P. K. 2021.09.27 12:31 Frissítve: 2021.09.27 15:23

Válogatott: Rossi nem ragaszkodik a padhoz foggal-körömmel, Stylesék honosítását vizsgálják

Mint arról már beszámoltunk, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi kihirdette az októberi, az albánok elleni hazai és az angolok elleni idegenbeli vb-selejtezőre készülő keretét. A kapitány a kerethirdetés után a Telkiben tartott sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire.

Marco Rossi keretet hirdetett (Fotó: archív)

 

„Vécsei Bálint játékát is követtük az elmúlt időszakban, a Fradi előtt már a Luganóban is. A Fradiban korábban nem kapott nagy lehetőséget, de az utóbbi időben meggyőző volt számomra, és vannak olyan játékjegyei, például a fizikai állóképessége, ami miatt meghívót kapott” – kezdte a szövetségi kapitány a sajtótájékoztatót kérdésre válaszolva az egyszeres válogatott Vécsei Bálint visszatérésével.

A Nemzeti Sport kérdésére a szakember elmondta, reméli arra nem kerül sor, hogy valakiről le kell mondania az első, albánok elleni meccs után a klubja kérésére. Ezután Szalai Ádám pótlásáról kérdeztük, de szóba került a szövetségi kapitány hosszabb távú jövője is, valamint a lehetséges honosítások, országváltások kérdésköre is (több játékost megemlítettünk a kapitánynak ezzel kapcsolatban, és reagált is a nevekre.

„Nincs bennem szándék, hogy maradjak, ha az illetékesek nem akarják. Az illetékesek alatt a szurkolókat és a szövetséget is értem. Ha bekövetkezik az, ami a jelen állás szerint valószínűleg be fog, hogy nem jutunk ki a világbajnokságra, akkor meg kell vizsgálni ennek az okait, és én kész vagyok levonni a következtetéseket. Én nem fogok foggal-körömmel ragaszkodni a pozíciómhoz, ha a szövetség nem velem képzeli el a folytatást.”

 
„Mindegy, melyik országból hívnak” – magyar válogatott is lenne Callum Styles
Magyar válogatott lehetne Laci Zsiga, az AEK játékosa

„Dárdai Mártontól mi várunk választ, Callum Styles és Laci Zsiga estében keressük a jogi megoldást, előbbi esetében ez egyszerűbbnek tűnik, utóbbi esetében bonyolultabb.”

„Nem találtam olyan játékost, akivel Szalai Ádámot helyettesíteni lehetne, ezért már megvan az elképzelésem az átszervezett taktikáról, de ehhez még meg kell vizsgáljam a játékosok aktuális állapotát is.”

Szalai kapcsán elhangzott, hogy Gulácsi Péter lesz a sérült csatár hiányában a csapatkapitány, az öltözőben pedig Nikolics Nemanja lehet az, aki segít a csapatépítésben, mert ő olyan pozitív személyiség, aki alkalmas erre, még úgy is, ha nem játszik. De a többi, tapasztalt játékos, úgy mint Nagy Ádám vagy Gulácsi Péter is sokat segíthet ebben.

Nagy Zsolt kapcsán pedig arról beszélt Rossi, hogy a walesi, 2019-es Eb-selejtező után azért nem kapott meghívót a védő, mert Walesben sokat hibázott, de az elmúlt időszakban sokkal kevesebb volt a ki nem kényszerített hibája, és a fizikai erejével mindenképp segítségére lehet a csapatnak.

Rossi ezután kérdésre válaszolva a szeptemberi selejtezőkre is visszatekintett, szóba került a legutóbbi, érzelmes sajtótájékoztatója is.

„2018 óta Magyarország a megszerzett pontátlagok tekintetében rendkívül jól teljesített. Ezek után azonban sokan úgy gondolták, ha az Eb-n sikerült szárcsapatok ellen pontokat szerezni, akkor ezentúl ez lehet az alapállapot. Anglia ellen azonban ez nem lehet elvárás. Ennek szólt a három meccset követő értékelésem. Ezzel együtt nem játszottunk jól, sokat hibáztunk és addig van értelme, hogy Marco Rossi a válogatott élén maradjon, amíg a játékosok követik az elvárásaimat, a pályán is és a keretbe hívások között is. A fizikai oldalra nincs ráhatásom, a szükséges munkát a klubokban tudják elvégezni a játékosok. Azokat szeretném behívni, akik megfelelnek az elvárásaimnak két válogatott mérkőzés között is. Amíg én vagyok a kapitány, mindenkitől elvárom, hogy tartsák tekintetben ezeket.”

A sajtótájékoztató végén Szoboszlai Dominik is szóba került. Rossi arról beszélt, hogy hibát követne el, ha azért kihagyná a lipcsei középpályást, mert mondjuk Albánia ellen nem játszott jól. A kapitány szerint ő akkor képes hozzátenni a csapat játékához, ha a többiek ebben segítenek neki, megteremtik neki azokat a helyzeteket, amelyekben ő érvényesülni tud. Rossi végezetül azt is hozzátette, az albánok elleni meccsre most több idő lesz felkészülni, és már jobban ismerjük is őket, ezért is bízik a jó eredményben.

A MAGYAR VÁLOGATOTT OKTÓBERI KERETE
Kapusok: Bogdán Ádám (FTC), Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország), Tamás Márk (Slask Wroclaw – Lengyelország)
Középpályások: Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (FC DAC 1904 – Szlovákia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (FTC)
Támadók: Hahn János (FC DAC 1904 – Szlovákia), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Varga Roland (al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek)

VB 2022, EURÓPAI SELEJTEZŐ
I-CSOPORT, OKTÓBERI PROGRAM
7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45:
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45: Andorra–Anglia
20.45: Lengyelország–San Marino

8. FORDULÓ, OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Anglia 6 5 1 18–2 +16  16
2. Albánia 6 4 2 10–6 +4  12
3. Lengyelország 6 3 2 1 19–8 +11  11
4. MAGYARORSZÁG 6 3 1 2 12–10 +2  10
5. Andorra 6 1 5 4–14 –10  3
6. San Marino6 61–24–23 0
2021.10.21 21:44:24

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Túlnyomó többségük öregbítette a magyarság hírnevét.

2021.10.21 11:49:58

Magyar válogatott BODNÁR ZALÁN

Sajnos máig aktuális a kérdés, amelyet Miért vesztettünk? c. könyvének első oldalán feltesz L. Réti Anna.

2021.10.18 20:51:25

Magyar válogatott BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Szögezzük le, a magyarok olasz szövetségi kapitánya távolról sem idióta, pontosan ismeri csapata és játékosai erényeit, gyengéit, és szent meggyőződésem, hogy kihozza a legtöbbet a jelenlegi állományból. Ahogyan azonban maga is többször hangsúlyozta: nem leszármazottja Houdininek, nem volt Harry Potter csoporttársa a varázslóiskolában, nem tud csodát tenni, abból főz, amije van.

2021.10.17 18:41:59

Magyar válogatott T. Z.

A 2012-es Magyarország–Izrael barátságos mérkőzés után büntetett az európai szövetség.

2021.10.16 21:38:16

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nem létezik, hogy ami sok helyen működik, nálunk kivitelezhetetlen.