Válogatott: Örömömben elsírtam magam – Nagy Zsolt

Vágólapra másolva!
2019.11.06. 10:25
null
Nagy Zsolt pályafutása újabb mérföldkövéhez érkezett (Fotó: Döme László)
Esküvő, szerződéshosszabbítás és meghívó a nemzeti csapatba: nem átlagos napokat él át a Puskás Akadémia hátvédje, Nagy Zsolt, aki az Uruguay elleni stadionavatóra készül.

 

Tudott hétfőn aludni?
– Nehezen – felelte a Puskás Akadémia 26 esztendős hátvédje, Nagy Zsolt, akire Marco Rossi szövetségi kapitány számít a november 15-i, Uruguay elleni felkészülési, valamint a négy nappal későbbi, Walesben rendezendő Eb-selejtezőn. – Épp autóban ültem és edzésre tartottam, amikor előbb a klubomtól Pető Zoltán technikai vezető, aztán a válogatottól Tömő Attila csapatmenedzser keresett, mondván, ne lepődjek meg, ha nem sokkal később a kerethirdetésnél elhangzik a nevem. Azt mondták, három óráig senkinek se szóljak, de nem tudtam megállni, hogy ne hívjam fel a feleségemet. Nem tagadom, örömömben elsírtam magam, amikor közöltem Bettivel a hírt.

Váratlanul érte a meghívó?
– Reméltem, hogy egyszer eljön ez a pillanat is, de nem gondoltam volna, hogy éppen most. Tudok arról, hogy a szövetségi kapitány ott volt a Honvéd elleni szombati bajnokinkon, de nem hiszem, hogy a meghívó annak a teljesítménynek szól. A kerettagság egyéni elismerés, ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy csapattársaim „vastagon” benne vannak. Nélkülük aligha érdemeltem volna ki.

EGYRE FELJEBB

Mit érdemes tudni a válogatott kerettagságot először kiérdemlő Nagy Zsoltról? 1993. május 25-én Székesfehérváron született, és hétesztendős volt, amikor Lovasberényben futballozni kezdett. Miután rendszeresen szerepelt a különböző Bozsik-tornákon, két év múlva a Fehérvárhoz került, majd a 2007–2008-as idényben Felcsútra igazolt át. Tagja volt a 2013-ban története során először élvonalba jutó Puskás Akadémia keretének, az élvonalban 2013. október 19-én, a Videoton ellen 3–0-ra elveszített bajnokin mutatkozott be. Az első osztályban eddig 53 alkalommal lépett pályára, négy gólt szerzett.

Ha jól tudom, a nyáron volt az esküvője, a napokban szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával, hétfő délután óta pedig tagja a válogatott keretnek. Nem akármilyen napokat él át...
– Ráadásul nem olyan régen derült ki, hogy nemsokára gyermekünk lesz, a feleségem ugyanis a terhesség tizenhatodik hetében jár. A Honvéd elleni mérkőzés előtt két évvel meghosszabbítottam a szerződésemet, aztán jött a meghívó a válogatottba. Ennél kerekebb most nem is lehetne a világ.

Nem biztos, hogy mindenki tudja, de egy évvel ezelőtt ilyenkor a másodosztályú Csákvárban futballozott kölcsönben. Tévedek, amikor az mondom, hogy az az ősz jelentős hatással volt pályafutásának alakulására?
– Ez biztosan így van. Visszamennék kétezertizennyolc májusáig, amikor Csákváron volt egy belső térdszalagszakadásom. A rehabilitációt Felcsúton végeztem, nagyon jól sikerült, sokat segített abban, hogy a felépülésem után jól alakuljon a idényem. Szijjártó István volt az edzőnk, nála balszélsőt játszottam, és tizenkét meccsen kilenc gólt szereztem. A télen már úgy mentem el pihenőre, hogy tudtam, januárban a Puskás Akadémiánál kezdem el a felkészülést.

Tulajdonképpen melyik poszton érzi magát a leginkább otthonosan?
– A balhátvéd posztján. Kellően agresszív vagyok, ugyanakkor ebből a pozícióból van lehetőségem támogatni a támadásokat is. Igyekszem támadó felfogásban, vállalkozó szellemben futballozni, szerencsére ezt a vezetőedzőnk, Hornyák Zsolt kéri is tőlem.

Ha már a nyáron érkező szakembert említette: sokan azt mondják, hatalmas szerepe van a Puskás Akadémia idénybeli jó szereplésében.

– Ezt megerősíthetem. Az előző idény meglehetősen viszontagságosan alakult, szerencsére a tavasszal Komjáti Andrásnál sok minden jó irányba változott. Igazából a nyári felkészülés rakta helyre a társaságot. Nincs klikkesedés, barátok vagyunk, és ez sokat segít a pályán a nehéz pillanatokban. Hornyák Zsolt folyamatosan kéri, próbáljunk száz százalékot kihozni magunkból, és ha van lehetőség, négy-öt gólt szerezni, ne elégedjünk meg hárommal. Sok van a csapatunkban, és ez még akkor is igaz, ha legutóbb, a Honvéd elleni bajnoki nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Egyébként aláírnám, ha csak minden nyolcadik meccsünkön maradnánk pont nélkül... Biztos vagyok benne, hogy a szombati vereség nem fogta meg csapatunkat. Vannak sérültjeink, de ha mindenki egészséges, a szakmai stáb nem lesz könnyű helyzetben a kezdőcsapat kijelölésénél.

Belegondolt már, milyen lesz vasárnap megjelenni Telkiben?
– Vannak ismerőseim és korábbi csapattársaim is a keretben, de biztosan azokkal is megtalálom majd a közös hangot, akikkel még nem találkoztam. Nem tudom szavakkal leírni, mekkora boldogságot éreztem, amikor kiderült, Marco Rossi számít rám, éppen ezért nagyon várom az összetartást.

Nem sok embernek adatik meg, hogy stadionavatón mutatkozhat be a nemzeti együttesben. Ráadásul négy nappal később Walesben létfontosságú Európa-bajnoki selejtező következik. Édes teher?
– A közelmúltban még a televízió előtt ülve szurkoltam a válogatottnak, igyekeztem átérezni a helyzetét. Az edzőtáborban azon leszek, hogy senkiben se legyen kétség, mit keresek a legjobbak között. Mint mindenkinek, nekem is álmom a válogatottság, jó lenne Uruguay ellen lehetőséghez jutni. Az örömömet csak az tetézné, ha négy nappal később arról beszélnénk, hogy a válogatott kijutott az Európa-bajnokságra.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
Védők: Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (FTC), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Pávkovics Bence (DVSC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország)
Középpályások: Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (FC DAC 1904 – Szlovákia), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC), Szoboszlai Dominik (RB Salzburg – Ausztria), Vida Máté (FC DAC 1904 – Szlovákia)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek), Feczesin Róbert (Újpest FC), Holender Filip (Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Roland (FTC), Zsótér Donát (Újpest FC)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 15., péntek (Puskás Aréna)
19.00: Magyarország–Uruguay

EB-SELEJTEZŐK
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 7 4 2 1 14– 6 +8 14
2. MAGYARORSZÁG 7 4 3 8– 9 –1 12
3. Szlovákia 6 3 1 2 10– 8 +2 10
4. Wales 6 2 2 2 6– 6 0 8
5. Azerbajdzsán 6 1 5 5–14 –9 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik