tizennégy esztendővel azután, hogy a magyar Puhl Sándor vezethette a labdarúgó-világbajnokság döntőjét, a sportág történetében először az olimpiai játékok fináléjára magyar játékvezetői hármast jelölt a FIFA. Kassai Viktor – akinek a szombat hajnali Argentína-Nigéria mérkőzésen Erős Gábor és Vámos Tibor lesz a segítője a Madárfészekben – a szigorú előírások ellenére adott interjút a Nemzeti Sportnak.
Erős Gábor, Kassai Viktor és Vámos Tibor (balról jobbra) megkapták életük nagy feladatát
Erős Gábor, Kassai Viktor és Vámos Tibor (balról jobbra) megkapták életük nagy feladatát
Fotó: Imago (archív)
Erős Gábor, Kassai Viktor és Vámos Tibor (balról jobbra) megkapták életük nagy feladatát
Erős Gábor, Kassai Viktor és Vámos Tibor (balról jobbra) megkapták életük nagy feladatát
Erős Gábor, Kassai Viktor és Vámos Tibor (balról jobbra) megkapták életük nagy feladatát
Fotó: Imago (archív)
Erős Gábor, Kassai Viktor és Vámos Tibor (balról jobbra) megkapták életük nagy feladatát

Noha nyaralni nem sok ideje volt, aligha képzelhetett magának szebb nyarat napjaink első számú magyar futballbírója, a tatabányai illetőségű, de már Budapesten élő Kassai Viktor, aki a hajdan az NB III-ig jutó, ugyancsak labdarúgó-játékvezetéssel foglalkozó édesapja, Kassai István legszebb álmait váltja valóra: azok után, hogy az elmúlt idényben levezethette élete első két Bajnokok Ligája-mérkőzését, majd az Európa-bajnokságon tartalékbíróként számított rá az UEFA, meghívást kapott a pekingi olimpiára is, ahol immár vezetőbíróként is figyelembe veszi a FIFA.

Magyar kollégáival irányíthatta az Argentína–Ausztrália csoportmeccset, majd hosszú ideig alig hallhattunk róla. Igaz, közben sem volt munka nélkül, mivel négy találkozón is közreműködött tartalék játékvezetőként, és amikor a hazai futballdrukkerek már-már elfelejtették, hogy egy focibírónk is ott van az olimpián, szerda reggel látott világot a szenzációs bejelentés: a magyar bírótrió vezetheti a férfi labdarúgótorna döntőjét.

Kis túlzással azt is mondhatnánk, Kassai Viktor szállította eddig a magyar sportkedvelőknek a legszebb olimpiai sikert, de hogy a legváratlanabbat, az biztos. "Még véletlenül sem hasonlítanám össze a játékvezetők feladatát az olimpikonok sportteljesítményével" – hárította el ezt a provokatív felvetést Kassai Viktor, aki a szálláshelyéül kijelölt pekingi hotelben nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

„Az olimpia hangulatából alig-alig jut el hozzánk valami, hiszen az olimpiai futballmeccsek többségét nem is a fővárosban rendezték, és mi sem az olimpiai faluban lakunk. A magyar érdekeltségű versenyekre sem tudtunk ellátogatni, mert a mi kötelességünk a FIFA által számunkra kijelölt feladatokat végrehajtani, edzéseken és megbeszéléseken részt venni, azaz a futballtornára koncentrálni."

A 33 esztendős Kassai Viktor, aki civilben idegenforgalmi referens, 15 esztendős korában édesapja példáját követve kezdte a bíráskodást. Az összeszokott hármas másik két tagja az Esztergomból származó 37 éves Erős Gábor vállalkozó, aki már kétszáznál is több alkalommal dolgozott együtt a vezetőbíróval, illetve a 41 éves fővárosi iskolaigazgató, Vámos Tibor, aki több mint két éve tagja a játékvezetői triónak.

Arra a kérdésre, hogy ha választhatna, olimpiai döntőt vezetne, vagy öt évig folyamatosan a BL-ben tevékenykedne, Kassai Viktor így válaszolt: "Jelenleg semmi okom nincs arra, hogy ne bízzak abban, mindkettő megvalósulhat."

A magyar bíró tagja annak a keretnek is, amelyből majd a 2010-es világbajnokság játékvezetői kerülnek ki, s ő maga is úgy érzi: ha kollégáival sikerül jól megoldaniuk a szombati feladatot, nagy lépést tehetnek Dél-Afrika felé.

Fölvetettük azt is, vajon Kassai keres-e annyi pénzt az olimpián, mint egy magyar aranyérmes, ám kiderült, erről szó sincs: "A töredékét sem, de természetesen ez a szempont a legkevésbé sem számít, amikor az ember ilyen mérkőzéseken bíráskodhat. Külön büszkeség számunkra, hogy szereplésünkkel a Palotai Károly, Puhl Sándor és Vágner László által fémjelzett magyar játékvezetés hírnevét öregbíthetjük. Ez az érzés és ez a szakmai presztízs megfizethetetlen..."

NAGY PÉNZ, NAGY FOCI – SZÖLLŐSI GYÖRGY BLOGJA

"A pekingi olimpia első meglepetés-sikerét a magyar futballnak köszönhetjük. Három magyar futballbírónak, akiket persze inkább illik ide-oda küldeni, mint dicsérni, de engedjék meg, hogy ehelyütt nyilvános gratulációt postázzak nekik mindazok nevében, akiknek jelent valamit, hogy a sporttörténelemben először lesz magyar bírája az olimpiai döntőnek. "
A blog teljes szövegét idekattintva olvashatja el.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik