Cseh László és Fodor Zoltán: landoltak az ezüstfiúk Ferihegyen

Vágólapra másolva!
2008.08.19. 12:03
Kedd hajnalban megérkezett Budapestre az olimpikonok első nagyobb csoportja, többek között az úszók, a birkózók, a vívók és a dzsúdósok is.
Cseh László pekingi ajándékai: három ezüst és egy aranyhal
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Cseh László pekingi ajándékai: három ezüst és egy aranyhal
Cseh László pekingi ajándékai: három ezüst és egy aranyhal
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Cseh László pekingi ajándékai: három ezüst és egy aranyhal

Ferihegy. Hajnali öt. Miközben a legtöbb ember még az igazak álmát alussza, a tv-stábok és az újságírók izgatottan várják, mikor landol az olimpikonok első nagyobb csoportját szállító pekingi járat, többek között Cseh Lászlóval és Fodor Zoltánnal a fedélzetén.

A 84 kilós kötöttfogású birkózót családtagjai és barátai egyforma pólóban várják, amelynek elején a dobogón álló Fodor látható, hátul pedig a felirat: „Szép volt Zoli!" A gép érkezése ugyan csak fél hatra volt kiírva, de a legtöbben ekkor már tűkön ültek, kérdezgették egymást, mikor jönnek már.

Hat óra körül a fotocellás ajtó minden egyes megmozdulását tapsvihar követte, s hat után nem sokkal végre el is kezdtek szálingózni a sportolók. Eredménytől függetlenül majd’ mindenki mosolyogva érkezett – nem is csoda, hiszen hetek óta nem látták a szeretteiket.

Persze a családhoz nem mindenkinek volt olyan egyszerű odaférni. Legalább egy kamerával, jegyzetfüzettel mindenki szembe találta magát, de Fodor Zoltán például fél órán keresztül csak nyilatkozott és nyilatkozott, mire végre magához ölelhette szeretteit.

Miközben a legtöbben már hazafelé szállingóztak, egyvalakit még mindig nagyon vártak. Cseh László, a három ezüstöt nyerő úszó érkezett utolsónak, hogy aztán igazi profiként megállás nélkül mindenkinek válaszoljon, miközben egy ajándékba kapott aranyhallal is gazdagabb lett.

LESZÁLLÓ SZAVAK

Örülök a felhajtásnak, jólesik a szeretet, de már nagyon mennék a családomhoz. A verseny napján szomorú voltam, most azonban már elégedett vagyok az ezüstéremmel.
Fodor Zoltán – olimpiai ezüstérmes birkózó

Őszintén szólva kicsit elégedetlen vagyok, de mielőtt bárki félreértene, nem az ezüstérmek miatt. Ám én már csak ilyen örök elégedetlen vagyok… Most vár rám egy hosszú, egy nagyon hosszú pihenő, talán még nyaralni is fogok. És a Műszaki Egyetemen megkezdett tanulmányaimat is folytatni szeretném, kissé nagyobb intenzitással, mint eddig.
Cseh László – háromszoros pekingi ezüstérmes

Most hazamegyek, megfürdöm és megborotválkozom, erre vágyom leginkább. Aztán egy nagyot pihenek, hiszen sokat dolgoztunk ebben az évben. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, fantasztikusan versenyeztek a gyerekek Pekingben, így természetesen Lacira is az vagyok. Lacika bebizonyította, hogy érett, profi úszó, boldog vagyok, hogy három ezüstéremmel tértünk haza. Nem szeretnék különbséget tenni a két vegyes és a 200 méter pillangó döntője között, hiszen mindhárom más miatt különleges számunkra.
Turi György – a Kőbánya SC edzője

Most sem érzem jól magam, még rágódom a dolgokon. Nem akarok ezzel mentegetőzni, de sok múlott a bírói ítéleteken is.
Lőrincz Tamás – nyolcadik helyezett birkózó

Természetesen jólesik a fogadtatás, s örülök, hogy itthon vagyok, de akkor is bánkódom, mert a saját hibám miatt maradtam alul az utolsó két meccsemen. Talán a túlzott akarás volt az oka.
Bácsi Péter – ötödik helyezett birkózó

Nagyon fáradt vagyok. Nem vagyok elégedetlen, nem is lehetek. Ha az olimpia előtt azt mondják, hetedik leszek, elfogadom.
Mészáros Anett – hetedik helyezett dzsúdós

A helyezéssel tulajdonképpen elégedett vagyok, inkább amiatt van bennem hiányérzet, hogy nem tudtam azt a munkát elvégezni a szőnyegen, amit szerettem volna. Rendkívül hasznos volt számomra az olimpia, sok tapasztalattal lettem gazdagabb, ezeket pedig fel lehet használni a következő, Londonig tartó időszakban.
Baczkó Bernadett – hetedik helyezett dzsúdós

Sokat gondolkoztam azon, hogy mi lett volna, ha nem a 200 méter mell előfutamában úszom meg az Európa-csúcsot, hanem mondjuk a döntőben, de ezen talán kár töprengeni. Ez most így sikerült; az az igazság, hogy az előfutam során nagyon kiúsztam magam. Mégsem vagyok, nem is lehetek elégedetlen, hiszen életem legjobb idejét értem el, és a középdöntőben, valamint a fináléban is 2:10-en belül teljesítettem. Megyek tovább ezen az úton.
Gyurta Dániel – pekingi ötödik helyezett úszó

Athénban még kicsit megszeppenten szemléltem az eseményeket, most azonban már rutinosabban mozogtam a versenyen. Boldog vagyok, hiszen nagy egyéni csúcsot úsztam 400 méter vegyesen, és olimpiai pontszerző lettem. Ráadásul a 4x200 méteres gyorsváltó első tagjaként kétszázon országos csúcsot úsztam. Csak rövid pihenőm lesz, mert a decemberi rövid pályás Európa-bajnokságon éremre, érmekre pályázom.
Kis Gergő – olimpiai hatodik helyezett údzó

Nagyon elkeseredett vagyok… Többször lepergettem már magamban a történteket, s akkor is, és most is úgy érzem, mintha álmodtam volna ezt az egészet. A pekingi utolsó napok alatt már tudatosan igyekeztem erről a rémálomról elterelni a figyelmemet, mert most az a legfontosabb, hogy túltegyem magam ezen a kudarcon. De egyelőre nem gondolok szívesen az úszásra.
Kovács Emese – a 200 méter pillangó 27. helyezettje
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik