Stieber? Rudolf? Czvitkovics? Taktikaváltás? Ki pótolja Dzsudzsákot?

Vágólapra másolva!
2011.08.30. 08:08
null
Koman, Szalai, Dzsudzsák, valamint a képről hiányzó Gera 12 gólt szerzett eddig a selejtezős 18-ból – közülük csak Koman (balra) lesz bevethető (Fotó: Németh Ferenc)
Ha nem lett volna elég összeállítási problémája Egervári Sándornak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a Svédország és a Moldova elleni Eb-selejtező előtt, akkor Dzsudzsák Balázs kiesése hozzátett még egyet: a magyar csapat legértékesebb játékosa az Anzsi Mahacskala szombati bajnokiján kulcscsonttörést szenvedett, megműtötték, két hónapig nem léphet pályára, hat hét múlva kezdheti el a teljes értékű edzésmunkát. Egervári szerint „a telki edzőtábor nagy feladata, hogy megtaláljuk az optimális megoldást az előttünk álló meccsekre". Áttekintjük a helyettesítési lehetőségeket.

A LEHETSÉGES LEGROSSZABB FORGATÓKÖNYV

SZAVAZÁS

Ön kivel helyettesítené Dzsudzsák Balázst a selejtezőkön?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ahhoz képest, hogy válogatottunknak esélyei életben tartásához meg kellene vernie Svédországot, a meccs előtt a lehetséges legrosszabb forgatókönyv jött össze: kiesett a legjobb (Juhász Roland) és a legjobb formában levő (Vanczák Vilmos) védő, mindketten a San Marino elleni mérkőzésen szedtek össze eltiltást érő sárga lapot. Pedig ott alighanem más összeállítású védelemmel is meglett volna a siker...

Az első számú középcsatárral (Szalai Ádám) az egész évben nem számolhatunk, a csapatkapitány (Gera Zoltán) és a jobbhátvéd (Lázár Pál) egyaránt sérült, ehhez jött még Dzsudzsák sérülése.

Ez azt jelenti, hogy a 2010-es alapcsapatból (Király – Lázár P., Juhász, Lipták, Laczkó – Koman, Elek Á., Vadócz, Dzsudzsák – Gera – Szalai Á., illetve támadóbb felállás esetén Király – Lázár P., Juhász, Lipták, Laczkó – Elek Á. – Koman, Gera, Dzsudzsák – Rudolf, Szalai Á.) öt állandó kezdő esett ki, no meg az első számú védőtartalék. Igencsak hasonlít a helyzet az előző vb-selejtezősorozatra, amikor a svédek elleni mérkőzést megelőzően teljesen elfogytak a csatárok (végül Huszti Szabolcs játszott éket).

„Hol lyukas a keret? – kérdezhetünk rá a 2010-es mérkőzések után. Legutóbbi elemzésünk megmutatja, hogy a bal oldali védekezés nem az igazi (látszik, hogy Laczkó Zsolt „átnevelt" balhátvéd), balszélsőben és centerben pedig az alapember kidőlése nagy gondot jelenthet.

A jelenleg legmagasabban jegyzett magyar játékos, Dzsudzsák Balázs kiesése eltiltás vagy sérülés miatt nagy probléma lehet: Huszti önként távozott a válogatottól, az itt is bevethető Rudolf Gergelynek vagy Koman Vladimirnek nem ez a posztja, esetleg Laczkó Zsolt léphet még előre, vagy ott van a Bundesliga 2.-ben Stieber Zoltán – neki azonban a kapitány eddig nem küldött meghívót” – írtuk 2010 decemberében.

Centerben és balszélsőben ki is dőlt az alapember (no meg Stieber már Bundesliga-játékos, és most kapott is meghívót).

Juhász és Vanczák kiesése miatt Izland ellen már kipróbálta a helyetteseket Egervári: Korcsmár Zsolt meggyőző teljesítményt nyújtott a védelem közepén, míg jobbhátvédbe az egyébként védekező középpályás Varga József lépett vissza. Valószínűleg ez a megoldás marad a svédek ellen is.

Dzsudzsák pótlására már csak az edzőtáborban lesz lehetőség felkészülni – Egervári a más poszton játszó Sándor Györgyöt hívta be a keretbe, nem pedig egy másik bal oldali középpályást. Nézzük meg a helyettesítési lehetőségeket! A legmagasabban jegyzett és legrutinosabb helyettes, Huszti Szabolcs ugyebár a 2010 kora őszi selejtezők után felégette maga mögött a hidat.

BALSZÉLSŐK AZ EGERVÁRI-ÉRÁBAN
Ellenfél Balszélső
Izland Dzsudzsák (Czvitkovics, 86.)
San Marino Dzsudzsák
Luxemburg Dzsudzsák
Hollandia Dzsudzsák
Hollandia Dzsudzsák
Azerbajdzsán Dzsudzsák
Litvánia Dzsudzsák
Finnország Dzsudzsák
San Marino Dzsudzsák
Moldova Dzsudzsák
Svédország Dzsudzsák (Huszti, a szünetben)
Anglia Dzsudzsák (Huszti, a szünetben)
Dzsudzsák minden meccsen játszott, 986 percet az 1080-ból. A tétmeccseken egy félidő kivételével minden percet a pályán töltött.

A) JÖJJÖN AZ ÚJONC – STIEBER ZOLTÁN

Kimondott balszélsőkből nincs nagy választék a keretben, igazából csak a (támadóként is bevethető) Stieber Zoltán kívánkozik ide, aki a Mainzban is ezen a poszton játszik. Stieber újonc a keretben, és még sohasem gyakorolt együtt a csapattal, ennek ellenére a Bundesliga 2. 2010–2011-es szezonjának gólpasszkirályaként van esélye arra, hogy bekerüljön oda. A kérdés: ki kellett-e volna próbálni hamarabb Stiebert, vagy legalább meghívni a keretbe, hogy „szokja" a csapattársakat, a légkört? A válasz: alighanem igen.

Valószínű felállás ebben az esetben a középpályán és a támadósorban: Koman, Hajnal, Stieber – Rudolf (Szabics)

B) BALRA RUDOLFOT

Rudolf Gergely már Erwin Koeman kapitánysága alatt is játszott bal oldali támadó középpályást, Egervári Sándornál is, logikus lépés lenne az ő balra helyezése. Ebben az esetben minden bizonnyal Szabics Imre lesz az egyedüli ék (Egervári eddig erősebb ellenfelek ellen rendszeresen két labdaszerző középpályással, 4-2-3-1-ben küldte pályára a csapatot).

Valószínű felállás ebben az esetben a középpályán és a támadósorban: Koman, Hajnal, Rudolf – Szabics

C) KOMAN VAGY CZVITKOVICS

Két univerzális támadó középpályás van a keretben, Koman Vladimir és Czvitkovics Péter is bevethető a jobb és a bal oldalon egyaránt, illetve középen is. Egyiküknek sem a balszélső a legjobb posztja, de szükség esetén ők is helyettesek lehetnek.

Valószínű felállás ebben az esetben a középpályán és a támadósorban: Koman (Czvitkovics), Hajnal, Czvitkovics (Koman) – Rudolf (Szabics)

D) LACZKÓ VAGY HALMOSI

A keret két bevethető balhátvédje egyben bal oldali középpályás, Laczkó Zsolt az eddigi Eb-selejtezőkön inkább a támadójáték segítésével, mint kiváló védekezésével dicsekedhet (a védelem egyik bizonytalan pontja volt eddig). Adott esetben egyiküket előre lehetne vezényelni – viszont nem feltétlenül muszáj ugyanabban a taktikában gondolkodni.

Valószínű felállás ebben az esetben a középpályán és a támadósorban: Koman, Hajnal, Laczkó (Halmosi) – Rudolf (Szabics)

Dzsudzsák két (de lehet, hogy három, azaz az összes 
hátralévő) selejtezőre kiesett (Fotó: Németh Ferenc)
Dzsudzsák két (de lehet, hogy három, azaz az összes hátralévő) selejtezőre kiesett (Fotó: Németh Ferenc)

E) TAKTIKAVÁLTÁS 4–4–2-RE

A gyengébb együttesekkel szemben Egervári Sándor alkalmazott 4–4–2-t és 4–1–3–2-t is, és – bár erősebb válogatott ellen ezt nem próbálta ki – lehet, hogy a győzelmi kényszer miatt támadóbb formációt választ. Ebben az esetben valószínűleg Rudolf és Szabics lenne a két csatár, és a két szélső kicsit hátrábbról indulna: jobbra Koman, Czvitkovics vagy esetleg Koltai Tamás, balra Stieber, Halmosi és Laczkó lehet jelölt (az utóbbi kettőnek valószínűleg ez a poszt „jobban áll", mint akár a balhátvéd, akár a balszélső).

Elképzelhető felállás a középpályán és a támadósorban: Koman (Czvitkovics), Elek Á., Hajnal, Halmosi (Laczkó, Stieber) – Szabics, Rudolf

F) MEGHÚZNI, AMIT KOEMAN

Ez valószínűleg csak elméleti lehetőség, de Erwin Koeman 2008 őszén igencsak meglepte a svédeket Stockholmban egy 3-6-1/3-5-2-es felállással. A magyar válogatott erős csapat ellen ritkán játszott annyira jól a közelmúltban idegenben, mint ekkor, hatvan percig még talán jobb is volt – a szögletarány volt 7:1 is ide, több volt a magyar helyzet is –, hogy aztán két gyors gól összetörje a reményeket.

Fura módon Koeman nem nyúlt vissza a későbbiekben egyszer sem ehhez a felálláshoz, Egervári sem próbálta még ki.

Az akkori összeállítás: Babos – Vanczák, Juhász, Bodor– Szélesi, Vadócz, Dárdai– Gera, Hajnal, Huszti – Torghelle.

Variációs lehetőség van bőven, persze kérdés is marad: elég lesz-e egy mindössze másodszor együtt játszó védelem a svédek ellen, és van-e megfelelő alternatívája Dzsudzsáknak? A svédek ellen jó eredményre alighanem csak akkor számíthatunk, ha minden kérdésre „igen” lesz a válasz.

NEM RENDEZIK MEG A „SZURKOLÓI ARÉNÁT” – A SZERVEZŐK KÖZLEMÉNYE
„Ezúton szeretnénk tájékoztatni a tisztelt szurkolókat, hogy a 2011. szeptember 2-án és október 11-én megrendezésre kerülő labdarúgó Eb-selejtezők felvezetéseként meghirdetett Szurkolói Aréna nem kerül megrendezésre. Bár a rendezvényt az MLSZ mellett több jelentős márka is támogatta, a helyszínt biztosító Papp László Arénával az anyagi kérdésekben nem sikerült megegyezésre jutni, így a szervezők kénytelenek voltak a rendezvény megszervezésétől elállni. Az esetlegesen okozott kellemetlenségekért a szervezők ezúton is elnézést kérnek."
STIEBER: JÁTSZANI SZERETNÉK


A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 6 6 21– 5 +16 18
2. Svédország 6 5 1 20– 6 +14 15
3. MAGYARORSZÁG 7 4 3 18–13 +5 12
4. Moldova 6 2 4 7– 9 –2 6
5. Finnország 6 2 4 11–11 0 6
6. San Marino 7 7 0–33 –33 0
Ha Svédország nyer Magyarország és San Marino ellen, biztosan legalább csoportmásodik. Ha Svédország ikszel Budapesten, és megveri San Marinót, szintén csoportmásodik (jobb egymás elleni eredményekkel).
A TOVÁBBI PROGRAM
2011. 09. 02. Hollandia–San Marino
2011. 09. 02. Finnország–Moldova
2011. 09. 02. Magyarország–Svédország
2011. 09. 06. Finnország–Hollandia
2011. 09. 06. Moldova–Magyarország
2011. 09. 06. San Marino–Svédország
2011. 10. 07. Hollandia–Moldova
2011. 10. 07. Finnország–Svédország
2011. 10. 11. Svédország–Hollandia
2011. 10. 11. Magyarország–Finnország
2011. 10. 11. Moldova–San Marino
A VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK
Bogdán Ádám (Bolton Wanderers – angol)
Csernyánszki Norbert (Paksi FC)
Király Gábor (1860 München – német)
VÉDŐK
Fehér Zoltán (Győri ETO FC)
Halmosi Péter (Szombathelyi Haladás)
Juhász Roland (Anderlecht – belga)
Korcsmár Zsolt (Brann – norvég)
Laczkó Zsolt (Sampdoria – olasz)
Lipták Zoltán (Videoton FC)
Pintér Ádám (Real Zaragoza – spanyol)
Vanczák Vilmos (Sion – svájci)
KÖZÉPPÁLYÁSOK
Czvitkovics Péter (Kortrijk – belga)
Elek Ákos (Videoton FC)
Hajnal Tamás (VfB Stuttgart – német)
Koltai Tamás (Győri ETO FC)
Koman Vladimir (Sampdoria – olasz)
Sándor György (Videoton FC)
Vadócz Krisztián (Osasuna – spanyol)
Varga József (Debreceni VSC)
TÁMADÓK
Priskin Tamás (Ipswich Town – angol)
Rudolf Gergely (Genoa – olasz)
Stieber Zoltán (FSV Mainz – német)
Szabics Imre (Sturm Graz – osztrák)
BIZTONSÁGI TARTALÉK
Mészáros Norbert (Debreceni VSC)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik