nemzetisport.hu 2014.01.25 10:49 Frissítve: 2015.02.05 01:52

Nyilasi: Ilyen eredmények után elkerülhetetlen volt a változás

Nyilasi Tibor szerint az eredmények miatt elkerülhetetlen volt a váltás az MLSZ-ben, de azt látja, hogy van erő a magyar futballban. Ugyanakkor nagy hibának tartja, hogy az utánpótlásedzők eredménykényszerben dolgoznak.

Nyilasi más feladatot kapott, a labdarúgást kell népszerűsítenie (Fotó: MTI)


– Lefokozták? Áthelyezték?
– Maradt feladatom – mondta a Nemzeti Sportnak Nyilasi Tibor, aki 2010 óta az MLSZ sportágfejlesztési igazgatója volt, ám a napokban más beosztást kapott a szövetségtől: a labdarúgás népszerűsítése lesz a feladata. – Nem hiszem, hogy bárkinek is fontos lenne, mi van velem. Mégis örültem a megkeresésnek, mert időnként az volt az érzésem, olyan dolgokért is kritizálnak engem, amelyekhez semmi közöm.

– Meglepte, hogy több szakembert menesztett az MLSZ, és ön sem maradt a helyén?
– Viccel velem? Ilyen eredmények után elkerülhetetlen volt a változás, ez az élet rendje. Olyan negatív spirálba kerültünk, olyan kudarcok érték a magyar futballt, amelyeket nem lehetett magyarázni. A kupacsapatok korai búcsúja Európától, az utánpótláscsapatok vereségei, a bukaresti, majd az amszterdami pofon – ez így együtt viszonylag rövid idő alatt túl sok volt a közvéleménynek. Egyértelmű volt, hogy ezt senki sem fogadja el, teljesen jogos volt az igény a változtatásra a szurkolók és szövetség vezetői részéről is.

– A magyar futball csak annyira képes, mint amit tavaly ősszel láttunk?
– Nagyon remélem, hogy nem ez a realitás, nem ez a labdarúgásunk igazi arca, sőt belülről azt látom, van erő a magyar futballban, és hamarosan sokkal több sikernek örülhetünk majd.

– Tisztázzuk, önnek mint sportágfejlesztési igazgatónak mi volt a feladata?
– Kétezer-tízben kaptam a megbízást, hozzám tartozott a grassrootsprogram, a Bozsik-program, a női futball, a futsal, a strandlabdarúgás és az utánpótlás-fejlesztés. Mindegyik önálló szervezeti egységként működött, az egyes ágazatok stratégiai tervét nagyjából 2011 augusztusában fogadták el, azóta zajlik a munka. Közvetlenül huszonhét, közvetetten negyven kolléga dolgozott velem, és büszke vagyok a munkájukra. Halkan teszem hozzá: tízéves fejlesztési terv ez, ebből két és fél esztendő telt el, de természetesnek veszem, hogy a szurkolók azonnali eredményeket akarnak.

(…)

– Hogyan értékeli az utánpótlás utóbbi három évét?
– Both József volt a szakmai igazgató, és tudomásom szerint átfogó elemzést készít a munkáról, így szakmai dolgokról nem szeretnék beszélni. Az azonban végig zavart, hogy miközben mindenki a nevelés, a képzés fontosságáról beszélt, az utánpótlásedzők még mindig kőkemény eredménykényszerben dolgoznak, nem játékost nevelnek, hanem győztes csapatot kell építeniük, mert a tulajdonos eredményt akar. És ha egy edző nem győz a csapatával, hiába fejlődnek nála a gyerekek, elveszti az állását. És őszintén mondom, nem akarom a felelősséget másra hárítani, de a munka a klubokban folyik, ott dől el, mire tanítják a gyereket, hogyan képzik, a klubokban dolgozó edzők munkája dönti el, milyen minőségű játékosok kerülnek a korosztályos válogatottakhoz – ott már nincs nagyon idő képezni. Ezen a területen is az útkeresés zajlik, nagyon bizakodom, hogy az akadémiák munkája beérik, a TAO-program, az infrastrukturális fejlesztés hamarosan látható eredményt hoz.

– Azért érdekelne, hogyan látja a korosztályos csapatainkat, a futballjövőnket…
– Két csapatunk hajszálra volt attól, hogy az Eb nyolcas döntőjébe jusson. Az egyik kvalifikálta is magát, majd egy óvás miatt mégis lemaradt a tornáról, a másik csapat a hosszabbításban, az utolsó szögletből kapott gól miatt nem jutott tovább. Mindkétszer rettentő balszerencsések voltunk, mégis azt mondtam, azt is meg kell érezni, milyen apróság, akár egyetlen kihagyás tesz különbséget a hatalmas siker és a keserű csalódás között. Aki jó játékos akar lenni, tanuljon ebből, merítsen erőt a fájdalomból. A jövőnk? Van erő a magyar futballban, de ne feledje, a rendszerváltás után több mint ezer pálya tűnt el, innen kellett a munkát elkezdeni. Meggyőződésem, hogy hamarosan sikereink lesznek. És abban is bízom, hogy a szövetség átvilágítását végző belga cég szakemberei is azt mondják majd, jó irányba indultunk el.

– És ha azt mondják, hogy rosszul dolgoztak?
– Akkor az MLSZ időben lépett.

– Csak arra nem felelt, hogyan élte meg a váltást. Lefokozták? Áthelyezték?

A KÉRDÉSRE A VÁLASZT ÉS A TELJES INTERJÚT – MELYBEN NYILASI TIBOR ARRÓL IS BESZÉL, HOGY MI AZ A GRASSROTSPROGRAM, S HOGY SZERINTE MI ÉRDEKLI A SZURKOLÓKAT – A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN OLVASHATJA!

2022.06.28 22:53:18

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. A napokban vertük meg a vezetésével Angliát oda-vissza.

2022.06.28 09:08:48

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

Az Omonia Nicosia védőjének teljesült a vágya: ötvenedszer is magára ölthette a címeres mezt.

2022.06.21 23:56:34

Magyar válogatott CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A természeti népek többnyire emberfeletti magyarázatokat keresnek a sohasem látott, csodaszámba menő eseményekre. Én találkoztam a csoda emberi léptékű magyarázatával is. Kolbászt evett, sört ivott, és a futballról mesélt.

2022.06.21 23:51:16

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Nagy Zsolt nekem kissé olyan, mint a másik oldalon Fiola Attila.

2022.06.18 21:06:07

Magyar válogatott THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Minden afelé visz, hogy túllépjek nem a tegnapon, hanem már a mán, még akkor is, ha igenis abból kellene táplálkozni. Mégis azt mondom, csak mi tehetünk azért, hogy ez ne így legyen. Hogy azok a fiatalok, akik televízióban látták az angol–magyart, személyesen ott lehessenek a Puskás Arénában az ő magyar–szovjetjükön.