Válogatott: Marco Rossi nem tervezi a lemondást, mindig harcolni akar

SZELI MÁTYÁS (London)SZELI MÁTYÁS (London)
Vágólapra másolva!
2021.10.11. 20:38
A magyar labdarúgó-válogatott kedd este a Wembley-ben, Anglia vendégeként lép pályára. A találkozót megelőző sajtótájékoztatóján Marco Rossi szövetségi kapitány hangsúlyozta, félelem nélkül, de rendkívül fegyelmezettséggel kell játszanunk a Wembleyben. 
Marco Rossi szerint nem kell félnie csapatának a Wembleyben (Fotó: Árvai Károly) A képre kattintva megtekintheti galériánkat a válogatott utolsó itthoni edzéséről.
Marco Rossi szerint nem kell félnie csapatának a Wembleyben (Fotó: Árvai Károly) A képre kattintva megtekintheti galériánkat a válogatott utolsó itthoni edzéséről.

 

Némi késéssel érkezett a Wembley-be a magyar válogatott, de nem a londoni dugók miatt, hanem a határátlépés bizonyult a vártnál hosszabbnak. A csapat először a londoni nemzeti stadion gyepét vette szemügyre (mint írtuk, az edzés még Telkiben volt kedd reggel), majd Marco Rossi szövetségi kapitány és Bogdán Ádám vett részt a válogatott sajtótájékoztatóján. Itt kezdésként lapunk munkatársa arról érdeklődött, hogy mennyire került előtérbe most a mentális felkészítés, hogy egy olyan fájdalmas vereséggel a hátunk mögött látogatunk a csoportunk legerősebb csapatához, amely végképp (rendben, matematikailag még nem) elvette az esélyeinket a kijutástól.

Sokat dolgoztunk a pszichológiai aspektuson is, hogyan állhatunk felválaszolta lapunknak az olasz szakember.Persze a taktikai felkészülés is fontos, hiszen mind ismerjük az ellenfelünk játékerejét.”

Marco Rossi ezután a szeptemberi magyar–angol (0–4) tanulságairól is ejtett néhány szót.

A budapesti mérkőzésen Anglia főleg a második félidőben megmutatta a benne rejlő potenciált, nem csak egyéni szinten erősek, hanem csapatként is rendkívül szervezettek. Nagyon komolyan vették a mérkőzést. Az ötvenötödik percig mélyen védekezve, de tartottuk magunkat, az első gól után kicsit szétestünk, nehéz helyzetbe kerültük. Nekünk és a szurkolóknak is fájt a négy-nullás vereség. Tudjuk, hogy milyen különbségek vannak a két csapat között. Fel kell használni az első meccseken szerzett tapasztalatokat, de nem kell félnünk, viszont a játékosaimnak az utolsó percig be kell tartania a taktikai utasításokat, mert a szervezetlenség nagyon sokba kerülhet az angolok ellen.”

A kapitány aztán egy újságírói kérdésre azt is elmondta, nem tervezi a lemondást, ha netán nagyobb különbségű vereségbe futnánk bele.

Minden edzői pályafutás része, hogy erre fel kell készülnie, ilyenkor két lehetőség áll előtte, rossz eredmények esetén lemond vagy nem adja fel és harcol tovább. Én már játékoskoromtól kezdve is harcoltam és most sem tervezem, hogy ezen változtatok. Érzem a szövetség támogatását, még négy évig él a szerződésem, de a novemberi mérkőzések után átbeszéljük a helyzetet és az emberek felém tanúsított viselkedése is döntő lesz, ám ez még odébb van.”

 

Miután a vb-szereplés már elúszott, Marco Rossi arról is beszélt, hogy a jövőbe is kell tekintenie, persze mindig is törekedett az új játékosok beépítésére, elmondása szerint amióta megérkezett, az akkori játékosoknak nagyjából egyharmada válogatott még. Ennek kapcsán egyébként kitért Balogh Botondra is, akit a hazarendelt Willi Orbán helyére hívott be.

A német klubokkal nem mindig könnyű, próbálunk kompromisszumos megoldásokra jutni. Múlt héten Willi beteg volt, szóval a Leipzig akár otthon is tarthatta volna, végül abban egyeztünk meg, hogy az albánok elleni mérkőzés után vissza kell utaznia– mondta a kapitány Willi Orbánról, majd rátért Balogh Botondra. –Már egy ideje követjük a pályafutását, a közelmúltban sérült volt, de Gera Zoltán azt mondta mostanra felépült. Eredetileg kezdett volna a németek elleni U21-es meccsen, de Zoli elengedte hozzánk. Ő is olyan játékos, aki a jövőben részese lehet a csapatnak.”

Úgy látszik, ez megkerülhetetlen téma, de a kapitányt az egyik helyi újságíró megkérdezte, mennyire zavarták, hogy az angliai szalagcímek szeptemberben nem a meccsről, hanem a magyar szurkolókról szóltak.

Magyarország egy demokratikus ország, ahol mindenki szabadon élhet, a bőrszíntől, a szexuális irányultságtól függetlenül. Ami a stadionban történt, az tényleg csak néhány ember, egy kisebbség műve. Közel kilenc éve élek Magyarországon, külföldiként én így látom.”

„Örülök, hogy itt vagyok”
Bogdán Ádám, a magyar válogatott kapusa
„Örülök, hogy itt vagyok. A Wembley fantasztikus hely. Az eredmények tekintetében két rosszul sikerült mérkőzés után kicsit rossz a szánk íze, de mindenkit fel kell dobnia, hogy a világ egyik legjobb csapata ellen lépünk pályára, remélem, hogy kicsit kiszabadulunk ebből a rosszabb hangulatból az angolok ellen és egy jó meccset játszunk az angolokkal.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bogdán Ádám (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások:Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (FC DAC 1904 – Szlovákia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (FTC)
Támadók: Hahn János (FC DAC 1904 – Szlovákia), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Varga Roland (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek)
A védelemben Botka Endre (FTC) is a keret tagja lenne, de eltiltás miatt nem játszhat az angolok ellen.

AZ EURÓPAI SELEJTEZŐ I-CSOPORTJA, OKTÓBERI MECCSEK
7. FORDULÓ
OKTÓBER 9., SZOMBAT
MAGYARORSZÁG–Albánia 0–1
(Broja 80.)
Lengyelország–San Marino 5–0 (Swiderski 10., Brolli 20. – öngól, Kedziora 50., Buksa 84., Piatek 90+1.)
Andorra–Anglia 0–5 (Chilwell 17., B. Saka 40., T. Abraham 59., Ward-Prowse 79., Grealish 86.)

8. FORDULÓ
OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG – élőben az NSO-n!
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország – élőben az NSO-n!

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 7 6 1 23– 2 +21 19
2. Albánia 7 5 2 11– 6 +5 15
3. Lengyelország 7 4 2 1 24– 8 +16 14
4. MAGYARORSZÁG 7 3 1 3 12–11 +1 10
5. Andorra 7 1 6 4–19 –15 3
6. San Marino7 7 1–29–28 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik