BOROS MIKLÓS
2023.02.05 18:23 Frissítve: 2023.03.21 15:33

Románia: „Sokkoló és botrányos javaslat” – bukaresti sajtóreakció Csányi Sándor nyilatkozatára

Sokkoló és botrányos javaslatnak nevezi a bukaresti sajtó Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökének azon elképzelését, hogy elfogadtassa az európai szövetséggel a Nagy-Magyarország térképét ábrázoló zászlókat és feliratokat.

A Gazeta Sporturilor (lent) és a Fanatik portál cikke

 

A Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap és a Fanatik portál – szinte szóról szóra megegyező – cikkei is azt a január végi, az M4 Sportnak adott Csányi-nyilatkozatot idézi, amelyben az MLSZ elnöke, aki egyben az UEFA és a FIFA alelnöke, azt nyilatkozta: szerinte a Nagy-Magyarország-szimbólum nem hordoz politikai üzenetet, ezért tárgyalni akar az UEFA-val, hogy ne büntessék meg a megjelenítését a nemzetközi mérkőzéseken.

 
Csányi Sándor: A Nagy-Magyarország-jelkép nem hordoz politikai üzenetet
Csányi Sándor: Nem jó hazafi, aki a zárt kapus büntetést kockáztatja

A Fanatik szerint ellenben „Nagy-Magyarország olyan revizionista politikai eszmét képvisel, amely szerint Magyarország határainak az 1918 előtt birtokolt területekre is ki kell terjedniük, egyben a szomszédos országokban élő magyaroknak vissza kell térniük Budapest fennhatósága alá”. A portál kiemeli, hogy Nagy-Magyarország a Romániához tartozó Erdélyt is magában foglalja.

Mindkét lap megemlíti, hogy novemberben, Dzsudzsák Balázs Görögország elleni búcsúmérkőzésén Orbán Viktor magyar miniszterelnök is egy Nagy-Magyarországot ábrázoló sálat viselt a Puskás Arénában, ami akkor a román külügyminisztérium tiltakozását is kiváltotta. A cikkek szerint a futballban tapasztalt diszkrimináció ellen fellépő FARE a közelmúltban három alkalommal is feljelentette az UEFA-nál a nemzetközi találkozókon a Nagy-Magyarország szimbólumát az öltözékükön viselő magyar szurkolókat, mivel Csányival ellentétben nacionalista és revizionista jelképnek tekinti azt.

A cikkek Csányi Sándor történelmi érveit is ismertetik, amellyel a magyar futball vezetője a tárgyalásokon meg akarja győzni az UEFA-t nemcsak a Nagy-Magyarország-szimbólum, hanem a FARE által szintén kifogásolt Árpád-sávos zászló engedélyezéséről is.

2023.03.27 23:23:33

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Most a bolgárok és a románok irigyelnek minket.

2023.03.28 14:29:38

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Ennyi jó csele még nem volt a válogatottnak a Rossi-érában, de a párharcokban is kimagaslót nyújtott a csapat.

2023.03.28 10:02:20

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Ehhez kellett Willi Orbán és Kerkez Milos megtalálása, a Főnix-generáció és az FTC nemzetközi szereplése is.

2023.03.26 22:00:31

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.03.27 23:23:33

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A nézősereg már nem követel, inkább vágyik és reménykedik – esetünkben volt is miért.