Sportrádió: Puskás Ferenc unokája és dédunokája büszke rá, hogy magyar

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.04.02. 08:08
null
Ane és Réka, azaz Puskás Ferenc dédunokája és unokája büszke rá, hogy magyar (Fotó: pfla.hu)
Puskás Ferenc unokája és dédunokája exkluzív interjút adott a Sportrádiónak pénteken, a legendás labdarúgó születésének 95. évfordulóján, mielőtt Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere átadta nekik a magyar állampolgársági bizonyítványt.

„A nagypapával általában spanyolul beszéltünk, viszont nagyon gyakran kevert bele tudatosan magyar szavakat, hogy értsem. Sokszor meg nem is volt szükséges, hogy értsük egymást, átöleltük és szerettük egymást” – emlékezett vissza Puskás Ferencre Réka Damborena Puskás, a 95 éve született magyar legenda unokája a Sportrádió pénteki műsorában.

Réka elmesélte, hogy nagyapja egy Stefánia című könyvsorozatból tanult meg spanyolul, és arról is beszélt, mennyire szerette Puskás Ferenc a gumicukrot – főleg a narancsízűt.

Ane de Juan Damborena dédunokaként sokkal kevesebbre emlékszik.

„Van róla személyes élményem, ezek már ahhoz kötődnek, amikor itt volt Magyarországon a kórházban, és meglátogattuk. Három-négy látogatásra biztosan emlékszem. Amikor mentünk, mindig focimeccset nézett, vittünk neki gyümölcsöt vagy édességet, viccelődött, amennyire tudott, de az megmaradt bennem, hogy mindig focimeccset nézett, ahányszor mentünk” – mondta Ane az interjút készítő Fejér Balázsnak.

Puskás Ferenc jelentőségével mindketten tisztában vannak, tudják, hogy az egyik leghíresebb magyarról van szó, és Szente Vajk rendező, Szabó László producer és Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete meghívására megtekintették a Puskás, a musicalt is.

„A Puskás, a musical című előadás óriási élmény volt, olyan hatással volt rám, hogy még közben eldöntöttem, szeretnék magyar állampolgár lenni. Úgy gondolom, ami most történt, hogy magyar állampolgárok lettünk, a nagypapának is nagyon tetszene, ha fentről, az égből néz bennünket, most biztosan mosolyog. Az anyukám, a nagypapám, a nagymamám is magyar, magyar családból származom és én is magyarnak érzem magam. A nevemet is tudatosan adta nekem az édesanyám, azért választotta, mert ez ritka név, s ezzel is a magyarsághoz való tartozást szerette volna kifejezni” – árulta el Réka, aki a Sportrádióban elhangzott interjú végén Puskás Ferenc egyik kedvencét, a „Száz forintnak ötven a fele” című nótát is elénekelte.

Természetesen Ane számára is fontos a magyar állampolgárság.

„Nagyon örülök, hogy megkaphattam az állampolgárságot, hiszen az országhoz való kötődésemet jobban ki tudom fejezni. Sokszor jövünk Magyarországra, úgy érzem, ide is tartozom, az állampolgársággal ezek a kötelékek még szorosabbá válnak” – szögezte le Ane.

A NÓTAÉNEKLÉS 7:40-TŐL HALLGATHATÓ MEG

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik