Nemzetisport.hu 2013.02.21 22:06 Frissítve: 2014.05.14 01:05

MLSZ: szigorodik a harc a gyűlöletkeltés ellen idehaza

Csütörtök délután ülésezett a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége, és határozatot hozott arról, hogy szigorodik a gyűlöletkeltő viselkedéssel szembeni fellépés az NB I-es mérkőzéseken.

 

A gyűlöletkeltés visszaszorítására akcióterv készül, változik a fegyelmi szabályzat. A szurkolók által fontosnak tartott, mások provokálására, megsértésére nem alkalmas jelképek használatát továbbra sem gátolja meg az MLSZ – olvasható a szövetség hivatalos honlapján.

Az elnökség a diszkriminációval szembeni fellépés kapcsán megállapította: a nemzetközi szabályzókat és irányelveket figyelembe véve elmondható, hogy az MLSZ azokat alapvetően átültette saját szabályzóiba, de két területen – a FIFA zéró tolerancia és az UEFA tízpontos rasszizmus elleni tervének hatékony alkalmazása, valamint a szabályok betartásához kapcsolódó eredményesebb eszközök bevezetése tekintetében – további intézkedéseket kell tenni.

Ezért az elnökség – összhangban az MLSZ elnöke, Csányi Sándor által a Magyar Labdarúgás Fórumán elmondottakkal – felkérte az MLSZ központi hivatalát, hogy a rasszizmus, politikai megnyilvánulások, gyűlöletkeltés elleni fellépés hatékonyságának további növelése érdekében, illetve a FIFA zéró tolerancia és az UEFA tízpontos cselekvési terve gyakorlati alkalmazásának elősegítésére, cselekvési tervet és végrehajtási programot dolgozzon ki.

A szövetség vezetősége – mások mellett a Szurkolói Iroda tagjaival is egyeztetve – olyan hangulatot és körülményeket kíván teremteni a magyar stadionokban, amely méltó az ott zajló sportrendezvényekhez, és lehetőséget teremt arra, hogy a társadalom szélesebb tömegei válasszák programként a meccsre járást, ugyanakkor arra is lehetőséget teremt, hogy a szurkolók kifejezhessék klubcsapatuk iránti rajongásukat. A cselekvési terv kidolgozására március 31-ig kapott határidőt az MLSZ apparátusa.

Ezzel párhuzamosan az elnökség felkérte az MLSZ központi hivatalát, hogy készítsen részletes intézkedési tervet, amelyben meghatározza a játékvezetők, a szövetségi ellenőrök és a rendező klubok felelősségét, teendőit rasszista megnyilvánulások esetén. Készüljön konkrét intézkedési terv, pontos feladatlista a mérkőzések megszakításával, felfüggesztésével és esetleges beszüntetésével kapcsolatban. Ezzel összhangban vizsgálja felül a fegyelmi szabályzatot, és tegyen javaslatot a megfelelő súlyú szankciókra, és azok alkalmazására. Ezen intézkedési terv elkészítésének határideje március 1.

Az MLSZ áttekintette a társasági adótámogatási program helyzetét is. Az mlsz.hu-n közzétett dokumentum szerint a 2011–12-es és a 2012–13-as idényben a sportszervezetek számára 43.3 milliárd TAO-forintot hagytak jóvá.

A támogatási igazolások 32.9 milliárd forintról szólnak – a hivatásosok 16.9 milliárdot, az amatőrök 16 milliárdot használtak fel. A kedvezményezettek összesen 17.1 milliárd forintot fordítottak utánpótlás-nevelésre, 13.7 milliárdot infrastruktúra-fejlesztése, egyéb célra 2.1 milliárdot költöttek.

Az elnökség döntött arról is, hogy az idei rendes küldöttközgyűlést május 8-án tartják meg, amelynek napirendi pontjait a következő elnökségi ülésen határozzák meg.

2021.09.22 23:05:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Már a látszatra sem ügyelnek, vérlázító cinizmussal sújtanak bennünket.

2021.09.22 23:09:45

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Leginkább szurkolók ők, kellő fanatizmussal, óriási lelkesedéssel, némileg azért fejleszthető énektudással, és kifejezetten előnyös lesz mindenkinek, amikor azt a néhány tucatnyi problémásabb egyént végre kihajítják maguk közül. Ötven ember miatt kitiltani ötvenezret, legalábbis szemétség.

2021.09.21 22:11:41

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az október 9-i, Albánia elleni találkozón nem lehetnek nézők.

2021.09.13 19:04:52

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az egyetlen magyar aranylabdás futballistára néhány góljának felidézésével emlékezünk.

2021.09.14 21:26:46

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Volt idő, amikor szinte naponta együtt utaztunk a metrón a ma nyolcvan esztendeje született Albert Flóriánnal. Ő a Fradi-pályára ment, én a szerkesztőségbe. Beszélgettünk sok mindenről, de hiába éreztem, hogy elfogad, éppen olyan elfogódottság volt bennem, mint amikor egy kisgyerek találkozik az ideáljával.