Ismét csak egyenlíteni tudtak ellenünk a németek

Vágólapra másolva!
2022.06.11. 20:30
null
Csodás magyar góllal indult a mérkőzés (Fotó: Török Attila)
A magyar labdarúgó-válogatott 1–1-et játszott a németekkel a Puskás Arénában a Nemzetek Ligájában, az A-liga 3.  fordulójában.  

NEMZETEK LIGÁJA
3. FORDULÓ
A-LIGA
3. CSOPORT
MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG 1–1 (1–1)
Budapest, Puskás Aréna, 55 948 néző. Vezette: José María Sánchez (spanyol)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á., Styles (Vécsei, 86.), Nagy Zs. (Nego, 69.) – Sallai R. (Gazdag, 76.), Szoboszlai – Szalai Á. (Ádám, 69.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kehrer, Süle, N. Schlotterbeck – Hofmann (L. Nmecha, 85.), Goretzka (Gündogan, 68.), Kimmich, Raum – Havertz (Adeyemi, 85.), Musiala (Brandt, 78.) – Werner (Th. Müller, 78.). Szövetségi kapitány: Hans-Dieter Flick
Gólszerző: Nagy Zs. (6.), ill. Hofmann (9.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A Keleti pályaudvar környéke szinte forrt. A hétköznapokon sem kihalt a vasúti összekötőpont előtti tér, ám ezen a szombaton néhány környező vendéglátó egység előtt gombostűt sem lehetett leejteni. A meggypiros és fekete pólókban gyülekező drukkerek kortyolgatták a hideg sört a tűző napon, itt-ott felharsantak a dudák, hét óra előtt pedig a Carpathian Brigade szurkolói csoport vezetésével meglódult a tömeg.

A magyar szurkolók a Verseny utca elején gyülekeztek, onnan sétáltak át a stadionhoz. Egy és negyed óra volt még a kezdésig, amikor már füstbombák lobbantak a kapu mögötti szektorban. Míg legutóbb az angolok ellen a stadionbezárás miatt csupán gyerekek lehettek ott a lelátókon, addig szombaton a több ezer gyerkőc mellett több tízezer felnőtt is a helyszínen szurkolhatott a magyar válogatottnak. Családok, tinédzserek, nagypapák, nagymamák baktattak a beléptetőkapuk irányába, a Puskás Arénában olyan volt a hangulat, mint a múlt nyári Európa-bajnokság alatt. A kezdő sípszó előtt óriási élőképpel lepték meg a csapatot a drukkerek, a kapu mögötti teljes lelátórész piros-fehér-zöldbe borult és a következő felirat rajzolódott ki: „Nemzeti 11”.

Fotó:Török Attila
Fotó:Török Attila



A fergeteges hangulat valóban a nemzeti tizenegyet segítette, és bizakodásra adhatott okot az is, hogy a válogatott hazai pályán huszonegy hónapja (három mérkőzés óta) nem kapott ki a Nemzetek Ligájában: a szerbek elleni 1–1-et követően 2–0-ra legyőzte Törökországot, majd múlt szombaton 1–0-ra Angliát – a bivalyerős német válogatott két vállra fektetése kínálkozott az újabb nagy skalpnak.

Marco Rossi szövetségi kapitány a legutóbbi, olaszországi 2–1-es vereség után három helyen változtatott, Gulácsi Péter mellett Fiola Attila és Callum Styles került be a kezdőcsapatba. A jól bevált hadrend azonban nem változott, a háromvédős rendszerben Lang Ádám, Willi Orbán és Szalai Attila játszott, míg a két szélen Fiola Attila és Nagy Zsolt zárta le a területeket.

És hogy a taktikai húzás bejött, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Puskás Akadémia futballistája, Nagy Zsolt öt perc és hat másodperc játék után ragyogó gólt lőtt Manuel Neuer kapujába!

Fotó: Mravik Gusztáv
Fotó: Mravik Gusztáv



A válogatott gyorsan, mesteri akció végén szerezte meg a vezetést, Fiola Attila szépen kanyarított középre, Sallai Roland veszélyesen fejelt kapura, Nagy Zsolt pedig könyörtelenül vágta a labdát a 112-szeres német válogatott Manuel Neuer kapujába. Csakhogy amilyen korán megszerezte a vezetést a válogatott, olyan gyorsan el is veszett az előny: három perccel később Jonas Hofmann – a kapujából kifutó Gulácsi Pétert becsapva – higgadtan értékesített egy kiugratást, a magyar védők hiába reklamáltak lest, az akció, a mozdulat hibátlan volt, az eredmény pedig máris 1–1.

GÓLVIDEÓK ITT!

A csoport eddigi statisztikái alapján fel kellett készülni rá, hogy a németek sokat birtokolják majd a labdát, hiszen a csoportmérkőzéseken kiemelkedően teljesítettek ebben, hatvannégy százalékos mutatójuk alapján ők a legjobbak, a Puskás Arénában mégsem nőttek ezen a téren a magyar együttes fölé.

Az első félidőben abszolút egyenlő partnerek küzdöttek, a jobb oldalon Fiola Attila a későbbiekben is veszélyt jelentett, Sallai Roland többször is lendületesen indult meg, a kemény védekezés pedig láthatóan nem tetszett a német támadóknak. A szünet előtti percekben beleerősített Németország, akadt két-három lehetősége, ám a félidő lefújása előtti pillanatokban mégis a magyar csapat szerezhetett volna (ismét) vezetést, de Manuel Neuer bravúrral védte Fiola Attila lövését.

Hej, ha ez is bemegy... (Fotó: Török Attila)
Hej, ha ez is bemegy... (Fotó: Török Attila)

A válogatott játéka a fordulást követően is egységes volt. Az állandó szurkolói biztatás magas fordulatszámon tartotta futballistáinkat, akadtak szép megmozdulások a mezőnyben, ahogy az angolok és az olaszok, úgy a világranglista tizenkettedik helyezettje ellen is helytállt a nemzeti csapat. S ami fontos volt, nemcsak az eredmény, a válogatott futballja is rendben volt, védekezésben rendre kisegítették egymást a játékosok, és amint a vendégekhez került a labda, masszívabb lett a fal. A pálya belső részén Nagy Ádám és Callum Styles rengeteget futott, sokat voltak játékban, ám órányi futball után többet birtokolta a labdát a német együttes, az oldalvonal mellett Marco Rossi is heves kézmozdulatokkal jelezte, jöjjön kijjebb a csapat a tizenhatos előteréből, különben baj lesz...

A szövetségi kapitány néhány perccel később lépett is, az elfáradó Szalai Ádám helyére Ádám Martint küldte, és az erejével ugyancsak elkészülő, a térdét fájlaló Nagy Zsolt is lejött a pályáról, helyette Loic Nego állt be. A cserével annyi változott, hogy az addig jobb oldalon futballozó Fiola Attila átkerült balra, Loic Negónak pedig a jobb szélen kellett felvennie a ritmust. A pályán Gulácsi Péter is érezte, hogy némi nyugalomra lenne szüksége a csapatnak, mutatta a többieknek, ne rohanjanak előre, és igaza volt.

A németeknél Hans-Dieter Flick szövetségi kapitány a támadószekcióban cserélt, a hajrára érkezett a Bayern München támadója, Thomas Müller és a dortmundi Julian Brandt. Akadtak izgalmas pillanatok a kapu előtt, Willi Orbánnak nagyot kellett mentenie Timo Werner elől, Gulácsi Péter már verve volt. A támadás lehetősége így is megmaradt: a frissen beállt Ádám Martin fejessel próbálkozott, ám ekkor már leginkább előrevágott indítások szálltak előre – egy ilyenből Gazdag Dániel kis híján a léc alá lőtte a labdát. A játékosok összeszorított fogakkal küzdöttek, Marco Rossi sem bírt magával az oldalvonalnál, űzte-hajtotta előre labdarúgóit, ám önmagában az 1–1-es döntetlen is nagy siker a válogatottól.

Ma sem maradt el! (Fotó: Mravik Gusztáv)
Ma sem maradt el! (Fotó: Mravik Gusztáv)

A németeknél Hans-Dieter Flick tavaly nyári szövetségi kapitányi kinevezése óta még nem szenvedett vereséget a nationalelf, ezúttal sem, ám tizenkettedik mérkőzésén a magyar csapat megnehezítette a négyszeres világbajnok dolgát, sőt a meccs egyes periódusaiban veszélyesebben futballozott.

Nagy Zsolt: Lepörgött előttem az egész életem

Gulácsi: Szenzációs volt a hangulat, még a németek is megjegyezték

Lang: Mondtam Ádám Martinnak, hogy a nagy fejében benne maradt egy gól

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén:
Anglia–Olaszország 0–0

NL-ADATBANK ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Olaszország 3 1 2 3–2 +1 5
2. MAGYARORSZÁG 3 1 1 1 3–3 0 4
3. Németország 3 3 3–3 0 3
4. Anglia 3 2 1 1–2 –1 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik