THURY GÁBOR
2022.09.29 22:24 Frissítve: 2022.09.30 23:35

Mondd, te kit választanál? – Thury Gábor jegyzete

 

Nagyon egyszerű: a csapatkapitányi szerepkör betöltéséről a Juhász Rolanddal készült interjúból kiderül, Lothar Matthäus szövetségi kapitány azzal adta neki a karszalagot, kiérdemelte, hogy ő vezesse ki a válogatottat a pályára.

 
Szalai Ádám csapatkapitányi utódját keresi a válogatott
Juhász Roland: A futballista erősebbé válik, ha a karján van a szalag

Biztos ilyen egyszerű? A 86-szoros válogatottként visszavonuló Szalai Ádám nem viheti magával a csapatkapitányi szalagot – vajon ki követi? A kiszemeltben számos tulajdonságnak kell ötvöződnie: meghatározó karakterként töltsön be vezérszerepet, nemcsak a csapattársai, hanem a vezetők szemében is hitelesnek kell lennie – az elismert futballtudás mellett persze. Válogatott csapatunk nincs könnyű helyzetben, Szalai személyében karizmatikus egyéniség távozott, s az is feltételezhető, idő kell, amíg az utód karizmája kiteljesedhet. A csapatkapitány nem lehet megosztó személyiség, kifelé lehetőleg kompromisszumkészség jellemezze, az öltözőn belül legyen motivátor – mint Szalai Ádám. Külföldi példának talán Cristiano Ronaldo a leginkább megfelelő, aki a 2016-os Eb-n a pályán fanatizálta társait, amikor pedig a franciák elleni döntő elején megsérült, az oldalvonal mellől űzte-hajtotta őket.

Marco Rossi szövetségi kapitány magának vindikálja a jogot, hogy kijelölje a „csékát”, de tisztában kell lennie azzal, az öltöző akkor lesz vele, ha a közösség érdekeit szem előtt tartva dönt. Nyilván az öltöző is üzenhet, a német–magyar Nemzetek Ligája-meccsen a lecserélt Szalai Ádám Szoboszlai Dominiknak adta a szalagot, ez jelzés is lehetett Rossinak, majd az olaszok ellen a lecserélt támadó helyett a rutinos kapus, Gulácsi Péter lett a kapitány – aki egyébként az RB Leipzignél is betölti ezt a tisztséget, s ez még akkor is megtisztelő, ha egy kapus a posztjából fakadóan nehezebben tartja a kapcsolatot a játékvezetővel. Tudása alapján Willi Orbán is szóba jöhetne, ám egy nemzeti együttesnél célszerűbbnek tartom, hogy az adott ország anyanyelvén beszéljen – hangsúlyozom, nem klubcsapatról van szó!

Az NS-online szavazói Gulácsi Péternek adnák a csapatkapitányi tisztséget, jóval több voksot kapott, mint az őt követő, nagyjából fej fej mellett álló Szoboszlai Dominik és Willi Orbán együtt.

Ha engem kérdeznek, Szoboszlaira esne a választásom: bár csupán 21 éves, a többiek szemében van presztízse, nekem az is szimbolikus, hogy a szabadrúgások elvégzésének zömét elvállalja, mintegy azt üzenve: ide nekem az oroszlánt is!

Oda neki!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.11.27 08:24:14

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Nádas Ödön bátor volt, de a csapatból hiányzott a szív, a lélek.

2022.11.25 17:39:00

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A Dunaszerdahely középpályása 596 nap válogatottbeli kihagyás után elszántabb, mint valaha.

2022.11.25 19:47:07

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az utóbbi hetek, napok a búcsú jegyében teltek, Mészölytől örökre, Dzsudzsák és Szalai esetében csak a válogatottól. A lényeg az, hogy megint van, aki továbbadja a lángot, s van, aki átveszi.

2022.11.25 19:44:57

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Lenyűgöző, ahogy a játékosok a labdához érnek, ütemre lelnek, passzolnak, megelőznek.

2022.11.25 00:11:58

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. November 25., a Magyar labdarúgás napja. Annak, aki igazi híve a futballnak, minden nap ünnep, amikor meccs van. Emlékszem, ha fölmentem egy stadion lépcsőjén, megálltam, megláttam a zöld gyepet, már kisgyerekként is lett bennem valami le nem írható, semmi máshoz nem hasonlítható emelkedettség.