Válogatott: Ez a csapat legalább annyira erős, mint amelyik bejutott az Eb-nyolcaddöntőbe – Fiola

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2021.05.28. 11:07
null
Fiola Attila azt szeretné, ha az Eb-re készülő szűk keretben is helye lenne (Fotó: Török Attila)
Fiola Attila, a Mol Fehérvár FC magyar válogatott védője a franciaországi Eb után a sok sérülés és baj miatt úgy érezte, már nincs visszaút, de az akaratereje átlendítette a gondokon.

 

 

– Ausztriáról mi jut eszébe?
– Kétezertizenhat! – indította a Nemzeti Sportnak és az Origónak a saalfeldeni edzőtáborban adott interjúját a 34-szeres válogatott védő, Fiola Attila. – Az is beugrik, hogy a franciaországi Európa-bajnokság előtt ugyanígy készültünk, mint most, azaz a körülmények éppúgy kiválóak, mint akkor voltak. Minden megvan ahhoz, hogy elvégezzük az előírt munkát, reméljük, hasonló sikereket érünk el, mint öt éve. Bár ez a csoport jóval erősebb, mint az akkori… Ettől függetlenül bízom benne, hogy egy-két meglepetést így is szerzünk.

– Esetleg már az első meccsen, Portugália ellen?
– Igen, talán már akkor. A franciaországi torna első mérkőzésén elszenvedett sérülésem miatt nem adatott meg nekem, hogy pályára lépjek a portugálok ellen, ezúttal talán összejön.

– Kétezertizenhét szeptember harmadikán már játszott ellenük, a nyolcvankilencedik percben két sárga lapot osztott ki a bíró, egyet önnek, egyet Cristiano Ronaldónak. A tudósításban az áll, hogy „összeakasztották a bajszukat”…
– Egy nullára kikaptunk azon a mérkőzésen, úgy, hogy Priskin Tamást már az első félidőben kiállította a játékvezető. Portugália ellen még tizenegy emberrel sem könnyű, nemhogy tízzel… Ami a konkrét esetet illeti, előtte már kétszer-háromszor összetűztünk, én is ideges voltam, és alighanem ő is, valószínűleg ennek volt betudható, ami történt. Ez azonban benne van a futballban.

– Vajon előrébb tart most a magyar válogatott, mint öt esztendeje?
– Jó kérdés. Ha belegondolok abba, hogy az elmúlt év kifejezetten jól sikerült, hogy bármilyen felállásban megálltuk a helyünket, hogy a legutóbbi tizenegy meccsünkből csak egyet, az oroszok ellenit veszítettük el, azt mondom, ez a csapat legalább annyira erős, mint az, amelyik bejutott az Eb nyolcaddöntőjébe. Jó ide tartozni, remélem, még sokáig itt leszek. Mindannyiunkat hajt a győzni akarás. Nem mi vagyunk a favoritok, ugyanakkor veszítenivalónk nincs.Tudjuk persze, hogy a futballban bármi megtörténhet.

– Még az is, hogy a riválisok lebecsülik Magyarországot?
– Nem hinném, hogy így lenne, már csak azért sem, mert minden bizonnyal visszaütne. Egyébként éppen a minap beszélgettünk arról, hogyan elemezhetnek minket, miként vélekedhetnek rólunk a portugálok, a franciák és a németek. A választ hamarosan megkapjuk.

– Fordítsuk meg a kérdést: önök hogyan elemzik Portugáliát, Franciaországot és Németországot?
– Ugyanúgy, mint San Marinót vagy Andorrát. Minden ellenfelünknek megadjuk a maximális tiszteletet, a szakmai stáb csapatként és egyénileg is alaposan felkészít bennünket. Másként nem is érhettük volna el azokat az eredményeket, amelyek idáig repítettek minket.

