Mondd, te kit választanál? – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.09.29. 22:24

Nagyon egyszerű: a csapatkapitányi szerepkör betöltéséről a Juhász Rolanddal készült interjúból kiderül, Lothar Matthäus szövetségi kapitány azzal adta neki a karszalagot, kiérdemelte, hogy ő vezesse ki a válogatottat a pályára.

Biztos ilyen egyszerű? A 86-szoros válogatottként visszavonuló Szalai Ádám nem viheti magával a csapatkapitányi szalagot – vajon ki követi? A kiszemeltben számos tulajdonságnak kell ötvöződnie: meghatározó karakterként töltsön be vezérszerepet, nemcsak a csapattársai, hanem a vezetők szemében is hitelesnek kell lennie – az elismert futballtudás mellett persze. Válogatott csapatunk nincs könnyű helyzetben, Szalai személyében karizmatikus egyéniség távozott, s az is feltételezhető, idő kell, amíg az utód karizmája kiteljesedhet. A csapatkapitány nem lehet megosztó személyiség, kifelé lehetőleg kompromisszumkészség jellemezze, az öltözőn belül legyen motivátor – mint Szalai Ádám. Külföldi példának talán Cristiano Ronaldo a leginkább megfelelő, aki a 2016-os Eb-n a pályán fanatizálta társait, amikor pedig a franciák elleni döntő elején megsérült, az oldalvonal mellől űzte-hajtotta őket.

Marco Rossi szövetségi kapitány magának vindikálja a jogot, hogy kijelölje a „csékát”, de tisztában kell lennie azzal, az öltöző akkor lesz vele, ha a közösség érdekeit szem előtt tartva dönt. Nyilván az öltöző is üzenhet, a német–magyar Nemzetek Ligája-meccsen a lecserélt Szalai Ádám Szoboszlai Dominiknak adta a szalagot, ez jelzés is lehetett Rossinak, majd az olaszok ellen a lecserélt támadó helyett a rutinos kapus, Gulácsi Péter lett a kapitány – aki egyébként az RB Leipzignél is betölti ezt a tisztséget, s ez még akkor is megtisztelő, ha egy kapus a posztjából fakadóan nehezebben tartja a kapcsolatot a játékvezetővel. Tudása alapján Willi Orbán is szóba jöhetne, ám egy nemzeti együttesnél célszerűbbnek tartom, hogy az adott ország anyanyelvén beszéljen – hangsúlyozom, nem klubcsapatról van szó!

Az NS-online szavazói Gulácsi Péternek adnák a csapatkapitányi tisztséget, jóval több voksot kapott, mint az őt követő, nagyjából fej fej mellett álló Szoboszlai Dominik és Willi Orbán együtt.

Ha engem kérdeznek, Szoboszlaira esne a választásom: bár csupán 21 éves, a többiek szemében van presztízse, nekem az is szimbolikus, hogy a szabadrúgások elvégzésének zömét elvállalja, mintegy azt üzenve: ide nekem az oroszlánt is!

Oda neki!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik