Köbi Kuhn búcsúmérkőzésén első Eb-győzelmükért játszanak a svájciak

Vágólapra másolva!
2008.06.15. 14:12
A már kiesett Svájc a már továbbjutott Portugáliát fogadja az A-csoport harmadik, utolsó fordulójában, s bizony az előjelek nem ígérnek szikrázó-fogcsikorgató nagy csatát. Ám nem nevezhetjük tétnélkülinek az összecsapást: a Köbi Kuhntól búcsúzó hazai futballisták nem szeretnék pont nélkül zárni a tornát, a luzitánoknál pedig a cseresorba szorult sztárok mindenképpen bizonyítani akarnak szövetségi kapitányuknak.
Jakob "Köbi" Kuhn búcsúzkodik a válogatott szurkolóitól.
Reuters
Jakob "Köbi" Kuhn búcsúzkodik a válogatott szurkolóitól.
Jakob "Köbi" Kuhn búcsúzkodik a válogatott szurkolóitól.
Reuters
Jakob "Köbi" Kuhn búcsúzkodik a válogatott szurkolóitól.

Luiz Felipe Scolari, a portugál szövetségi kapitány a torna után a Chelsea-nél folytatja pályafutását, s a motivációjával nincs gond, hiszen aligha képzelhetne el ember jobb „lelépőt” egy Eb-győzelemnél. Ám sokak szerint lépése megzavarhatta a válogatott játékosait. Amikor az újságírók nyíltan rákérdeztek erre, a szakember egyértelműen tiltakozott: „Nem!”. (Szó szerinti idézet volt.)

A VOLT KAPITÁNY MEGMONDJA

Az Eurosport „misztikus” kommentátora, Lothar Matthäus most sem rejtette véka alá véleményét: a kiváló szakember 1–1-et vár a mérkőzéstől.

"A svájciak utolsó fellépésükön pontot szereznek, mert a portugálok sok, eddig kispados játékosnak adnak lehetőséget. A svájciak nem szeretnék a hazai tornát pont nélkül zárni.”
Később szerencsére megeredt a nyelve:

„Testben és lélekben a tornán vagyok, és remélem, újra eljutunk a fináléba. Az első kört már letudtuk, de még két kanyart kell mennünk, hogy a döntőbe kerüljünk. Tudom, hogy játékosaim hisznek ebben – nagyszerű lenne, ha az aranyéremért játszanánk.”

Mi sem természetesebb, hogy mivel már az A-csoport páholyában ülnek, nem gálacsapatukkal fognak kiállni.

„99.9 százalék, hogy Nuno Gomes pihenni fog" – engedett bepillantást terveibe Scolari. – "Ha már ilyen kiváló cseréim vannak a kispadon, be kell vetnem őket ezen a mérkőzésen, ahol az eredmény nem igazán számít. Ugyanígy tettünk 2006-ban, Mexikó ellen – néhány kezdőember pályára lépett, néhányan nem, és nem estünk ki a ritmusból.”

ÖRÖKMÉRLEG

SVÁJC–PORTUGÁLIA
8 győzelem
5 döntetlen
6 vereség
gólkülönbség: 28–25
Azt a mérkőzést a tartalékos portugálok 2-1-re nyerték, sőt, ha visszaemlékezünk, a 2000-es kontinenstornán a “luzitán tarcsi” a csoportkör harmadik, tétnélküli mérkőzésén a németeket is elkalapálta 3-0-ra, azaz a svájciak nincsenek könnyű helyzetben.

Jakob “Köbi” Kuhn, a helvét szövetségi kapitány attraktív mérkőzésre számít, függetlenül attól, kik lépnek pályára az ellenfél soraiban.

“Nincs olyan, hogy portugál B-válogatott" – vélekedett Kuhn, aki szerint mai ellenfelük alighanem eljut a döntőig. A svájciak nagy álma ugyan a törökök elleni vereséggel szertefoszlott, ám mindenképpen bizonyítani akarnak a bázeli mérkőzésen. "Ugyanazt a feszültséget érezzük, amit a többi mérkőzés előtt. A mi tornánk már csak ez a 90 perc.”

A társházigazda egyébként még nem győzött Európa-bajnokságon: két döntetlen mellett hat vereséggel “dicsekedhet”.

Kuhn egyébként ezzel a mérkőzéssel búcsúzik hét év után a válogatottól – Ottmar Hitzfeldnek adja át helyét –, s a 64 esztendős szakember elárulta, hogy bizony szentimentális érzések fogták el. Ez jó hír lehet a nemsokára visszavonuló Pascal Zuberbühler számára, aki pályára lépésével szépen zárhatná le sikerek és potyagólok övezte karrierjét.

26 ÉVE GYŐZTEK A SVÁJCIAK

…utoljára a portugálok ellen, barátságos meccsen. Tétmérkőzésen utoljára 1969-ben, Luganóban, egy világbajnoki selejtezőn gyűrték le a svájciak mai ellenfelüket, 2–0-ra.
A két csapat összeállítása nem rejt meglepetéseket, legalábbis hazai oldalon. Alexander Frei és Marco Streller sérülésük miatt biztosan nem szerepelnek, s Eren Derdiyok is kidőlt a sorból bokája miatt. Helyét Johan Vonlanthen, az Európa-bajnoki döntők legfiatalabb gólszerzője veheti át.

A portugáloknál viszont bekerülhet a kezdőbe Bruno Alves, Jorge Ribeiro, Miguel, Fernando Meira, Nani, Quaresma, Veloso, Raul Meireles és Hugo Almeida is.

„Mindannyian játékra készen állunk – nyilatkozta a cseresor szóvivője, Fernando Meira. – Az edző számíthat rám, bármikor, bármilyen poszton.”

A sárga lapokra egyedül José Bosingwának kell vigyáznia – ha lehetőséget kap egyáltalán Scolaritól.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:

Svájc: Benaglio – Lichtsteiner, Djourou, Senderos, Magnin – Behrami, Inler, Fernandes, Barnetta – H. Yakin, Vonlanthen.

Portugália: Ricardo – Miguel, Bruno Alves, Pepe, Jorge Ribeiro – Fernando Meira, Veloso - Quaresma, Raul Meireles, Nani – Hugo Almeida.

92 MILLIÓ EURÓT ÉR A PORTUGÁL CSERESOR

Nem érdemes lebecsülni a portugál cserejátékosokat: a transfermarkt.de szerint Bruno Alves 7, Maniche testvére, Jorge Ribeiro 3, Miguel és Fernando Meira 10, Nani 19, Quaresma 23, Veloso 7, Raul Meireles 6, Hugo Almeida 7 millió eurót ér. Akik helyett pályára lépnek, 160-at. Az élmény felbecsülhetetlen…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik