Válogatott: Nem turistaként utazunk Budapestre – Sztojkovics

TŐKE JÁNOSTŐKE JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.03.23. 15:25
null
Dragan Sztojkovicsék nem turistaként jönnek Budapestre (Fotó: AFP)
A 2022-es labdarúgó-világbajnokságra kijutó szerb válogatott ellen lép pályára a magyar nemzeti csapat csütörtökön 19.30-tól Budapesten. A találkozó előtt a szerb válogatott online sajtótájékoztatót tartott, amelyen Dragan Sztojkovics szövetségi kapitány és Dusan Tadics csapatkapitány vett részt.

 

Sztojkovics nem árulta el, hogy kik alkotják majd a kezdőcsapatot a magyarok elleni találkozón, azt viszont elmondta, hogy a keretbe meghívott valamennyi játékos számíthat arra, hogy a magyarok vagy a dánok elleni mérkőzésen esélyt kap a bizonyításra.

„Nem lesz rajtunk nyomás az eredmény miatt, de minden mérkőzés fontos, és a magyarok elleni találkozóra a lehető legkomolyabban készülünk, mert máshogy nem lehet. Nemrég videoelemezésen tanulmányoztuk a magyar válogatott játékát. Távol áll tőlünk, hogy turisztikai szervezetként utazzunk Budapestre. Igyekszünk kihasználni a csütörtököt, hogy megtekintsük az egyik legszebb várost, mindig is csodáltam azokat az építészeti megoldásokat, így ez egy szép emlék lesz. De mi oda sportolóként utazunk, olyan csapatként, amely nem is akármilyen módon tette le a névjegyét a világbajnoki selejtezők során” – mondta Sztojkovics, aki ezzel arra utalt, hogy Szerbia a 2016-os Európa-bajnokság aranyérmesét, Portugáliát utasította maga mögé a kvalifikációs csoportjában, így nem kellett pótselejtezőt játszania, hogy ott legyen Katarban.

„Stílusosan értünk el jó eredményt, olyan játékkal, amely eredményes, úgyhogy semmit nem kezdünk elölről, hanem ott folytatjuk, ahol abbahagytuk” – mondta a szövetségi kapitány, aki arra a kérdésre, hogy minek köszönhető az elmúlt időszakban mutatott szép és eredményes játék, a következőket felelte:

„Hogy mi változott? Szerbia a modern szabályok szerint játszik, a középpontban a lehető legjobb teljesítmény került, és rövid idő alatt sikerült a mentalitáson változtatni. Az a legfontosabb, hogy a játékosok higgyenek bennem, és ez egy nyerő kombináció – nyilatkozta Sztojkovics, aki kitért arra is, hogy Dusan Vlahovics, a Juventus csatára nem tagja a csapatnak sérülés miatt, majd hozzátette, Szergej Milinkovics-Szavics is nagyon közel áll ahhoz, hogy kihagyja a magyarok és a dánok elleni két mérkőzést, mivel ő is sérüléssel bajlódik, és butaság lenne kockáztatni, de a Lazio középpályása ennek ellenére elutazik a csapattal Budapestre.

A Nemzeti Sport kérdésére, hogy emlékszik-e a magyarok elleni, 25 évvel ezelőtt lejátszott világbajnoki selejtezős párharcra, amelyet az akkor még Jugoszlávia néven szereplő válogatott 12–1-es összesítéssel nyerte meg, Dragan Sztojkovics azt mondta

„Természetesen emlékszem a Magyarország elleni 1998-as világbajnokság pótselejtezőjére, amelynek mindkét találkozóját 1997-ben rendezték. A budapesti mérkőzés minden pillanatát fel tudom idézni: nagyon jó csapatunk volt, és megérdemelten jutottunk ki a világbajnokságra – nyilatkozta Sztojkovics. – Magyarország Puskás, Hidegkuti, Kocsis és a többi kiválóság idejében futballnagyhatalom volt az előző évszázad közepén. Örömmel látom, hogy Magyarország az előző időszakhoz képest sokat fejlődött játékban és az infrastruktúra terén is, sokat fektet a labdarúgásba. Gratulálok nekik azokhoz a sikerekhez, amelyeket elértek és elérnek, nagyszerű fejlődést produkáltak az elmúlt évek során. A legutóbbi Európa-bajnokságon a magyar válogatott szurkolója voltam, szép és modern focit játszottak, és ez eggyel több problémát jelent majd nekünk.”

Dusan Tadics csapatkapitány arra a kérdésre, hogy minek köszönhető az, hogy a szerb válogatott az elmúlt időszakban nemcsak szépen, de eredményesen is játszik, azt felelte: „Szerbia nemzeti együttesét korábban is kiváló egyéniségek alkották, azonban Sztojkovicsnak sikerült jó hangulatot teremtenie, és az egyéni képességek megmutatkoztak a pályán, mivel minden játékos tisztában van azzal, hogy mit várnak tőle.”

A SZERB VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Predrag Rajkovics (Stade de Reims – Franciaország), Marko Dmitrovics (Sevilla – Spanyolország), Vanja Milinkovics-Szavics (Torino – Olaszország)
Hátvédek: Sztrahinja Pavlovics (FC Basel – Svájc), Sztefan Mitrovics (Getafe – Spanyolország), Nikola Milenkovics (Fiorentina – Olaszország), Uros Szpajics (Kasimpasa – Törökország), Milos Veljkovics (Werder Bremen – Németország), Matija Nasztaszics (Fiorentina – Olaszország), Filip Mladenovics (Legia Warszawa – Lengyelország), Mihailo Risztics (Montpellier – Franciaország), Aleksza Terzics (Fiorentina – Olaszország)
Középpályások: Nemanja Gudelj (Sevilla – Spanyolország), Nemanja Radonjics (Benfica – Portugália), Szasa Lukics (Torino – Olaszország), Marko Grujics (FC Porto – Portugália), Uros Racsics (Valencia – Spanyolország), Andrija Zsivkovics (PAOK – Görögország), Filip Kosztics (Eintracht Frankfurt – Németország), Szergej Milinkovics-Szavics (Lazio – Olaszország), Dusan Tadics (Ajax – Hollandia)
Támadók: Alekszandar Mitrovics (Fulham – Anglia), Luka Jovics (Real Madrid – Spanyolország)

A MAGYAR KERET A MÁRCIUSI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKRE
Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők:
Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Baráth Péter
(Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (Ferencváros)
Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Varga Kevin (Young Boys – Svájc)

A MAGYAR VÁLOGATOTT IDEI PROGRAMJA – SZEPTEMBERIG

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 24.

19.30: MAGYARORSZÁG–Szerbia (Budapest, Puskás Aréna)
Március 29.
20.45: Észak-Írország–MAGYARORSZÁG (Belfast, Windsor Park)

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA, 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik