SOMOGYI ZSOLT 2022.08.07 00:09 Frissítve: 2022.08.07 09:25

Zárcsere – Somogyi Zsolt jegyzete

 

Egy régi újság sokszor tanulságos, de egy nem annyira régi is lehet érdekes...

 
 Válogatott: micsoda javulás – a második félidőkben idén még nem kapott gólt a csapat

Nincs egy éve, hogy ezeken a hasábokon arról írtunk, mennyire nem megy a magyar válogatottnak a szünet utáni időszakban. Fejből sorolná most is a szurkoló, hogy az Eb-n Portugália három, Franciaország egy, Németország két gólt szerzett Marco Rossi csapata ellen a második félidőkben, de citálhatnánk a lengyelek elleni budapesti vb-selejtezőt, amelyen három gólt kaptunk a fordulást követően, az Anglia elleni, szintén a Puskás Arénában rendezett találkozót, amelyen négyet – az első félidő mindig rendben volt, a második viszont szinte sohasem. Próbáltuk elemezni, mi okozhatta ezt: erőnlét, koncentrációs probléma?

Nos, a szakértők is többféle tényezőre gyanakodtak, mindenesetre örömmel számolunk be egy jelentős változásról: most azt analizáljuk, mi történhetett a nemzeti együttesnél, amely ebben az évben egyetlen gólt sem kapott a szünet után!

Lett erőnlét, immár tudnak figyelni a játékosok?

Ami nyilvánvaló, és az 51-szeres válogatott Lang Ádám cikkünkben utal is rá, Marco Rossi a segítőivel alaposan tanulmányozhatta a válogatott mérkőzéseit, és bár közös edzésekre nincs sok idő, az olasz szakember fontos változtatásokat hajtott végre. Mint elemző írásunkból kiderül, módosult a védekezési szisztéma, a mai, modern futball követelményeinek megfelelően mindenkinek van feladata a labda visszaszerzésében, kevesebbet van a labda a magyar tizenhatos környékén – ahogy a korábbi, lehangoló statisztikának is több oka volt, annak sincs egyetlen megoldása, mi okozhatta a jelentős és pozitív változást.

Kérdés, a kimondottan erőteljessé váló védekezési struktúra miként működik majd az őszi mérkőzéseken, de azt már senki sem veheti el a magyar válogatottól, hogy 2022-ben a szerb, az északír, az angol, az olasz és a német válogatott sem szerzett gólt ellenünk a második félidőben – pedig az angolokkal kétszer is játszottunk.

Nyilván rendkívül fontos, hogy Szerbia Budapesten, Olaszország Cesenában legyőzte a mieinket, de a sorozat ettől még különleges. Olcsó lenne azzal poénkodni, hogy már csak az első félidőt kell kihúzni, mert gólt a jövőben is kapunk, lesznek fájó vereségek is, de ebben az évben valami kiválóan működik – és hiszünk benne, hogy az ősszel is lesz okunk örülni a magyar válogatott mérkőzései után.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.08.12 13:32:19

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Negyven éve vagyok a futballban, először nyertem bajnoki címet, hihetetlenül boldog vagyok!”

2022.08.07 22:26:01

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Akkoriban nála nagyobb érzelmeket kiváltani senki sem tudott, s a futball legszebb adományát hagyta reánk. Itt járt köztünk, játéka kegyelmi pillanataival derűt csalt az arcokra, azt ültetett a szívekbe is, s most lénye belelobbant a végtelenbe. Ember volt, nagyon esendő, aztán sokat szenvedő ember, ez bizonyos, de hiszem, tisztességtelen lélek pillanatokra sem.

2022.08.06 21:17:28

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. 2022-ben sem a szerb, sem az északír, sem az angol, sem az olasz, sem a német válogatott nem szerzett gólt ellenünk a második félidőben.

2022.08.05 14:09:59

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Ha tizenegy kínai játékos a legjobb nálam, akkor nincs mese, a Honvéd tizenegy kínaival áll ki.”