Válogatott: ez az, amiben visszaestünk az angolok elleni meccshez képest

Vágólapra másolva!
2022.06.08. 14:01
null
A kék mezes olaszok ellen jóval több párharcot veszítettek a mieink, mint az angolokkal szemben, és ez döntőnek bizonyult (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligájában Olaszországban is helyt állt, de a múlt heti, az angolok elleni bravúros játékát és 1–0-s győzelmét már nem tudta megismételni. Az InStat Sport számai segítségével a két meccs alapvető különbségeit vizsgáltuk meg.

 

 

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi az olaszországi 2–1-es vereséget követően az M4 Sportnak arról beszélt, hogy ezen a mérkőzésen a helyezkedésben elkövetett hibák miatt az olaszok olyan egy az egy elleni helyzetekbe tudtak kerülni, melyekben érvényesíteni tudták nagyobb tudásukat, topligás tapasztalataikat. Ha megnézzük az olaszok két gólját, akkor azt láthatjuk, hogy előbb a bal, majd a jobb oldalon tudtak a magyar védelem mögé kerülni és a középre passzolt labdából jó helyzetből vehette célba az érkező támadó a kapunkat (Nicolo Barella ezzel együtt is nagy gólt lőtt) – ilyen lövőhelyzeteket múlt szombaton Harry Kane-ék nem tudtak kialakítani a Puskás Arénában.

Az olaszok elleni 2–1-es vereség és az angolok elleni 1–0-s győzelem egyik alapvető különbsége abban keresendő, hogy az olaszok sokkal több párharcra késztették a mieinket.

Az olaszok elleni meccs 169 egy az egy elleni párharcot hozott, az angolok ellei találkozó csak 113-at és bár mindkét összecsapáson a párharcai 44 százalékát nyerte meg a magyar csapat, ez azt is jelenti, hogy amíg az angolok ellen itthon csak 63 párharcot veszítettünk el, addig az olaszokkal szemben 95-öt. Budapesten az 56 védekező párharcunk 57 százalékát megnyertük (32-t), Cesenában viszont a 81-ből csak 33 százalékban kerültek ki a mieink győztesen (27-szer).

Elsősorban a széleken tudtak megverni minket az olaszok (ahogy a két gól előtt is), akik 17 beadással próbálkoztak a pálya két oldaláról, míg az angolok csak nyolccal. Ehhez az is hozzájárult, hogy Olaszországban 27 labdát veszítettünk el a saját térfelünkön, az angolok ellen csak 13-at.

Ebből jött ki aztán az, hogy az olaszok többször tudták célba venni a kapunkat, mint az angolok (16–10), nagyobb helyzeteik voltak (2.19-es xG-t produkáltak, az angolok csak 1.54-et), több gólt is szereztek.

Ezzel párhuzamosan az angolok elleni mérkőzésen támadásban is jobb teljesítményt nyújtott a magyar válogatott, mint az olaszok ellen. Ha csak kicsivel is, de többet birtokolta a labdát (az angolok ellen 44 százalékban volt a mieinknél a labda, az olaszok ellen 42 százalékban), több gólhelyzetet eredményező passzt mutatott be (2–1), többször találta el a kaput (6–5).

DÖNTŐ KÜLÖNBSÉGEK A KÉT MECCS KÖZÖTT

Magyar–angol Olasz–magyar
A párharcok száma 113 169
Amieink vesztes párharcai 63 95
Az ellenfél beadásai 8 17
Magyar labdavesztések saját térfélen 13 27
Az ellenfél lövéseinek száma 10 16
Az ellenfél xG mutatója 1.54 2.19

Forrás: InStat Sport

Hogy a két meccs között a statisztikákban is megmutatkozó eltéréseknek pontosan mi az oka, mennyiben magyarázható az ugyanazzal a kezdőcsapattal felálló válogatottunk fáradtságával, esetleg az olasz és az angol együttes hozzáállásbeli különbségével, azt nehéz megmondani. Viszont ezek az eltérések jól megmutatják, mi lehet a topcsapatok elleni sikerrecept – amivel egyébként a tavalyi Eb-n is pontot tudtunk szerezni a francia és a német válogatott ellen.

Az egyik kulcs tehát az egy az egy elleni párharcok számának csökkentése, kiváltképp a széleken – ezt gyors tolódással, a védekező játékosok közti távolság csökkentésével, egymás segítésével, az egy az egy elleni szituációk helyett védekezésben kettő az egy elleni helyzetek kialakításával érhetjük el. Ehhez szükséges a saját térfélen történő labdavesztések számának minimalizálása, a kapusokra, illetve a kapura háruló nyomás, az ellenfél lövéssel záruló támadásszámának csökkentése. Az igazán nagy bravúrhoz pedig, mint amilyen az angolok legyőzése volt, hatékonyabb, bátrabb támadójáték is szükségeltetik.

Persze, hogy hol vannak a magyar csapat korlátai, hogy rövid időn belül képes-e többször is a világ topválogatottjai ellen ugyanolyan jó teljesítményre, arra a szombati, németek elleni mérkőzés adhat választ.

NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA, 3. CSOPORT

2. FORDULÓ

OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 2–1 (2–0)

Cesena, Dino Manuzzi Stadion, 22 000 néző. Vezette: Schärer (svájci)
OLASZORSZÁG: Donnarumma – Calabria, G. Mancini, Bastoni, Spinazzola (Dimarco, 75.) – Lo. Pellegrini (Locatelli, 66.), Cristante, Barella (Tonali, 84.) – Politano (Belotti, 75.), Gnonto, Raspadori (Zerbin, 84.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Nego (Fiola, 58.), Nagy Á. (Styles, 58.), Schäfer (Vancsa Z., 87.), Nagy Zs. (Bolla, 81.) – Sallai R., Szoboszlai – Szalai Á. (Ádám, 87.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Barella (30.), Lo. Pellegrini (45.), ill. G. Mancini (61. – öngól)

1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–ANGLIA 1–0 (0–0)
Budapest,
Puskás Aréna, 38 500 néző. Vezette: Artur Dias (portugál)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Styles 82.), Schäfer, Nagy Zs. (Vécsei, 88.) – Sallai R. (Kleinheisler, 71.), Szoboszlai (Fiola, 82.) – Szalai Á. (Ádám, 88.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
ANGLIA: Pickford – Walker (Stones, 62.), Maguire, Coady (K. Phillips, 80.) – Alexander-Arnold (R. James, 62.), Rice, Bellingham, Justin (Saka, a szünetben) – Bowen, Kane, Mount (Grealish, 63.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Szoboszlai (66. – 11-esből)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4.:
MAGYARORSZÁG–Anglia 1–0
Június 7.: Olaszország–MAGYARORSZÁG 2–1
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik