Válogatott: legutóbb legyőztük az akkor világbajnok olaszokat

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.06.07. 10:20
null
A legutóbbi magyar–olaszon Alberto Aquilani Vass Ádám és Tőzsér Dániel szorításában (Fotó: NS-archív)
Az angolok szombati legyőzésének köszönhetően csoportelsőként lép pályára a magyar labdarúgó válogatott az olaszok ellen ma este 20.45 órától Cesenában, a Nemzetek Ligája A-ligájának második csoportmérkőzésén. Marco Rossi több mint 11 éve után ülhet újra itáliai kispadon, ráadásul úgy várhatja a honfitársai elleni mérkőzést, hogy csapata a legutóbbi öt mérkőzéséből négyet megnyert és csak egyet vesztett el. Roberto Mancini Európa-bajnoki címvédő együttese viszont lemaradt a katari világbajnokságról, és az előző hat meccséből csak egyen tudott diadalmaskodni. A két csapat legutóbbi, 2007-es összecsapását a magyar válogatott nyerte az akkor aktuális világbajnok azzurrik ellen.    

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A NEMZETEK LIGÁJA 2. FORDULÓJA ELÉ

♦ Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2018 őszén elindított Nemzetek Ligájának (NL) ez a harmadik kiírása, a magyar válogatott most először szerepel a legfelső osztályban, az A-ligában. Az első kiírásnak a C-, a másodiknak a B-liga tagjaként vágott neki, az eddigi 13 mérkőzésén 7 győzelem, 3 döntetlen és 3 vereség, 17–10-es gólkülönbség a mérlege – végig Marco Rossival a szövetségi kapitányi székben. Idegenben 2 diadal, 2 iksz, 2 vereség az egyenleg, viszont az NL-ben a legutóbbi négy házon kívüli fellépésén veretlen a magyar válogatott (2 siker, 2 döntetlen), sőt az előző hármon gólt sem kapott!

♦ A Nemzetek Ligájában mind a három kiírást 1–0-s eredménnyel kezdte a magyar csapat: 2018 őszén vereség Finnországban, két évvel később győzelem Törökországban, majd most idehaza Anglia ellen, mindkétszer Szoboszlai Dominik góljával.

♦ Az olasz válogatott kezdettől fogva a Nemzetek Ligája A-divíziójában játszik. Az első kiírásban a portugál és a lengyel együttessel került egy csoportba és 5 pontjával (1 diadal, 2 iksz, 1 vereség) Cristiano Ronaldóék mögött a második helyen zárt, összesített rangsorban pedig a 8. helyen végzett. A második sorozatban a holland, a bosnyák és megint csak a lengyel nemzeti együttessel szerepelt egy kvartettben és veretlenül (3 győzelem, 3 döntetlen) megnyerte a csoportot, így rész vehetett az NL tavaly októberi négyes döntőjében, amelyet ráadásul hazai pályán játszhatott. A milánói elődöntőben 2–1-re alulmaradt a spanyol válogatottal szemben, majd a bronzmeccsen ugyanilyen arányban győzte le Belgiumot, így a harmadik helyet szerezte meg.

♦ A szombaton indult harmadik kiírásban Olaszország egy megfiatalított csapattal hazai pályán, Bolognában úgy végzett 1–1-re Németországgal, hogy az itáliai gárda mindössze 35 százalékban birtokolta a labdát, miközben a magyarok az angolokkal szemben 43 százalékban. Roberto Mancini válogatottja szinte egyformán támadott a két szélen, a jobb oldalon 41, a balon 42 százalékban vezette az akcióit. Közös a magyar és az olasz csapatban, hogy az első fordulóban egyaránt 11-szer vették célba a kaput, és egy gólt értek el.

A-LIGA, 3. CSOPORT, 2. FORDULÓ
OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG
CESENA, DINO MANUZZI STADION, 20.45 (Tv: M4 SPORT)

♦ Bár az olasz válogatottal majdnem 15 éve nem találkoztunk, a lengyellel holtversenyben mostanáig így is az ötödik leggyakoribb ellenfelünk. Összesen 34-szer mérkőzést vívtunk, az örökmérleg 9 magyar győzelem, 9 döntetlen, 16 olasz siker, tétmeccseken 3–6–9.

♦ Ebben a párharcban mindkét válogatottnak volt már több évtizedes veretlenségi sorozata. 1910-től 1925-ig a magyar csapat négyszer nyert, kétszer ikszelt, a következő diadalra azonban egészen 1952-ig kellett várni – közben öt döntetlen mellett 11-szer győzött az itáliai együttes. Az Aranycsapat helsinki olimpián elért 3–0-s sikerét követő négy találkozóból viszont hármat a mieink nyertek meg, míg egy döntetlennel zárult.

1965-től több mint 40 éves szünet – öt azzurri diadal és két iksz – után, 2007-ben, a két csapat máig utolsó találkozóján jött össze az újabb magyar siker. Várhidi Péter szövetségi kapitány együttese Juhász Roland, Gera Zoltán és Feczesin Róbert góljaival úgy nyert 3–1-re, hogy Fabio Cannavaróék akkor aktuális világbajnokként érkeztek a Puskás Ferenc Stadionba.

♦ Olasz földön eddig nyolc helyszínen – Genova, Milánó, Torino, Firenze, Parma, Róma, Salerno, Taranto – összesen 16 mérkőzést játszottak, a mérleg 3 magyar diadal, 4 iksz, 9 itáliai győzelem. Legutóbb 2001. október 6-án, a parmai világbajnoki selejtezőn Alessandro del Piero szabadrúgásgóljával 1–0-ra győztek az azzurrik Gellei Imre válogatottja ellen. A cesenai Dino Manuzzi Stadionban ez lesz az első meccse a két válogatottnak.

♦ A magyar csapat az előző három alkalommal vereséggel távozott Itáliából (0–4, 1–3, 0–1). Legutóbb több mint 62 éve, 1959 novemberében szerzett pontot a „csizmaországban", amikor is az Európa-kupa hatodik kiírásának záró találkozóján 1:1-et ért el Firenzében. Tichy Lajos góljával Baróti Lajos együttese szerzett vezetést, ezt az olaszok tizenegyesből egyenlítették ki. Ha azt a meccset megnyerik Albert Flóriánék, övék lett volna az Európa-kupa, így be kellett érniük a második hellyel.

♦ A legutóbbi olaszországi magyar diadalért egészen 1953 májusáig kell visszalapozni, akkor ugyancsak Ek-meccsen Puskás Ferenc két- és Hidegkuti Nándor egy góljával 3:0-ra győzött a klasszikus összeállításban pályára lépett Aranycsapat Rómában, a mai Olimpiai Stadion – akkor még Stadio dei Centomila volt a neve – avató mérkőzésén. Ezzel akkor Magyarország végzett az első helyen az Európa-kupában.

♦ Érdekesség, hogy az olasz labdarúgó válogatott története legnagyobb vereségét éppen Magyarországtól szenvedte el, 1924 áprilisában 7:1-re kapott ki az MTK stadionjában. A mérkőzésen Molnár György klasszikus mesterhármast ért el, négy találattal – Puskás Ferenccel és Sárosi Györggyel holtversenyben – ő a párharc magyar gólkirálya. Itáliai oldalról Gino Colaussi és Giuseppe Meazza a legeredményesebbek, mindketten hatszor találtak be a magyar válogatottnak.

♦ Az Európa-bajnoki címvédő Olaszország keretének értékét 555 millió euróra becsüli
a Transfermarkt, ez az angoloké és a németeké mögött csak a harmadik legnagyobb a csoportban, de így is több mint az ötszöröse a magyar válogatotténak, amelyet 106.75 millió euróra becsül a mértékadó átigazolási portál. Az olaszoknál 70 millió euróval az Interben szereplő középső középpályás, Nicola Barella a legértékesebb játékos, a mieinknél továbbra is az RB Leipzigben futballozó Szoboszlai Dominik (28 millió euró).

♦ Marco Rossinak felnőtt csapatoknál 2004 júliusában indult a vezetőedzői pályafutása. Mielőtt 2012 nyarán a Bp. Honvéd vezetőedzője lett, alacsonyabb osztályú itáliai együtteseket irányított, legutóbb több mint 11 éve, 2011. február 13-án a Taranto elleni mérkőzésen ült olaszországi kispadon, még a Cavese mestereként. Rossi 42 mérkőzésen dirigálta a magyar válogatottat, az egyenlege 20 győzelem, 8 döntetlen, 14 vereség.

♦ Az olaszok szövetségi kapitánya, Roberto Mancini éppen 50 meccsen irányította eddig az olasz nemzeti tizenegyet, a mérlege 33 győzelem, 12 iksz, 5 vereség, 113–34-es gólkülönbség, valamint 2.22-es pontátlag. Az 1994-ben világbajnoki ezüstérmet nyert Arrigo Sacchi óta Itáliában ő a leghosszabb ideig hivatalban lévő kapitány, noha csapatával nem jutott ki az idei katari világbajnokságra.

