S. ZS. 2022.04.01 21:54 Frissítve: 2022.04.02 14:48

Puskás Ferenc unokája és dédunokája visszakapta a magyar állampolgárságot

Megható ünnepség volt pénteken a Bozsik Arénában. A Bp. Honvéd otthonában a 95 esztendővel ezelőtt született Puskás Ferencre emlékeztek, és a legendás futballista születésének évfordulóján különleges pillanatok szemtanúi lehettünk.

Szijjártó Péter, Puskás Ferenc dédunokája, Ané, unokája, Réka és Szöllősi György
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Tumbász Hédi)

You can read the story in English here!

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere átadta a magyar állampolgársági bizonyítványt Réka Damborena Puskásnak és Ane de Juan Damborenának, azaz Puskás Ferenc unokájának és a dédunokájának. A külügyminiszter ünnepi beszédében elmondta, ragaszkodott hozzá, hogy az ünnepélyes eseményre ott kerüljön sor, ahonnan a világon mindenhol ismert, nagyszerű balösszekötő világhódító útjára elindult.

 A Puskás Akadémia a 95 éve született Puskás Ferencre emlékezett
Puskás Ferenc unokája és dédunokája büszke rá, hogy magyar

„Olyan ünnepélyes nap a mai, hogy még a Ferencváros képviselőit is szívesen látjuk itt – utalt a vendégek között helyet foglaló Vincze Ottóra a miniszter, míg a Honvédot az utánpótláscsapat játékosai mellett korábbi kitűnőségek képviselték, ott volt többek között Dajka László, Esterházy Márton és Pisont István, de tiszteletét tette az eseményen Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszónk is. – Nagyszerű, ha egy kis ország legendát tud adni az egész világnak. Magam sokat utazom, és minden alkalommal tapasztalom, hogy Puskás Ferencet még ma is mindenhol ismerik. Annak idején a minisztériumban szentségtörésnek számított, hogy az ajándéknak szánt porcelánok helyett az Öcsi bácsi által dedikált futball-labdákat vittem magammal. És ahová visszatértem, azt láttam, hogy ezt a labdát vagy a minisztérium fő helyére állították ki, vagy a kollégám megsúgta: hazavitte a gyerekeinek… Talán furcsa arról beszélni, hogy Puskás Ferencnek mi köze volt a külügyhöz, de a Real Madrid legendás játékosa, Alfredo Di Stéfano mondogatta: Puskás Ferenc nemcsak játékosként, emberként is tízes volt, minden magyarnak segíteni próbált, olyan volt egy személyben, mint egy nagykövetség.”

A külügyminiszter természetesen kiemelte, óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy ő adhatja át Puskás Ferenc unokájának és dédunokájának a magyar állampolgárságot igazoló dokumentumot. Az eseményen Öcsi korábbi csapattársainak leszármazottai is ott voltak, a hölgyeket szeretettel köszöntötte Grosics Edina, Gorsics Gyula lánya, ifjabb Buzánszky Jenő, valamint a stadion névadója, Bozsik József fia, Péter.

Az ünnepélyes eseményt lapunk főszerkesztője, Szöllősi György a Puskás-ügyek nagyköveteként elmondott beszéde nyitotta meg: „Egy 1957-es törvény értelmében a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa bárkitől elvehette a magyar állampolgárságot, aki súlyosan vétett az állampolgársági hűség ellen. Ezzel az akkoriban külföldre szökött, vagyis disszidált embereket büntették, de furcsa módon Puskás Ferenctől nem vették el a magyar állampolgárságot akkor sem, amikor megkapta a spanyolt, és 1962-ben már abban a válogatottban játszott a chilei világbajnokságon. Viszont hazaáruló megjegyzéssel az állambiztonság megfigyelte, dossziét vezetett róla – róla, akinél többet talán senki sem tett a huszadik században Magyarország jó hírnevéért. Amikor a rendszerváltás után hazaköltözött és magyar szövetségi kapitány is lett, fontosnak tartotta, hogy ismét rendben legyenek az iratai, lett újra magyar útlevele, személyi igazolványa. Azt hiszem, Réka unokája akkor hozta szóba először, hogy szeretne magyar állampolgár lenni, amikor Szegeden megnézte és végigkönnyezte a Puskás-musicalt tavaly nyáron. Úgy tudom, hamarosan Réka testvére, Elisabeth is kezdeményezi magyar állampolgársága megállapítását. Talán neki sem kell sokat bizonygatnia, hogy a felmenői között vannak magyar állampolgárok…

Réka és Ane a Sportrádiónak exkluzív interjút adott, Réka még magyar nótát is énekelt.

 

2022.06.21 23:56:34

Magyar válogatott CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A természeti népek többnyire emberfeletti magyarázatokat keresnek a sohasem látott, csodaszámba menő eseményekre. Én találkoztam a csoda emberi léptékű magyarázatával is. Kolbászt evett, sört ivott, és a futballról mesélt.

2022.06.21 23:51:16

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Nagy Zsolt nekem kissé olyan, mint a másik oldalon Fiola Attila.

2022.06.18 21:06:07

Magyar válogatott THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Minden afelé visz, hogy túllépjek nem a tegnapon, hanem már a mán, még akkor is, ha igenis abból kellene táplálkozni. Mégis azt mondom, csak mi tehetünk azért, hogy ez ne így legyen. Hogy azok a fiatalok, akik televízióban látták az angol–magyart, személyesen ott lehessenek a Puskás Arénában az ő magyar–szovjetjükön.

2022.06.17 23:53:29

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mindez azonban kevés lett volna. Nem vitás, hogy az egyértelműen esélytelenebb, gyengébb félnek erőn felüli, rendkívüli teljesítménnyel kell kirukkolnia, szellemi, lelki, fizikai csúcson kell járnia – de mindez még csak a csoda szükséges, ám nem elégséges feltétele. Dávid emberfeletti diadalához Góliát »emberalatti« produkciója is társul.

2022.06.15 22:33:37

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nem tudom, az angolban megvan-e ez a mondás vagy annak variációja, most mindenesetre tökéletesen ideillik: Isten nem ver bottal! A magyar válogatott tagjai ugyanis nem ültek fel semmilyen provokációnak, sőt, megacélozták a szívüket a nemtelen támadások, s ott ütöttek, ahol a legjobban fáj: a pályán. Nincs rá jobb szó, egyszerűen megalázták Angliát a wolverhamptoni 4–0-val.