M. G. 2019.10.11 19:56 Frissítve: 2019.10.12 02:23

A horvátok U21-eseinket is három góllal győzték le

Magyarország U21-es labdarúgó-válogatottja Zalaegerszegen 4–1-es vereséget szenvedett Horvátországtól felkészülési mérkőzésen. Gera Zoltán szövetségi edző csapata egyelőre nyeretlen, javításra legközelebb jövő hét kedden, Szlovénia ellen lesz lehetőség.

A sötét mezes horvát válogatott simán győzött, Gera Zoltán csapata egymás után másodszor kapott ki hazai pályán három góllal (Fotó: Katona Tibor)

LABDARÚGÁS
U21-ES FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 1–4 (1–1)

Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 1013 néző.
Magyarország:
Demjén – Bolla, Varjas Z., Szalai A., Majnovics – Kiss B., Szabó B. (Tajti, 70.) – Szánthó (Szabó M., 61.), Schäfer (Korbély, a szünetben), Banó-Szabó (Hinora, 80.) – Bíró B. (Májer, 70.) Szövetségi edző: Gera Zoltán
Horvátország: Semper (Nevistic, a szünetben) – Sverko (Hujber, 67.), Kalaica (Zirdum, a szünetben), Soldo, Bradaric (Colina, a szünetben) – Bistrovic (Lepinjica, 67.) – Cuze (Dolcek, 67.), Ivanusec (Zaper, a szünetben), Djurasek (Posavec, 67.), Marin (Bogojevic, a szünetben) – Kulenovic (Vizinger, a szünetben). Szövetségi edző: Igor Biscan
Gólszerző: Bíró B. (40.), ill. Kulenovic (9.), Djurasek (59.), Posavec (71.), Szalai A. (81. – öngól)

 

Azt nem lehet állítani, hogy jól kezdett volna a magyar válogatott, sőt, az első tíz perc a spliti A-válogatott találkozó nyitányára emlékeztetett: teljes horvát fölény, horvát helyzetek és horvát gól. A 9. percben Sandro Kulenovic lőtt a magyar kapuba egy jobb oldali beadást, és az addigiak alapján csak azt mondhattuk: ez már érett... (0–1).

A horvátok végig irányítottak az első félidőben, s csupán magukat okolhatták, hogy nem szerezték meg a második gólt – ehhez Luka Ivanusec állt a legközelebb, de tiszta helyzetben nem találta el a kaput. Gera Zoltán együttese elsősorban szöglet- és szabadrúgásaival tudott lehetőségeket teremteni, ám Szánthó Regő beadásai után egyszer sem klappolt tökéletesen minden, így legfeljebb „félhelyzeteket” lehetett feljegyezni.

A magyar válogatott a 40. percben egyenlített, és ehhez egy extra megmozdulás kellett a csapatkapitány Szalai Attilától. A középső védő labdát szerzett, majd megindult előre, összejátszott a bal oldalon Szánthó Regővel, aki pontosan passzolt középre, Bíró Bence meg remekül érkezett a röviden és lőtt közelről, jobbal a kapuba (1–1). Bíró 2018 márciusa óta először talált be az U21-es válogatottban.

Fordulás után sem maradt el a (viszonylag) korai horvát gól: az 59. percben Borna Bogojevic találta telibe jobbról a hosszú oldali kapufát, a kipattanó balszerencsénkre Neven Djurasek elé pattant, aki nem is hibázott. Varjas Zoltán beleért még a lövésbe, de menteni már nem tudott (1–2).

A folytatás sem volt jobb, a horvátok nagy fölényben játszottak, és egy mintaszerűen kisakkozott akció végén a cserecenter Ivan Posavec erős fejesével a 71. percben megszerezték harmadik találatukat is (1–3). Nem volt még vége – bár akadt magyar szépítési lehetőség is –, a 81. percben egy szabadrúgás után visszafejelt labda Szalai Attiláról került a magyar kapuba (öngól, 1–4).

A végeredmény tükrözi a pályán történteket, a horvát csapat a mérkőzés elején és a teljes második félidőben is sokkal jobban futballozott, győzelme fölényes és megérdemelt – a magyar A-válogatott után U21-eseink is három góllal kaptak ki a szomszédoktól. Persze Gera Zoltán már a találkozó előtt figyelmeztetett: az erős riválisok elleni összecsapások tapasztalatai segíthetik a legjobban a fejlődést.

Meglátjuk, ebből az 1–4-ből milyen következtetéseket lehet levonni – napokon belül következik ugyanis a következő erőpróba Celjében, Szlovénia ellen. U21-es együttesünk egyelőre nyeretlen 2019-ben, a Dánia elleni 0–0-t a Norvégia elleni 0–3, majd a Horvátország elleni 1–4 követte.

Több kell tőlem, jobban kell csinálnom, ez így nem mehet tovább – Schäfer

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

93. perc. ITT A VÉGE! Magyarország–Horvátország 1–4, tükörsima horvát siker, annak ellenére, hogy félidőben még 1–1 volt az állás. A jóval erősebb csapat győzött.

91. perc. Bolla ível be jobbról, az is könnyen lehet, hogy tudatosan kapura, Nevistic kapaszkodik és kiüti a léc alól a labdát!

90. perc. 2 PERC a ráadás. Még belefér egy magyar lehetőség, megint Szabó Máté kever a bal szélen, lejut az alapvonalig, ám Soldo menteni tudja középre passzolt labdáját.

89. perc. Gera Zoltán és stábja arcán nem a felhőtlen derű látszik.

83. perc. MÁJER!!! Váratlan lövés, Nevisticet jól meg is lepi vele, de annyira nem, hogy a horvát cserekapus ne tudjon egy elég fura, de hatékony mozdulattal hárítani.

81. perc. ÚJABB HORVÁT GÓL, 1–4! Jobbról beívelt szabadrúgás, a hosszúról középre stukkolják a labdát, a menteni akaró Szalai rosszul ér a labdába, amely a hálóban köt ki, öngól.

80. perc. MAGYAR CSERE. Banó-Szabó helyére Hinora jön.

78. perc. AZ HELYZET!!! Banó-Szabó fejesét Tajti gyakorlatilag felugrás nélkül bólintja kapura, Nevistic óriási bravúrral tolja ki a labdát!

78. perc. Szabó Máté lesgyanús helyzetből elnyargal a bal szélen, csinál egy visszacselt, lövése szögletre vágódik.

75. perc. A mérkőzés képe alapján jó lenne megúszni a nagyobb verést, mert a második félidő eddigi folyása semmi jót nem ígér.

74. perc. A jobb oldalon (már a horvátoknak jobbon) a magyar védők leginkább csak  ütemkéséssel követik az eseményeket, Hujber kap egy nagyot, Bogojevic bead, sikerül szögletre menteni, majd azt megúszni.

71. perc. ITT A HARMADIK HORVÁT GÓL, POSAVEC, 1–3! Sakk-matt, precíz beadás száll be balról, Vizinger még nem éri el a labdát, Posavec igen, s remek gólt fejel, Demjénnek esélye sincs. Ahogy kell, lebólintja a labdát a földre, ami onnan bepattan.

70. perc. MAGYAR CSERÉK. Beáll Májer és Tajti.

67. perc. MÉG EGY TÖMEGES HORVÁT CSERE. Sverko, Bistrovic, Djurasek és Cuze is lejön, pályán Hujber, Dolcek, Lepinjica, Posavec.

64. perc. MERÉSZ! Szabó Bence jó 48 méterről ível kapura, ám az emelés túl hamar kezd hullani, ráadásul Nevistic figyel, és leszedi azt.

61. perc. MAGYAR CSERE. Szánthó le, Szabó Máté be.

59. perc. GÓL, DJURASEK, 1–2! A jobb szélről Bogojevic lőhet elég tisztán, megcélozza a hosszú sarkot, eltalálja a kapufát. A kipattanó Djurasek elé kerül, aki egyből lő 5 méterről, Varjasról a hálóba vágódik a labda.

58. perc. Szánthó és Sverko fut versenyt a bal szélen, a horvát védő fizikális fölénye eléggé kiütközik. 

56. perc. Végül felduzzadt valamelyest a közönség, 1013 a hivatalos nézőszám.

54. perc. Szánthó Regő bal oldali szabadrúgása megtalálja Szalait, ám a magyar bekk csak felfejelni tudja a labdát, Nevistic lekapja azt.

51. perc. Zaper középről leadott, 18 méteres lövése kerülte el a magyar kaput. Nem kevéssel.

48. perc. ÁPOLÁS! Nagy csattanás, Majnovics és Sverko is a földön marad. Mindketten sántikálnak, de folytatják. Majnovics meg kap egy SÁRGA LAPOT, mert ő volt a ludas.

MAGYAR CSERE: Schäfer helyén Korbély folytatja. A horvátok pedig szerény hatot cserélnek, kapust is.

U-válogatott kavalkád: a lelátón a ZTE korábbi gólkirálya, az U17-es világbajnokságra készülő U18-as magyar válogatott szövetségi edzője, Preisinger Sándor. Az U17-esek (használjuk a FIFA terminológiáját) október végén kezdik meg brazíliai kalandjukat, Goiania városában játsszák csoportmérkőzéseiket.

