Válogatott: Mocsi Attila bizonyítana Marco Rossinak

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.09.16. 07:15
null
Mocsi Attila az utánpótlás-válogatottban (fent) és a ZTE FC-ben is (lent, oldalt) bizonyította már rátermettségét<br />(Fotók: Török Attila)
Mocsi Attilának az a legfőbb célja, hogy bizonyítsa Marco Rossi szövetségi kapitánynak, bármikor számíthat rá, s ne legyen kérdés, hogy legközelebb is meghívja a magyar labdarúgó-válogatottba.

 

– Hányadik vagyok a gratulálók sorában?
– Meg sem tudom számolni, de édes teher válaszolni a rengeteg üzenetre – mondta a Nemzeti Sportnak Mocsi Attila, a ZTE FC 22 éves belső védője, aki először kapott meghívást a felnőttválogatott keretébe, így a Németország, illetve az Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre készülhet.

– Hogyan tudta meg, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány számol önnel?
– Szerda reggel számomra ismeretlen telefonszámról hívtak, a vonal túlsó végén Tömő Attila, a válogatott csapatmenedzsere volt. Nem ismerem őt személyesen, de a neve alapján sejtettem, milyen ügyben keres. Nem húzta sokáig, gratulált, hogy Marco Rossi meghívott a Nemzetek Ligájára készülő keretbe, s hétfőn találkozunk. Elképesztő érzés kerített hatalmába a hír hallatán, nagyon boldog voltam és vagyok. Felvidéki születésűként különös jelentősége van számomra a meghívónak. Szülőfalumban, Lakszakállason szinte ünnepnap volt, amikor megtudták, kerettag leszek, én lettem ugyanis az ezerkétszáz lelket számláló település első válogatott labdarúgója, ami nagyon sokat jelent nekem.

– Váratlanul érte a meghívó?
– Hazudnék, ha azt mondanám, számítottam rá, ugyanakkor latolgattam az esélyeket, Spandler Csaba sérülésével mekkora sanszom lehet beférni a keretbe. Nem volt információm arról, hogy figyelnének a stábból, csak annyit tudtam, hogy néhány ZTE-mérkőzést megnézett Marco Rossi. Úgy gondolom, azokon a találkozókon jól ment a játék, s azt is tudom, hogy az utánpótlás-válogatottaknál jó véleménnyel voltak rólam, Gera Zoltán szövetségi edzőnél csapatkapitány is lehettem, s a felnőttek elleni edzőmeccsen is jó teljesítményt nyújtottam. Emiatt bizakodva vártam a kerethirdetést, de váratlanul ért, hogy beválogattak.

– Milyen állapotban van? Tizenhat élvonalbeli összecsapással a lábában készen áll az önre váró feladatokra?
– Ez nyilván az edzéseken és ha úgy alakul, a meccseken derül ki, de szerencsére remek formában érzem magam, s a szövetségi kapitány is úgy látta, rászolgálok a bizalmára. Ricardo Moniz vezetőedző edzéseinek és látásmódjának hála erőnlétileg biztosan készen állok a rám váró megméretésekre. Ebbe a válogatottba bekerülni azonban roppant nehéz, főleg a belső védő posztján, ami sok rutint kíván, de az a legfőbb célom, hogy bizonyítsam a szövetségi kapitánynak, bármikor számíthat rám, s ne legyen kérdés, hogy legközelebb is meghív a csapatba.

– Milyen szerepet tölthet be a válogatottban?
– Feladatomnak tekintem, hogy a legjobb tudásom szerint, mindent beleadva segítsem a nemzeti csapatot felkészülni az előtte álló két fontos mérkőzésre. Ha esetleg lehetőséget kapok a Nemzetek Ligájában, én leszek a legboldogabb. Novemberben felkészülési meccsek várnak a válogatottra, ha jó benyomást teszek Marco Rossira, minden esélyem meglehet rá, hogy az idén bemutatkozzak.

– Mekkora a szerepe Ricardo Moniz vezetőedzőnek abban, hogy beválogatták? A holland szakember kitűnő képességfejlesztő és motivátor hírében áll.
– Nagyon nagy, sokat köszönhetek neki. Azon túl, hogy majd' kicsattanok az erőtől, elhiszem neki, hogy nemzetközi szintű labdarúgó válhat belőlem, sikeresen sulykolta belém, hogy nincs leküzdhetetlen akadály. Amikor elmondtam neki, hogy meghívtak a keretbe, rám nézett, s azt mondta, hogy ebben nincsen semmi meglepő, mondta már korábban, hogy ha bízom magamban, összejön. Hozzátette, úgy menjek az összetartásra, hogy én leszek a legjobb, ezzel a hozzáállással dolgozzak, s akkor helytállok – remélem, így lesz! Ugyanakkor megemlíteném Mátyus Jánost is, aki Szombathelyen volt az edzőm, s olyanokat tanított nekem, ami nélkül nem biztos, hogy annak idején megugrom az NB II-es szintet. Köszönettel tartozom a teljes zalaegerszegi stábnak és Waltner Róbertnek is, hiszen ő adott nekem szerepet az első osztályban, az ő keze alatt szereztem tapasztalatot ahhoz, hogy ebben az évadban fontos tagja legyek a csapatnak.

– Tavaly decemberben még az NB II-ben futballozott. Hogy éli meg, hogy ilyen gyorsan jut egyről a kettőre?
– Örülök neki, hogy zajlanak az események, s újabb mérföldkövekhez érek. Két évvel ezelőtt azzal a céllal vettem búcsút a Mol Fehérvártól és szerződtem a Haladáshoz, hogy egyet visszalépve kettőt tegyek majd előre. Utóbb kiderült, ez jó döntésnek bizonyult, ahogyan az is, hogy Zalaegerszegre igazoltam, hiszen itt lettem válogatott kerettag labdarúgó. Az a célom, hogy továbbra is olyan ütemben fejlődjek, mint most, márpedig a ZTE-ben ehhez minden adva van, de szeretnék egyszer külföldön játszani.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes
(Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd FC)
Védők:Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (LASK – Ausztria), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások:Baráth Péter (Debreceni VSC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (AC Pisa – Olaszország), Nego Loic (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (FC Union Berlin – Németország), Styles Callum (Millwall FC – Anglia), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Varga Kevin (Hatayspor – Törökország)

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA 3. CSOPORT
Szeptember 23., 20.45:Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45:
MAGYARORSZÁG–Olaszország

A MAGYAR VÁLOGATOTT EDDIGI MECCSEI A CSOPORTBAN
Június 4.:
MAGYARORSZÁG–Anglia 1–0
Június 7.: Olaszország–MAGYARORSZÁG 2–1
Június 11.: MAGYARORSZÁG–Németország 1–1
Június 14.:Anglia–MAGYARORSZÁG 0–4

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG42117–3+47
2. Németország4138–5+36
3. Olaszország41215–7–25
4. Anglia4221–6–52

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik