SOMOGYI ZSOLT
2022.08.07 00:09 Frissítve: 2022.08.07 09:25

Zárcsere – Somogyi Zsolt jegyzete

 

Egy régi újság sokszor tanulságos, de egy nem annyira régi is lehet érdekes...

 
 Válogatott: micsoda javulás – a második félidőkben idén még nem kapott gólt a csapat

Nincs egy éve, hogy ezeken a hasábokon arról írtunk, mennyire nem megy a magyar válogatottnak a szünet utáni időszakban. Fejből sorolná most is a szurkoló, hogy az Eb-n Portugália három, Franciaország egy, Németország két gólt szerzett Marco Rossi csapata ellen a második félidőkben, de citálhatnánk a lengyelek elleni budapesti vb-selejtezőt, amelyen három gólt kaptunk a fordulást követően, az Anglia elleni, szintén a Puskás Arénában rendezett találkozót, amelyen négyet – az első félidő mindig rendben volt, a második viszont szinte sohasem. Próbáltuk elemezni, mi okozhatta ezt: erőnlét, koncentrációs probléma?

Nos, a szakértők is többféle tényezőre gyanakodtak, mindenesetre örömmel számolunk be egy jelentős változásról: most azt analizáljuk, mi történhetett a nemzeti együttesnél, amely ebben az évben egyetlen gólt sem kapott a szünet után!

Lett erőnlét, immár tudnak figyelni a játékosok?

Ami nyilvánvaló, és az 51-szeres válogatott Lang Ádám cikkünkben utal is rá, Marco Rossi a segítőivel alaposan tanulmányozhatta a válogatott mérkőzéseit, és bár közös edzésekre nincs sok idő, az olasz szakember fontos változtatásokat hajtott végre. Mint elemző írásunkból kiderül, módosult a védekezési szisztéma, a mai, modern futball követelményeinek megfelelően mindenkinek van feladata a labda visszaszerzésében, kevesebbet van a labda a magyar tizenhatos környékén – ahogy a korábbi, lehangoló statisztikának is több oka volt, annak sincs egyetlen megoldása, mi okozhatta a jelentős és pozitív változást.

Kérdés, a kimondottan erőteljessé váló védekezési struktúra miként működik majd az őszi mérkőzéseken, de azt már senki sem veheti el a magyar válogatottól, hogy 2022-ben a szerb, az északír, az angol, az olasz és a német válogatott sem szerzett gólt ellenünk a második félidőben – pedig az angolokkal kétszer is játszottunk.

Nyilván rendkívül fontos, hogy Szerbia Budapesten, Olaszország Cesenában legyőzte a mieinket, de a sorozat ettől még különleges. Olcsó lenne azzal poénkodni, hogy már csak az első félidőt kell kihúzni, mert gólt a jövőben is kapunk, lesznek fájó vereségek is, de ebben az évben valami kiválóan működik – és hiszünk benne, hogy az ősszel is lesz okunk örülni a magyar válogatott mérkőzései után.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.10.02 22:24:45

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az is a futball titkai közé tartozik, hogy az utolsó benyomás, élmény mindig nagyon meghatározó. Képzeljük el, ha e két meccset fordított sorrendben játsszuk le, ugyanezzel az eredménnyel. Akkor az eget veri most a mámorunk, és Szalai Ádám győzelmet jelentő csodagólja még inkább Isten akaratának tetszene, noha szerintem így is az.

2022.10.02 10:10:09

Magyar válogatott nemzetisport.hu

1932: Hugo Meisl csapata az Üllői úton is jobb volt, de a játékosok megmagyarázták…

2022.10.01 09:40:58

Magyar válogatott nemzetisport.hu

„Ritkán vagyok elégedett, de amit eddig a nemzeti csapat tagjaként megéltem, az fantasztikus.”

2022.09.29 22:54:47

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Ha a bizalom és a megbecsülés kölcsönös, a legnehezebb helyzeteket is lehet kezelni.

2022.09.29 22:16:41

Magyar válogatott nemzetisport.hu