1. FÉLIDŐ

45. perc. VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! A mérkőzés nyitánya egyértelműen a horvátoké volt, Kulenovic megszerezte a vezetést a vendégeknek, akik több gólt is szerezhettek volna. A magyar U21-es csapat sokáig csak szabad- és szögletrúgások után tudott veszélyeztetni, de a hajrában egy extra megmozdulás (Szalai Attila előretörése), Szánthó Regő passza és Bíró Bence higgadtsága meghozta az egyenlítést, így Magyarország–Horvátország 1–1.

40. perc. GÓÓÓÓÓL, BÍRÓ EGYENLÍT, 1–1!!! Ez a Gera-éra első gólja! A főszereplő Szalai Attila, aki előbb szerel, aztán megindul a védelemből. Szánthó Regővel játszik össze az előretörő középhátvéd, remekül teszi ki a labdát a szélsőnek balra. Szánthó jól passzol középre, jön Bíró, és higgadtan a kapuba perdíti 6 méterről a ziccert. Nagyon szép játék!

40. perc. Szabó Bence 20 méteres, ballábas lövését védi simán Semper. Kaput eltaláló magyar lövés!

36. perc. HORVÁT ZICCER! Egy eladott labda saját térfélen – Kiss Bence hibázik –, Ivanusec középen felgyorsít, helyzetbe kerül, majd 16 méterről kevéssel a bal alsó sarok mellé teker.

35. perc. MEGINT LÉGIVESZÉLY! Bradaric ad be balról, a hosszú saroknál a lendületből érkező Cuze túlugorja Majnovicsot, a földre fejeli a labdát, amely Demjén kezébe pattan.

34. perc. Majnovics kemény és jó belépővel zár rövidre egy jobb oldali, veszélyesnek ígérkező horvát támadást.

31. perc. Szánthó lépne ki a bal oldalon a horvát védők közül, elsodorják, a játékvezető továbbot int.

28. perc. Horvát lehetőség, Szalai iszonyú erővel belebikázza a labdát Bradaricba, akiről Demjénre pattan vissza a játékszer. Bradaricnak fáj az élet.

27. perc. A félidő második felére „lapozva” eddig azzal summázhatunk, hogy nyílt játékból a magyar válogatott teljesen veszélytelen, szemben a horváttal. Viszont legalább a pontrúgásaink veszélyesek.

22. perc. Horvát szabadrúgás a bal szélről. Ivanusec beívelését elfejelik a magyar bekkek, aztán jön egy kis flipper a tizenhatosnál, végül Majnoviccsal szemben szabálytalankodnak, szabadrúgás kifelé.

19. perc. Szánthó most rúg egy pocsék szögletet, mentségére legyen mondva, hogy eddig az összes jó volt.

16. perc. Bradaric húz el a bal szélen, beadása megpattan, Demjén kiüti, de középre, szerencsére a védők takarítanak.

14. perc. MAGYAR HELYZET! Szánthó-szöglet balról, Bíró üresen, nagyjából 9 méterről fejel, de nem találja el a kaput. Eddig minden magyar lehetőség Szánthó beadásai után adódott.

12. perc. NA, EZ NEM ROSSZ! Szánthó ível be szabadrúgást, Szalai érkezik, de Cuze szögletre tud menteni. A kornerből nincs veszély, majd Bolla lapos lövésébe beleállnak.

11. perc. Szánthó Regő ível be szögletet balról, Szalai stukkol, a horvátok felszabadítanak.

9. perc. HORVÁT GÓL, EZ MÁR ÉRETT, 0–1, KULENOVIC! A horvátok centere egy jobb oldali beadásra érkezik teljes magányban, köszöni a lehetőséget, kapásból, 6 méterről, jobbal a kapuba lő.

8. perc. Először jut el egy magyar akció a horvát tizenhatoson belülre, ám a labda végül Bíró lábáról kipattan az alapvonalon kívülre.

5. perc. ÚJABB HORVÁT HELYZET! Ahhoz képest, hogy 5 a 7 ellen támadnak a horvátok, ziccert alakítanak ki: beívelés jobbról, Ivanusec teljesen üresen érkezik Demjén kapuja elé, ám a jobb sarok mellé csúsztat, a magyar kapus legnagyobb megkönnyebbülésére.

5. perc. Eddig egyértelmű horvát fölény, Biscan csapata gyorsan magához ragadta a kezdeményezést.

3. perc. AZ ELSŐ HELYZET! Egy felívelt szabadrúgásra teljesen üresen érkezik Kulenovic, ám 9 méterről a bal alsó sarok mellé bólint, nem sokkal.

1. perc. Piros mezben, fehér nadrágban, zöld sportszárban a magyar válogatott, sötét idegenbeli mezében a horvát csapat. KEZDŐ SÍPSZÓ! Nagyjából 450 néző a ZTE Arénában, jelenti kollégánk, Nagy-Pál Tamás.

• Gera Zoltán irányításával két mérkőzést játszott eddig az U21-es nemzeti csapat: Dániában 0–0-s döntetlent ért el, majd a felcsúti Pancho Arénában 3–0-ra kikapott Norvégiától.

• „Két nagyon nehéz mérkőzés vár ránk, de mindig az erős riválisok ellen lejátszott összecsapások tapasztalatai segíthetik legjobban egy csapat fejlődését. Továbbra is az út elején járunk, igyekszünk kialakítani az optimális keretet, ennek érdekében több új játékost is kipróbálunk a soron következő mérkőzéseken. Az elmúlt napokban igyekeztünk kijavítani a szeptemberi mérkőzéseken elkövetett hibáinkat, és erősíteni a futballistákban azokat az alapelveket, amelyekre a játékunk épül. Az edzésmunkával, a játékosok hozzáállásával elégedett vagyok, de mindig a mérkőzések mutatják meg, hogy mennyit sikerül előrelépnie a csapatnak” – idézi az mlsz.hu Gera várakozásait.

• Gera Zoltán szövetségi edző csapata két felkészülési találkozót játszik a napokban, a horvátok után a 2021-es U21-es Európa-bajnokság társházigazdája, Szlovénia következik Celjében.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Az A-válogatott csúnya vereséget szenvedett Eb-selejtezőn Horvátországban, pénteken a két ország legidősebb korosztályos csapatát, tehát az U21-eseket láthatjuk megmérkőzni felkészülési találkozón. A helyszín Zalaegerszeg, tartsanak velünk!

A magyar válogatott kerete:
Kapusok:
Demjén Patrik (ZTE FC), Varga Ádám Gábor (Soroksár), Varga Ádám (Tiszakécske)
Védők: Bolla Bendegúz (ZTE FC), Kovács Krisztián (Győri ETO), Varjas Zoltán (Komáromi FC [KFC Komárno] – Szlovákia), Nagy Zsombor (MTK Budapest), Szalai Attila (Apollon Limassol – Ciprus), Tóth Bence (Vasas), Majnovics Martin (Mattersburg – Ausztria)
Középpályások: Banó-Szabó Bence (Budapest Honvéd), Szabó Bence (DVTK), Kiss Bence (Haladás), Hinora Kristóf (Vasas), Tajti Mátyás (Zaglebie Lubin – Lengyelország), Schäfer András (Chievo – Olaszország), Csonka András (Ferencváros/Soroksár)
Támadók: Csoboth Kevin (Benfica – Portugália), Korbély Kristóf (DVTK), Palincsár Martin (MTK Budapest), Szabó Máté (Budafok), Szánthó Regő (Győri ETO), Bíró Bence (Guimaraes – Portugália), Májer Milán (Gyirmót) 

2022.06.21 23:56:34

Magyar válogatott CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A természeti népek többnyire emberfeletti magyarázatokat keresnek a sohasem látott, csodaszámba menő eseményekre. Én találkoztam a csoda emberi léptékű magyarázatával is. Kolbászt evett, sört ivott, és a futballról mesélt.

2022.06.21 23:51:16

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Nagy Zsolt nekem kissé olyan, mint a másik oldalon Fiola Attila.

2022.06.18 21:06:07

Magyar válogatott THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Minden afelé visz, hogy túllépjek nem a tegnapon, hanem már a mán, még akkor is, ha igenis abból kellene táplálkozni. Mégis azt mondom, csak mi tehetünk azért, hogy ez ne így legyen. Hogy azok a fiatalok, akik televízióban látták az angol–magyart, személyesen ott lehessenek a Puskás Arénában az ő magyar–szovjetjükön.

2022.06.17 23:53:29

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mindez azonban kevés lett volna. Nem vitás, hogy az egyértelműen esélytelenebb, gyengébb félnek erőn felüli, rendkívüli teljesítménnyel kell kirukkolnia, szellemi, lelki, fizikai csúcson kell járnia – de mindez még csak a csoda szükséges, ám nem elégséges feltétele. Dávid emberfeletti diadalához Góliát »emberalatti« produkciója is társul.

2022.06.15 22:33:37

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nem tudom, az angolban megvan-e ez a mondás vagy annak variációja, most mindenesetre tökéletesen ideillik: Isten nem ver bottal! A magyar válogatott tagjai ugyanis nem ültek fel semmilyen provokációnak, sőt, megacélozták a szívüket a nemtelen támadások, s ott ütöttek, ahol a legjobban fáj: a pályán. Nincs rá jobb szó, egyszerűen megalázták Angliát a wolverhamptoni 4–0-val.