♦ Mancini játékosként egyszer szerepelt a magyar válogatott ellen: végig a pályán volt, amikor az olaszok az 1992-es Európa-bajnokság selejtezőjében 1991 májusában Salernóban 3–1-re legyőzték Mészöly Kálmán együttesét. Ezenkívül a Sampdoriában mindkétszer játszott 1992 őszén, amikor a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Seria A győztese a kispesti 1–2 után a genovai 3–1-es sikerrel biztosította helyét a csoportkörben. 1993 és 1995 között a Sampdoriánál Rossival csapattársak voltak, 1994-ben megnyerték az Olasz Kupát.

♦ Az itáliaiak rossz sorozatban vannak, a legutóbbi hat meccsükből csak egyet, a törökök elleni felkészülési találkozót tudták megnyerni (3–2). Ikszeltek a svájciakkal, az északírekkel és a németekkel, és ami a legfájóbb, a vb-pótselejtezőn hazai pályán 1–0-ra kikaptak az északmacedónoktól, majd június első napján a Finalissimón 3–0-ra az argentinoktól.

♦ A magyar válogatott ezzel szemben az angliai tavaly októberi 1–1 óta öt meccséből négyet megnyert és csak márciusban Budapesten a szerbektől szenvedett vereséget (0–1). Közben vb-selejtezőn idegenben legyőzte a katari tornára végül pótselejtezőn kijutott lengyeleket (2–1), majd szombaton a Puskás Arénában az Eb-ezüstérmes angolokat (1–0).

♦ Szalai Ádám eddig 81-szer szerepelt a válogatottban. Ha a csapatkapitány most is játszik, lehagyja Mátrai Sándort, egyben utoléri Garaba Imrét, és feljön a válogatottsági örökranglista kilencedik helyére. A magyar együttes másik Szalaija, Attila ma este jubileumhoz érkezik, hiszen Cesenában 25-ödször húzhatja magára a válogatott címeres mezét.

A MAGYAR KERET
Kapusok: Dibusz Dénes
(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Szappanos Péter(Budapest Honvéd)
Védők: Bolla Bendegúz(Grasshoppers – Svájc),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC),Kecskés Ákos(FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország),Lang Ádám(Omonia Nicosia – Ciprus),Nagy Zsolt(Puskás Akadémia FC),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Spandler Csaba(Puskás Akadémia FC),Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Baráth Péter(Debreceni VSC),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Nagy Ádám(Pisa – Olaszország),Loic Nego(Mol Fehérvár FC),Schäfer András(Union Berlin – Németország),Callum Styles(Barnsley FC – Anglia),Szoboszlai Dominik(RB Leipzig – Németország),Vécsei Bálint(Ferencváros)
Támadók:Ádám Martin(Paksi FC),Sallai Roland(SC Freiburg – Németország),Sallói Dániel(Sporting Kansas City – Egyesült Államok),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(FC Basel – Svájc),Vancsa Zalán(MTK)

AZ OLASZ KERET A JÚNIUSI NL-FORDULÓKRA
Kapusok: Alessio Cragno(Cagliari),Gianluigi Donnarumma(Paris Saint-Germain – Franciaország),Alex Meret(Napoli),Salvatore Sirigu(Genoa)
Védők: Francesco Acerbi(Lazio),Alessandro Bastoni(Internazionale),Cristiano Biraghi(Fiorentina),Leonardo Bonucci(Juventus),Davide Calabria(Milan),Giorgio Chiellini(Juventus),Giovanni Di Lorenzo(Napoli),Federico Dimarco(Internazionale), Alessandro Florenzi(Milan), Luiz Felipe(Lazio),Gianluca Mancini(Roma),Leonardo Spinazzola(Roma), Fedrerico Gatti (Frosinobne), Giorgio Scalvini (Atalanta)
Középpályások: Nicolo Barella
(Internazionale),Bryan Cristante(Roma),Davide Frattesi(Sassuolo),Jorginho(Chelsea),Manuel Locatelli(Juventus),Lorenzo Pellegrini(Roma),Matteo Pessina(Atalanta),Sandro Tonali(Milan),Marco Verratti(Paris Saint-Germain – Franciaország), Tommaso Pobega (Torino), Salvatore Esposito (SPAL)
Támadók: Andrea Belotti(Torino), Gianluca Caprari(Hellas Verona), Matteo Politano(Napoli),Giacomo Raspadori(Sassuolo),Gianluca Scamacca(Sassuolo), Wilfried Gnonto(FC Zürich – Svájc), Matteo Cancerelli (Verona), Alessio Zerbin (Frosinone)

NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA, 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00: MAGYARORSZÁG–Anglia 1–0

Június 7., 20.45:Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45:MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45:Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45:MAGYARORSZÁG–Olaszország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG111–0+13
2. Németország111–1 01
Olaszország111–1 01
4. Anglia110–1–10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik