Válogatott: a litván kapitány szerint Magyarország újra európai futballnagyhatalom

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2023.06.19. 19:04
null
Edgaras Jankauskas (Fotó: AFP, archív)
Edgaras Jankauskasnak sok hiányzót kell pótolnia, de igyekszik lehetőséget látni ebben, és a bolgárok elleni pontszerzés után újabb jó teljesítményben reménykedik.

A Puskás Arénában, a kedd esti Európa-bajnoki selejtező helyszínén tartott hétfőn sajtótájékoztatót a vendég litván válogatott, amelyet Edgaras Jankauskas szövetségi kapitány és a kapus, Edvinas Gertmonas képviselt.

Lapunk kérdésére, hogy a szombati, Bulgária elleni 1–1-es döntetlen alapján a litván és a bolgár válogatott azonos szintet képvisel-e, és ha igen, mit kell másként csinálniuk, mint a Puskás Arénában 3–0-s vereséget szenvedő bolgároknak, a szövetségi kapitány azt felelte: „Rendkívül kemény mérkőzést játszottunk a bolgárokkal, hiszen tizenhét perc után kiállították az egyik legfontosabb játékosunkat, Justas Lasickast, így természetesen meg kellett szenvednünk ezért a pontért. Nem az én tisztem eldönteni, hogy a bolgárok milyen szinten vannak, de alaposan elemeztük a Magyarország–Bulgária mérkőzést is, és azt kell mondjam, a magyar csapat valószínűleg a csoport két nagy esélyese közül az egyik. A fiatal és a tapasztalt játékosok remek elegyet alkotnak, és míg nekünk nemigen vannak topligás labdarúgóink, a magyarok több játékosa is erős európai bajnokságban edződik hétről hétre. De persze nemcsak a bolgárok elleni meccsét analizáltuk holnapi ellenfelünknek, hanem a tavalyiakat is, és az, hogy Magyarország kétszer legyőzte a Nemzetek Ligájában Angliát, vagy hogy Németországban is nyerni tudott, mindent elmond az erejéről.”

Arra a felvetésre, hogy a papíron gyengébb ellenfelekkel viszont gyakran megszenved a Marco Rossi vezette együttes, így reagált Edgaras Jankauskas:

„Természetesen egy csapat játékának sajátosságai megváltozhatnak az ellenféltől és annak stílusától, taktikájától függően. De a magyar válogatottban van annyi minőség, hogy a szövetségi kapitánya taktikai rugalmasságot várjon el a játékosaitól, az ellenfélhez is igazítva a saját elképzeléseit. Láttuk, mennyire erősek, gyorsak az átmenetekben, és számomra mindenképpen európai futballnagyhatalomnak számít Magyarország. Látszik, hogy emelkedőben van a magyar labdarúgás, egyre több tehetség bukkan fel, jelentős befektetések is voltak, látványosan fejlődik az infrastruktúra.”

A bolgárok ellen kiállított Lasickas mellett a csapatkapitányát, a csatár Fedor Cernychet is elveszítette a litván válogatott, a helyükre két fiatalt, Matijus Remeikist és Armandas Kucyst hívta be a kapitány a keretbe.

„Sajnos hiányzik jó néhány fontos játékosunk, így nem tehetünk mást, kísérleteznünk kell, lehetőséget adni új játékosoknak, és bízni benne, hogy tudnak élni ezzel. Ez benne van a futballban, más csapatok is jártak már hasonlóan, így kell hozzáállnunk, és kihozni a lehetőségekből a legtöbbet.”

Az ötszörös válogatott kapust, Edvinas Gertmonast arról kérdeztük, bénítóan hathat rájuk vagy inkább feldobja őket, hogy a csoportban itt lesz a legtöbb néző, hatvanezer ember.

„Ez játékosfüggő – felelte. – Számomra öröm, ha ilyen telt házas mérkőzésen léphetek pályára, nagyon várom már, minden futballista ilyen környezetben szeretne játszani. De ugyanúgy készülünk, mint bármely másik meccsre, a nézőszám és a hangulat ezt nem befolyásolja.”

EB-SELEJTEZŐ, G-CSOPORT
Június 20., kedd

20.45: MAGYARORSZÁG–Litvánia, Budapest, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Bulgária–Szerbia, Razgrad (Tv: Arena4)
Szabadnapos: Montenegró

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia 2 2 4–0 +4 6
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 3–0 +3 4
3. Montenegró 3 1 1 1 1–2 –1 4
4. Bulgária 3 1 2 1–5 –4 1
5. Litvánia 2 1 1 1–3 –2 1

A LITVÁN LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Emilijus Zubas (Hapoel Tel-Aviv – Izrael), Edvinas Gertmonas (FK Zalgiris Vilnius), Lukas Paukste (FA Siauliai)
VÉDŐK: Linas Klimavicius (FK Panevezys), Markas Beneta (FK Panevezys), Edvinas Girdvainis (Zalgiris Kaunas), Kipras Kazukolovas (FK Zalgiris Vilnius), Artemijus Tutyskinas (LKS Lódz – Lengyelország), Pijus Sirvys (FK Panevezys), Rokas Lekiatas (FA Siauliai), Matijus Remeikis (FK Panevezys)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Modestas Vorobjovas (Chindia Targoviste – Románia), Gvidas Gineitis (Torino FC – Olaszország), Ovidijus Verbickas (FK Zalgiris Vilnius), Gratas Sirgedas (FK Kauno Zalgiris), Eligijus Jankauskas (FA Siauliai), Daniel Romanovskij (FA Siauliai), Karolis Uzela (FK RFS – Lettország), Faustas Steponavicius (FK Tukums 2000 – Lettország), Deividas Sesplaukis (FA Siauliai), Klaudijus Upstas (FC Hegelmann)
CSATÁROK: Gytis Paulauskas (KF Egnatia – Albánia), Armandas Kucys (IFK Berga – Svédország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Edgaras Jankauskas

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Demjén Patrik
(MTK Budapest), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Bp. Honvéd)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma Calcio 1913 – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország), Szalai Gábor (Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Ferencvárosi TC), Bolla Bendegúz (Grasshopper Club Zürich – Svájc), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), Nagy Ádám (Pisa Sporting Club – Olaszország), Loic Nego (Fehérvár FC), Callum Styles (Millwall FC – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik