Négy góllal kikaptak U21-eseink Németországban

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.06.03. 18:05
null
Jobbak voltak a németek (Fotó: AFP)
A Gera Zoltán irányította U21-es magyar labdarúgó-válogatott 4–0-ra kikapott a selejtezőcsoport élén végző Németországtól, idegenben. A magyar válogatott a negyedik helyen zár, bár egy forduló még hátravan.

 

A szegedi pofonért volt mit törlesztenie a magyar U21-es válogatottnak – tavaly októberben 5–1-es csapást mért a mieinkre a német csapat. Azóta eltelt több mint fél év, s biztossá vált, hogy Gera Zoltán szövetségi edző együttese nem jut ki az Európa-bajnokságra. Az esélyek persze a hazaiak mellett szóltak, Németország szövetségi edzője, Antonio Di Salvo olyan kényelmes helyzetben volt, hogy például a Salzburg, a Mönchengladbach, a Hoffenheim, a Frankfurt, a Mainz vagy a Dortmund játékosait hívhatta be a keretbe. S ha már Dortmund… A klub csatára, a mindössze 17 éves Youssoufa Moukoko a 17. percben megszerezte a vezetést – a debreceni Kusnyír Erik hátrapasszolta a labdát, de nagyon rosszul, az ellenfél támadóját találta meg, aki egy csellel átverte Mocsi Attilát, s kissé balról, hét méterről gyönyörűen lőtte ki a bal felső sarkot. A magyar együttes a félpályát is alig lépte át, érezni lehetett, csak idő kérdése, mikor duplázzák meg előnyüket a hazaiak: Iyinbor Patrick szabálytalankodott Jonathan Burkardttal szemben a tizenhatoson belül, a tizenegyesből pedig a sértett talált be. A németek még egy kapufáig (Burkardt lövése után Mocsi Attilán pattant meg a labda) jutottak el az első félidőben – fájó volt tapasztalni, hogy olykor milyen (mezőny)fölényt harcoltak ki.

A fordulás után nem változott a játék képe, a 61. percben csereként beállt a németeknél Dárdai Márton, a korábbi magyar szövetségi kapitány, Dárdai Pál fia is. Ezután Tom Krauss szépen lőtte ki a kapu bal oldalát, a hosszabbításban pedig Lazar Samardzic állította be a 4–0-s végeredményt.

Törleszteni tehát nem sikerült, az októberi meccshez hasonlóan négygólos különbség alakult ki. Németország csoportelsőként jutott ki a jövő évi, román-grúz rendezésű Európa-bajnokságra – a hazaiak megmutatták a magyar válogatottnak, milyen szintre kellene eljutnia.

Kedden véget ér az Európa-bajnoki-selejtező, Magyarország Lettországban lép pályára.

U21-ES EB-SELEJTEZŐ
Németország–Magyarország 4–0 (2–0)
Osnabrück,
Bremer Brücke, 5609 néző. Vezette: Ugurlu (török)
Németország: Mantl – Vagnoman, Bella-Kotchap (Dárdai Márton, 61.), M. Thiaw, Netz – Krauss, Stiller (Osterhage, 61.), Leweling (Alidou, 9.) – Knauff (Lemperle, 79.), Moukoko (Samardzic, 79.), Burkardt. Szövetségi edző: Antonio Di Salvo
Magyarország: Veszelinov – Csongvai, Mocsi, Iyinbor – Kusnyír (Radics, a szünetben), Cipf (Bukta, a szünetben), Kata, Baráth P., Kerkez – Schön (Komáromi, 79.), Németh A. (Tóth-Gábor, 86.) Szövetségi edző: Gera Zoltán
Gólszerző: Moukoko (17.), Burkardt (31. – 11-esből), Krauss (76.), Samardzic (90+3.)

Korábban
Lettország–Izrael 1–0
San Marino–Lengyelország 0–5

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország98130– 8+2224
2. Lengyelország9
53
1
25– 7+1818
3. Izrael95
1
3
17–10 +716
4. MAGYARORSZÁG932414–17 –311
5. Lettország921
6 5–17–12 7
6. San Marino9
1
8
0–32–32 1

 

PERCRŐL PERCRE


90+9. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+7. perc Alidou kicselezi Mocsit, és a kapuba lő... de lesről, szerencsére.

90+5. perc Lemperle szereli az elfutó Tóth-Gábort.

Debütáns

 


 

90+3. PERC LAZAR SAMARDZIC most betalál, Burkardt passzát jobbal a bal alsóba rúgja kissé jobbról, tíz méterről. Nem nagy erővel, de okosan és pontosan: 4–0!

89. perc Nyolc perc a ráadás. Samardzic ballal a jobb alsó sarok mellé lő 16 méterről, középről.

86. perc Tóth-Gábor Kristóf be, Németh le, ékcsere nálunk.

86. perc Krauss kap sárga lapot Kata ellökéséért.

1996-ban még más volt a lebonyolítás és az Eb-t összekapcsolták az olimpiai selejtezőkkel, de azzal, hogy a csoportkörös selejtezőből továbbjutottak a mieink, a nyolc között, egy oda-visszavágós párharcban a skótokkal találkoztak. Ez egyszerre volt az Eb negyeddöntője és az olimpia selejtezője, mivel azonban Skócia az olimpián önálló csapatot nem indíthat, így a mieinknek az első meccset elég volt megnyerniük az olimpiai kvalifikációhoz. Viszont a 3–1-re elveszített visszavágón az U21-es Eb spanyolországi négyes döntőjébe már nem sikerült bejutniuk a mieinknek.

86. perc Megússzuk, Mocsi ellöki és felrúgja az ötös előtt Samardzicot, de tovább.

A szertáros nem örült.

81. perc
Alidou ballal kirúgja a labdát a stadionból az ötös bal sarka elől! A közönség felderül.

Az U21-es korosztály legutóbbi két Eb-döntőjét Németország és Spanyolország játszotta, előbb a németek, míg két évvel ezelőtt a spanyolok győztek. A rendezőként alanyi jogon résztvevő magyar U21-es válogatott ötödik alkalommal szerepelhet U21-es Eb-n. Legutóbb 1996-ban jutott el a legjobb nyolc csapat közé (a kétmeccses negyeddöntő már az Eb része volt), és a legjobb eredményét 1986-ban érte el, amikor elődöntőbe jutott, de a későbbi győztes spanyolokkal szembeni, oda-visszavágós párharcot 5–4-es összesítéssel elveszítette (érdekesség, hogy 1986-ban, a spanyolok elleni, idegenbeli visszavágón túlkorosként – mert erre a szabályok lehetőséget adtak – pályára lépett az akkor már 30 éves Törőcsik András is).

79. perc Lazar Samardzic be, Moukoko le, Knauff le, Tim Lemperle be. Komáromi György váltja Schönt, szélsőcsere nálunk is.

76. PERC ELDŐLT VÉGLEG,TOM KRAUSS ballal félmagasan a bal sarokba lő picit balról, 14 méterről, Knauff bal oldali, lapos beadása után. 3–0!

74. perc Alidou ad be balról a bal sarok elé, Kerkez elrúgja a labdát Knauff elől, a korner veszélytelen aztán.

A meccsre minden jegy elkelt elővételben, technikai telt ház van.

73. perc Folytatjuk, összevarrták Thiaw szemöldökét.

71. perc Újabb hosszas ápolás a pályán.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

67. perc Németh András fejen rúgja véletlenül Thiawot, sárga lap. Előtte volt egy kis lökdösődés, de hamar elhaltak szerencsére az indulatok.

61. perc Bukta és Moukoko középtávoli lövése sem veszélyes.

61. perc Dárdai Márton be, Bella-Kotchap le, védőcsere ott.

60. perc Hosszas ápolás, Patrick Osterhage áll be a helyére.

56. perc Baráth nagyot rúg Stillerbe, ápolás a pályán.

55. perc ZICCER, a Baráth indította Kerkez ballal a kapusba lő ballal a tizenhatos bal sarkáról, a kipattanó Némethé az ötös előtt, elesik Belle-Kotchap, de a csatár nagyon hosszan veszi át a labdát!

54. perc Knauff lő jobb szélről, éles szögből keményen a kapu elé, Veszelinov kivetődik a labdára.

52. perc Alidou bal oldali beadását Iyinbor bevetődve elrúgja a bal alsó sarok és a bevetődő Knauff, Moukoko páros elől! NAGY MENTÉS!

51. perc Knauff jó passzát Moukoko nem rúgja el ballal hétről, cselez, Iyinbor szereli őt.

50. perc Krauss emel jobbról a jobb oldali kapufa elé, Knauffot megelőzi Mocsi.

46. perc Magyar letámadás, Radics orral szerez labdát, hősiesen, Netz felszabadítása közben, Bukta és Schön készít elő Némethnek, aki jobbal 16 méterről, középről Bella-Kothapba lő.

46. perc Bukta passza után Némethet ellökik az ötös bal sarka előtt... tovább!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Bukta Csaba és Radics Márton be, Cipf és Kusnyír helyére.


Ki gondolta volna, hogy hat év várakozás után, 1986-ban a legjobb négyig is eljut a magyar válogatott?
Noha a honi futballkedvelőknek ebből az esztendőből elsősorban – és sajnos kitörölhetetlenül – a mexikói világbajnokságon a Szovjetunió ellen benyelt, 6–0-s vereség rémképe villan fel, azért történt jó is abban az évben. Tajti József – a felnőttválogatott pályaedzője, aki amolyan másodállásban tolta az U21-es együttes szekerét – csapata a korabeli híradások szerint is dicséretesen helytállt a korosztályos Eb-n. A lengyel együttest összesítésben 5–1-re múlta felül, majd az esélyesebbnek gondolt spanyolok vártak a fiúkra. A rivális a 3–1-es magyar győzelemmel zárult első mérkőzés után 4–1-re fordított odahaza, s később megszerezte története első U21-es Eb-trófeáját.

1986-ig két negyeddöntős és egy elődöntős helyezés is bekerült a históriás könyvekbe. Az első hivatalos U21-es eseményen a mieink csak a torna végső győztesétől, Jugoszláviától kaptak ki a legjobb nyolc között; érdekesség, hogy Mariborban 1–0-s magyar siker született, Békéscsabán viszont a rivális bizonyult jobbnak (0–2). Két esztendővel később a keletnémet csapat volt túlságosan rágós falat: a 2–0-s hazai diadalt 3–0-s jénai zakó követte (akkor amúgy nem az aranyérmes állt a mieink útjába, mivel a döntőben a szovjetek felülkerekedtek a NDK-n).

Az 1974-ben győztes MAGYAR alakulatnak a selejtezőkkel együtt tíz mérkőzést kellett megvívnia, a nyolccsapatos tornán minden egyes körben oda-visszavágós párharcokban dőlt el a továbbjutás. A magyarok nagyot küzdöttek, hiszen az elődöntőben 2–2-es összesítést követően tizenegyesekkel múlták felül a Szovjetuniót, a döntőben pedig előbb hátrányból álltak fel (3–2), majd a visszavágón – a Népstadion őrjöngő szurkolóseregének nagy örömére – 4–0-ra lelépték az NDK válogatottját.

U21-es Európa-bajnokságot 1978-tól rendeznek kétévente, azt megelőzően, 1972 és 1976 között három U23-as Eb-t rendeztek. Viszont attól függetlenül, hogy a tornát 1978-tól U21-es Eb-nek hívják, mindig a 23. életévüket abban az évben betöltő, illetve 23 évesnél fiatalabb játékosok vehetnek részt rajta – tulajdonképpen azok, akik a selejtezők indulásakor vagy az után töltötték be a 21. életévüket. A legutóbbi U21-es Eb-n az 1998. január 1. után született labdarúgók szerepelhetnek.

Gera kijött már, nagyot fúj. Ne feledjük, a németek az U21-es Eb-győztesek.

Forrás: Weltfussball



45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+1. perc Németh passzol középre Schönnek, akit hárman vesznek körül, és nagyot koppan Netz bal vállán. Ápolás.

Egy perc a ráadás.

45. perc Burkardt helyzetben, de rosszul szökteti magát, jő Veszelinov.

44. perc Mocsi elfejeli a tizenhatoson Moukoko elől Bella-Kotchap ívelését.

41. perc Német kapufa, újabb magyar labdavesztés után Burkardt lő jobbal kissé balról kapura tízről, Mocsiról a jobb oldali kapufára pattan a félmagasan szálló labda.

39. perc Magyar helyzet! Kata bal oldali szögletét az ötös elől Iyinbor a jobb felsőbe fejelné, de gyengén, fogja a labdát Mantl, és vetődnie sem kell ehhez.

A magyar és a német U21-es együttes októberben Szegeden már játszott egymással, akkor a vendégek 5–1-re győztek.

36. perc Cipf Dominik odarúg Burkardtnak hátulról, sárga lap, jogos ez is. Cipf 13 kanadai ponttal zárta az NB II küzdelmeit, 32 meccsen, édesapja, Cipf Zoltán játszott anno a Honvédban, Békéscsabán, Nyíregyházán és Kabán is.

Aki a Mainzban az idényben 37 meccsen 14 gólt lőtt, és adott még 4 gólpasszt is.

A közönség pedig lelkesen ünnepelte "Jonnyt". A szpíker is így hívta őt, becenevén.

A gólszerző felmutatta a nagyon súlyos sérülést szenvedő brémai védő, Jean Manuel Mbom 16-os mezét.

 



31. PERC ÉS BENT IS VAN SAJNOS, JONATHAN BURKARDT jobbal a lác alá lő, középre, Veszelinov jobbra el. 2–0!


30. perc BÜNTETŐ! Moukoko tízméteres lövése megpattan Csongvain, Burkardt felrúgja az ötös jobb sarka előtt becsúszva Iyinbor.

28. perc Kusnyír szereli a jobb szélen acélkeményen Alidout, majd jobbal Baráth 27 méterről a léc alá emelne, de fogja a labdát a visszafutó Mantl.

26. perc Stiller beadását ismét Moukoko csúsztatja meg fejjel, az ötös jobb sarkán elrúgja Vagnoman elől a labdát harciasan Kusnyír.

25. perc Alidou kiharcol a bal szélen egy szögletet.

20. perc Josha Vagnoman kap sárga lapot Schön lerántásáért, a bal szélre Bella-Kotchap nagyon rosszul passzolt ki.


A korábbi években az U17-eseknél 50 Bundesliga-meccsen 83, az U19-eseknél 24 bajnokin 44-szer volt eredményes.

A DFL szabályváltoztatása után, egyetlen nappal a 16. születésnapját követően mutatkozhatott be a német élvonalban, ezzel a Bundesliga történetének legfiatalabb játékosa lett. 2020 decemberében a Zenit ellen a Bajnokok Ligájában is pályára lépett, újabb csúcsot megdöntve, végül pedig idei utolsó tétmeccsén, az Union Berlin otthonában megszerezte az első gólját a felnőttcsapatban, amivel Florian Wirtz alig pár hónapot élt csúcsát döntötte meg, és lett a Bundesliga valaha volt legfiatalabb gólszerzője 16 évesen és 28 naposan.

17. PERC VEZETNEK A NÉMETEK! Kusnyír a tizenhatos jobb sarka elől nagyon rosszul ad a saját kapuja irányába haza, az ötös elé, YOUSSOUFA MOUKOKO elcsípi a labdát, könnyedén kicselezi Mocsit, és jobbal hét méterről, picit balról a bal felső sarokba lő. 1–0!

16. perc Egy jobb oldali Stiller-szabadrúgást tízről Veszelinov elé fejel Moukoko.

15. perc Mezőnyharc.

13. perc Lewelinget az öltözőbe támogatják, vastaps.

A mi oldalunkon dél-afrikai és szerb származású, de a magyar válogatottat választó játékos is akad.

De nigériai, kameruni, finn, magyar, elefántcsontparti és szerb gyökerekkel rendelkező játékos is van a hazaiaknál, némelyik nációból ketten is.

9. perc Faride Alidou be, Leweling nem tudja folytatni. Szélsőcsere. Aki beállt, togói, aki lement, ghánai származású.

7. perc Iyinbor lép oda szépen a tizenhatoson Muokoko elé. Utóbbi a német futball nagy csodagyereke.

6. perc
Kata összerúgja Bella-Kotchap lábait kontrázás közben, szabadrúgás.

5. perc Spiller kornerét kifejeli a kapu elől Mocsi.

4. perc Csongvai szereli szépen becsúszva az ötös bal sarka előtt Lewelinget. Ápolni kell a szélsőt.

3. perc Thiaw rúgja ki oldalra a labdát Németh elől, bedobás.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak fehér mezben és fekete nadrágban, a magyarok tiszta pirosban.

Egy kis örökmérleg: 6 találkozó, 3 német és 1 magyar sikerrel, 12, ill. 3 szerzett góllal.

 



A szakvezető külön kiemelte Schön Szabolcsot, aki az elmúlt időszakban az A-válogatottban kapott szerepet, de az U21-es csapatban ugyanolyan odaadással és motivációval dolgozik, mint korábban a felnőtteknél.

 

A házigazda vezeti a csoportot, két mérkőzésen egy pontot kell szereznie, hogy biztosan kijusson az Európa-bajnokságra, míg a magyar válogatott a negyedik helyen áll, s nagy valószínűséggel itt is fejezi be a küzdelmeket. Gera Zoltán szövetségi edző a korosztály több játékosára sérülés miatt nem számíthat, még a kerethirdetés után is voltak, akik kiestek, Skribek Alen, Horváth Krisztofer és Hegyi Krisztián is hiányzik.

NEM VÁR KÖNNYŰ FELADAT a magyar U21-es válogatottra. A Gera Zoltán irányította együttes pénteken Osnabrückben a németek, kedden Rigában a lettek ellen bizonyíthat. Egyelőre a pénteki összecsapás lebeg a válogatott játékosok szeme előtt, és azt kijelenthetjük, hogy a meccs esélyese Németország.

A Gera Zoltán irányította nemzeti csapat pénteken a csoportelső Németországgal találkozik, jövő hét kedden pedig az Izraelt csütörtökön meglepetésre legyőző Lettországgal méri össze erejét.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország87126– 8+1821
2. Lengyelország9
53
1
25– 7+1818
3. Izrael95
1
3
17–10 +716
4. MAGYARORSZÁG832314–13 +111
5. Lettország921
6 5–17–12 7
6. San Marino9
1
8
0–32–32 1

Lengyelország San Marino elleni 5–0-s győzelmével matematikailag is biztossá vált, hogy a magyar válogatott nem juthat ki a Románia és Grúzia által közösen rendezendő 2023-as U21-es Európa-bajnokságra.

 


 

A felnőttkeretben egyelőre egy-egy edzés erejéig számítanak rá, amivel nem elégedett, a következő idényben már felnőttszinten akar futballozni.

„Sokat fejlődtem ebben a bajnokságban, amelyben minden nagycsapat korosztályos együttese képviselteti magát  – mondta lapunknak Csinger Márk, aki olaszul és angolul is beszél. – Olaszországban lényegesen nagyobb az iram, mint otthon, minden csapat jó tempót diktál, a meccseken nagy a küzdelem. Ebben az idényben külföldiként csapatkapitány lehettem, ami jólesett, az edző jelölt ki a tisztségre. Azért eshetett rám a választása, mert a pályán vezér vagyok, annak is érzem magam. Mindent a futballnak rendelek alá, ötéves korom óta ez tölti ki mindennapjaimat, gyerekkoromban többet voltam a focipályán, mint otthon.”

Érdemes odafigyelni az olasz SPAL kötelékébe tartozó Csinger Márkra. A 19. életévét május 31-én betöltő hátvéd végigjárta a korosztályos magyar válogatottakat, Gera Zoltán szövetségi edzőtől először kapott meghívót az U21-be, s életkorából adódóan a felnőttfutball ajtaján kopogtat. Kacskaringós pályafutása Jászboldogházáról indult, szülőfalujában óvodásként kezdett futballozni, Zagyvarékason lett igazolt játékos, később Szolnokra került négy évre. 2016-ban az MTK Budapest szerződtette, mígnem 2019-ben egy korosztályos válogatott mérkőzésen felkeltette a SPAL és a Napoli figyelmét. A tehetséges belső védő úgy döntött, a kevésbé neves, utánpótlásszinten azonban hasonlóan versenyképes csapatot választja, azóta ott pallérozódik. Első idényében az U17-ben játszott, majd profi szerződéssel a Primavera 1-ben szereplő csapathoz került – Olaszországban ez a legerősebb, úgymond kiemelt korosztályos bajnokság.

A Jászboldogházáról induló Csinger Márk először kapott meghívót Gera Zoltán szövetségi edzőtől az U21-es válogatottba, a következő idényben azonban már felnőtt szinten futballozna klubcsapatában, az olasz másodosztályú SPAL-ban.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik