V. J. 2020.12.10 12:46 Frissítve: 2020.12.10 13:11

Válogatott: Rossi szerint a modern taktika hozta el a magyar csapat sikerét

A labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya interjút adott az egyik nápolyi sportlapnak, az ilnapolista.it-nek, amelyben a labdarúgás taktikai átalakulásáról és ennek a magyar csapatra gyakorolt hatásáról, valamint Szoboszlai Dominik klubváltásáról is szót ejtett.

Marco Rossi sikereit Olaszországban is figyelemmel kísérik (Fotó: Török Attila)


A portál többek között arról faggatta Marco Rossit, szerinte miben alakultak át az elmúlt években a labdarúgás taktikai elemei. A szövetségi kapitány a német eredetű gegenpressing elterjedésének tulajdonítja a változásokat.

„A csapatok próbálnak egyre agresszívebbek lenni a támadások során, inkább az emberekre, mint az üres területekre koncentrálnak és igyekeznek minél magasabban nyomást gyakorolni az ellenfélre. Mindig van valaki, aki alacsonyan védekezik, de ez gyakran a csapat minőségével van összefüggésben: a párharcok felvállalása az egész pályán azzal jár, hogy nagyon nyitottan kell játszani, és a kevésbé erős csapatok számára ez kockázatot jelent.”

Rossi elmondta, ezt a változást igyekezett meghonosítani a magyar csapatnál is. (Érdekesség: két évvel ezelőtt, még nem sokkal új edzői stáb kinevezését követően Giovanni Costantino pályaedző „Gulyás Pressing”-nek nevezte ezt a taktikát.)

„Igen, jobban nyomunk, és az ellenfeleink nem számítottak erre. Ez tette lehetővé számunkra, hogy jó mérkőzéseket játszhassunk. Emellett igyekeztünk minden játékos egyéni jellemzőit is figyelembe venni a taktika összeállításánál – például abban a tekintetben, hogy ki fusson fel, és ki maradjon inkább hátul a támadásoknál. Átálltunk egy modernebb játékra.”

A taktikai elemzés mellett Rossi megerősítette korábbi értesülését is, ami alapján a magyar válogatott fiatal tehetsége, Szoboszlai Dominik januárban jó eséllyel a Bundesligában szereplő RB Leipzigban folytathatja pályafutását. Az olasz edző azt is kifejtette, szívesen látta volna hazájában is a középpályást.

„A fejlődése szempontjából az olasz bajnokság lenne a legjobb megoldás, mert ez segíthetne neki javulni a labda nélküli játékban, amelyben még vannak hiányosságai. Az osztrák labdarúgásról a német futballra való váltás – tekintettel arra, hogy a Lipcse lehet érte a befutó – a játékelvek szempontjából nem sok különbséget jelent.”

2022.05.16 23:07:26

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ennek jegyében elismerem, belefér, hogy egyszer elém vezessék a kombinatorikát a képernyő lovagjai, hogy lássam, mennyire okosak. Ám nekem nem magasröptűen kell tudnom a pozíciókról, hanem hétköznapian. Főként, hogy a semmit magyarázgató meghívottak többségével az a bajom, hogy – láttam őket játszani. Hiába, nagy teher az életkor…

2022.05.14 10:38:54

Magyar válogatott THURY GÁBOR

1972: Géczi István egy percet tévedett, de győztünk – a mindenható Isten nevében.

2022.05.13 21:00:16

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Vancsa Zalán behívása üzenet a fiataloknak.

2022.05.04 14:26:48

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

Baróti Lajosnak csalódnia kellett várakozásaiban a chilei labdarúgó-vb előtt.

2022.05.02 11:00:00

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Fritz Walter már a németek egyik legjobbja volt, mi 3:1-ről vesztettünk.