– Minek tulajdonítja, hogy Dunakömlődről indulva eljuthat odáig, hogy júniusban már kétszeres Eb-résztvevőnek vallhatja magát?
– A szerencsének. Gyerekfejjel ugyanis a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy harmincegy évesen itt tartok majd. Noha remek edzőim voltak, akkoriban nem volt olyan a képzés, mint manapság. Amikor a paksi utánpótlásban játszottam, akadtak nálam tehetségesebb srácok a csapatban, csakhogy egyikük sem akarta nálam jobban a sikert. Minden áldott nap arra törekedtem, hogy száz százalékot hozzak ki magamból, én az edzéseken is megszakadtam. Talán mondhatom, a kitartásom vezetett odáig, hogy előbb NB I-es, majd évekkel később válogatott futballista lettem. Úgy vélem, büszke lehetek erre.

Kemény a meccsen és edzésre menet is Fiola Attila, aki csütörtökön Kleinheisler László nyakát szorongatta meg (Fotó: Török Attila)
Kemény a meccsen és edzésre menet is Fiola Attila, aki csütörtökön Kleinheisler László nyakát szorongatta meg (Fotó: Török Attila)

– Európa-bajnokság, Budapest, csaknem hetvenezer néző… Eltöprengett már azon, mi vár a csapatra?
– Szerintem nem lehet erre felkészülni. Nem feledem, úgy utaztunk ki Franciaországba, hogy tudtuk, mi vár ránk – legalábbis azt hittük. Aztán teljesen más fogadott minket, a meccseken magyarok tízezrei tomboltak a lelátón, a hangulat elképesztő volt. Nem is lehet szavakkal leírni – ezt át kell élni. S valami azt súgja, amit akkor tapasztaltunk, felülmúlja majd, amiben júniusban részünk lesz. Ahogy erről beszélek, kiráz a hideg. Ráadásul olyan játékos vagyok, aki jobban tud teljesíteni, ha tele van a lelátó. Sajnos az NB I-ben ritka a zsúfolt ház, ám a válogatott meccseken szinte mindig összejön. Maradjuk annyiban, várom, nagyon várom már június tizenötödikét.

– Amit a sors Franciaországban elvett öntől azzal, hogy sérülése miatt csupán az osztrákok legyőzéséből vehette ki a részét, mivel adhatná vissza?
– Kétezertizenhatban stabilan játszottam, biztos helyem volt a csapatban is, huszonöt esztendősen a legjobb korban és a legjobb formában voltam. Ha a bordeaux-i mérkőzésen nem szenvedek súlyos sérülést, szebb karriert is befuthattam volna. Egy rossz mozdulat azonban közbeszólt, és ha ez nem lett volna elég, utána negatív spirálba kerültem. Egyik baj követte a másikat, többször műtöttek, nehéz periódust éltem meg. Nem titok, volt idő, amikor már-már odáig jutottam, hogy innen nincs visszaút. Hogy mégis volt, az a mindvégig mellettem állók mellett a már említett akaratomnak is köszönhető, ha el is bizonytalanodtam, sohasem adtam fel. S tessék, újra itt vagyok, és újra az lebeg a szemem előtt, hogy Európa-bajnokságon képviseljem a hazámat. Ezekben a napokban azon dolgozom, hogy helyem legyen a szűk keretben, ha ez a vágyam teljesül, jöhet a következő: minimum egyszer pályára lépjek az Eb-n. Ha ez megvalósul, kvittek leszünk.

AZ EB-RE KÉSZÜLŐ BŐ KERET*
Kapusok:
Bogdán Ádám(Ferencváros),Dibusz Dénes(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Tóth Balázs(Puskás Akadémia)
Védők:
Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár FC),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár), Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Lovrencsics Gergő(Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Spandler Csaba(Puskás Akadémia),Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros),Szoboszlai Dominik(RB Leipzig – Németország)
Támadók:Hahn János(Paksi FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár),Sallai Roland(Freiburg – Németország),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország),Varga Roland(MTK Budapest)

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

A Nemzeti Sportot Ausztriából Pietsch Tibor, Pór Károly, Nagy-Pál Tamás (videó) és Török Attila (fotó) tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik