Válogatott: Szoboszlai becsült értéke nagyobb az északírek teljes kereténél

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.03.29. 13:04
null
A Transfermarkt becslése alapján Szoboszlai Dominik a legértékesebb játékosunk 28 millió euróval (Fotó: Török Attila)
A Nemzetek Ligájában két osztállyal lejjebb, a C-ligában szereplő Észak-Írország vendégeként játssza idei második felkészülési mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott, amely még sohasem kapott ki Belfastban. Bár jelenleg nincs a legjobb formájában, a Transfermarkt becslése szerint Szoboszlai Dominik egymaga többet ér, mint a szigetországiak teljes kerete. A 20.45 órakor kezdődő találkozó a Marco Rossi-éra 41. mérkőzése lesz, az olasz szakember ezzel az örökranglista 5. helyén beéri Kiss Gyulát és Dietz Károlyt. Szalai Ádám 80. alkalommal léphet pályára a nemzeti csapatban.

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–MAGYARORSZÁG

Eddig hatszor találkozott a két nemzet válogatottja, a mérleg 4 magyar győzelem, 1 döntetlen, 1 északír siker. A gólkülönbség 8–4 a mieink javára. Háromnál több gól egyszer sem esett a meccsükön.

♦ Az első négy találkozót kivétel nélkül a magyar válogatott nyerte meg, ráadásul úgy, hogy a szigetországiak addig csupán egy találatra voltak képesek.



♦ Az egyetlen északír diadal egy kapitánybuktató mérkőzés lett: 2014. szeptember 7-én a Groupama Arénában Európa-bajnoki selejtezőn úgy győztek 2–1-re a vendégek, hogy Priskin Tamás 75. percben fejelt góljával a magyar csapat jutott vezetéshez. Miután az északírek Niall McGinn, majd Kyle Lafferty találatával fordítottak és elvitték mind a három pontot, menesztették Pintér Attila szövetségi kapitányt, akinek ez volt az első és egyben utolsó tétmérkőzése a válogatott kispadján.



♦ A belfasti Windsor Parkban eddig négyszer mérkőztek, és ott még nem kapott ki a magyar együttes (3 győzelem, 1 iksz). Az egyetlen döntetlen a legutóbbi összecsapásukon, a 2015. szeptember 7-i Eb-selejtező visszavágón jött össze, amikor Guzmics Richárd gólját Lafferty a 93. percben egyenlítette ki (1–1), pedig a házigazdák Chris Baird kiállítása miatt a 81. perctől emberhátrányban játszottak. Az északírek játékosa alighanem világrekordot állított fel, hiszen hét másodpercen (!) belül követett el két sárga lapot érő, ezért összességében kiállítást eredményező szabálytalanságot.




♦ A magyar válogatottból hárman maradtak a hat és fél évvel ezelőtti belfasti csapatból: Fiola Attila és Szalai Ádám akkor kezdőként, Nagy Ádám csereként jutott szóhoz. Szalainak a 2009-es bemutatkozása óta ez lehet a 80. fellépése, mostanáig 25 gólt szerzett. Az északíreknél az akkori csapatból most is a keret tagja a 2014-ben, Budapesten gólt is szerző, Niall McGinn, valamint Corry Evans, Stuart Dallas, Josh Magennis, Shane Ferguson és a 37 évével a jelenlegi keret korrekordere és csapatkapitánya, Steven Davis.

♦ Régi mumusunk miatt nem kell aggódnunk: nem lép pályára Kyle Lafferty. Az északír támadó a 2016-os Európa-bajnoki selejtezőkön megkeserítette a Pintér Attila, majd a Bernd Storck vezette válogatott életét is, a magyar futballrajongók jól emlékezhetnek arra, hogy a Groupama Arénában rendezett meccsen gólt szerzett és gólpasszt adott, a Windsor Parkban pedig a hosszabbítás harmadik percében szerzett találatával mentett pontot válogatottjának. Ezúttal Ian Baraclough szövetségi kapitány nem postázott meghívót a 34 éves labdarúgónak, lapunk kérdésére pedig azt is elárulta, miért nem hívta meg a skót másodosztályú Kilmarnockban kilenc bajnokin hét gólt szerző csatárt: „Tisztelem őt, nincs különösebb oka a kihagyásának, csupán úgy vélem, jelenleg négy-öt támadónk is jobb formában futballozik nála. Visszatért Skóciába, a hétvégén duplázott a bajnokin. Ő is tisztában vele, hogy a válogatott ajtaja nyitva áll előtte, megvan az esélye, hogy kiharcolja a helyét a keretben és a csapatban, ám az utóbbi években versenyhelyzet alakult ki a posztján.”

♦ Miközben a magyar csapat a szerbek elleni vereséggel kezdte a 2022-es évet, addig az északír válogatott három mérkőzés óta veretlen: tavaly novemberben vb-selejtezőn előbb egy öngóllal 1–0-ra megverte Litvániát, majd néhány nappal később ugyancsak otthon gól nélküli döntetlent ért el Olaszország ellen (az olaszoknak emiatt is kellett vb-pótselejtezőt játszaniuk, amit elbuktak az északmacedónok ellen). Az idei esztendőt úgy indította egy 3–1-es luxemburgi diadallal, hogy a második és harmadik gólját is az utolsó tíz percben szerezte.

♦ A magyar válogatott legutóbb még 2018-ban Georges Leekens kapitánysága alatt kezdett két vereséggel egy naptári évet (2–3 Kazahsztán, majd 0–1 Skócia ellen), Rossival az első két meccsen mindig legalább három pontot gyűjtött.

♦ A Transfermarkt szerint a magyar válogatott keretének becsült összértéke a megsérült Gulácsi Péter és Botka Endre, valamint az U21-es válogatotthoz visszatért Baráth Péter nélkül is 77.15 millió euró, vagyis csaknem a háromszorosa az északírekének (27.58 millió).

♦ Az átigazolási hírportál alapján a 28 millió euróra taksált Szoboszlai Dominik egymaga többet ér, mint a szigetországiak teljes, 25 fős kerete, amelyben a legértékesebb játékos a másodosztályú Middlesbrough középhátvédje, Paddy McNair, 6 millió euróval.

♦ Az északír keretből ketten játszanak topligában (a mieinknél a mostani keretből négyen), az angol élvonalban: Craig Cathcart a Watfordban, Stuart Dallas a Leeds Unitedben. Egyébként az északíreknél mindenki légiós, 21-en futballoznak Angliában, de van Finnországból, Írországból és Skóciából is légiósuk.

A magyar válogatott (41.) 14 hellyel előzi meg ellenfelét a világranglistán, a két ország keretének átlagéletkorában alig van eltérés 26.3, illetve 26.6 év.

♦ Marco Rossi 2018. szeptember 8-án, a Finnországban 1–0-ra elveszített Nemzetek Ligája-találkozón irányította először a magyar válogatottat. Az olasz szakember szövetségi kapitányi időszakában 40 mérkőzésen (ebből 35 tétmeccsen) 18 győzelem, 8 döntetlen, 14 vereség, 54 szerzett és 47 kapott gól a mérlege. Az Észak-Írország elleni találkozóval Rossi beéri az örökranglistán5. helyezett Kiss Gyulát ésDietz Károlyt.

Rossi a 40 mérkőzésen eddig 57 játékost próbált ki, közülük 27-en érkeztek az NB I-ből, a többiek külföldi klubokból. Összesen 25 újoncot avatott, ebből az elmúlt egy évben tízen mutatkoztak be a nemzeti csapatban: Balogh Botond (Parma), Bolla Bendegúz (Fehérvár), Géresi Krisztián (Puskás Akadémia), Hahn János (Paks), Kiss Tamás (Cambuur), Schön Szabolcs (Dallas), Sallói Dániel (Sporting Kansas City), Tamás Márk (Slask Wroclaw), legutóbb pedig Ádám Martin (Paks) és Callum Styles (Barnsley). Két nagy visszatérő is volt tavaly: Vécsei Bálint 2014, Bogdán Ádám 2016 után kapott újra lehetőséget.

♦ A 2000-es években eddig négyszer lépett pályára március 29-én a magyar labdarúgó válogatott, és háromszor 0–0-ra végzett. 2000-ben Debrecenben, három évvel később Chorzówban a lengyelek, 2015-ben a Groupama Arénában a görögök ellen nem született gól. Utóbbi két találkozó Eb-selejtező volt, akárcsak a 2011-ben igazi gólfesztivállal záruló hollandokkal szembeni amszterdami (3–5) találkozó.

♦ A 36 éves ír Dermot Broughton vezeti a keddi Észak-Írország–Magyarország mérkőzést. 2009 óta bíráskodik hazája élvonalában, s kapott már feladatot az Európa-ligában,a Bajnokok Ligájábanés további nemzetközi meccseken is.Két segítője a szinténír Darragh Keegan és Neil Doyle lesz.

A MAGYAR KERET AZ ÉSZAK-ÍRORSZÁG ELLENI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSRE
Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők:
Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Spandler Csaba (Puskás Akadémia FC)
Középpályások:
Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley FC – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (Ferencváros)
Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Varga Kevin (BSC Young Boys – Svájc)

AZ ÉSZAKÍR KERET

Kapusok:Bailey Peacock-Farrell (Sheffield Wednesday – Anglia), Luke Southwood (Reading – Anglia), Conor Hazard (HJK – Finnország)
Védők:Daniel Ballard (Millwall – Anglia), Ciaron Brown (Oxford United – Anglia), Craig Cathcart (Watford – Anglia), Paddy McNair (Middlesbrough – Anglia), Stuart Dallas (Leeds United – Anglia), Conor Bradley (Liverpool – Anglia), Trai Hume (Sunderland – Anglia), Tom Flanagan (Shrewsbury Town – Anglia)
Középpályások:Caolan Boyd-Munce (Middlesbrough – Anglia), Steven Davis (Rangers FC – Skócia), Liam Donnelly (Motherwell – Skócia), Corry Evans (Sunderland – Anglia), Shane Ferguson (Rotherham United – Anglia), Paddy Lane (Fleetwood Town – Anglia), Ali McCann (Preston North End – Anglia), George Saville (Millwall – Anglia), Jordan Thompson (Stoke City – Anglia)
Támadók: Niall McGinn (Dundee FC – Írország), Shayne Lavery (Blackpool – Anglia), Dion Charles (Bolton Wanderers– Anglia), Josh Magennis (Wigan Athletic – Anglia), Gavin Whyte (Oxford United – Anglia)
Szövetségi kapitány: Ian Baraclough

A MAGYAR VÁLOGATOTT IDEI PROGRAMJA – SZEPTEMBERIG

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 24.
MAGYARORSZÁG–Szerbia 0–1

Március 29.,20.45: Észak-Írország–Magyarország, Belfast (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik