MLSZ: a német szövetségtől érkezik az edzőképzés vezetője

Vágólapra másolva!
2016.12.21. 15:41
null
Jörg Daniel az MLSZ edzőképzésének új vezetője (Fotó: MLSZ)
A Német Labdarúgó-szövetségnél csaknem két évtizedes tapasztalattal és kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező Jörg Daniel veszi át a magyar edzőképzés vezetését – adta hírül hivatalos honlapján, az mlsz.hu-n a Magyar Labdarúgó-szövetség.

Az MLSZ elnöksége 2011 augusztusában fogadta el 2020-ig tartó, tízéves időszakra vonatkozó stratégiáját, amely a magyar labdarúgás teljes megújítását célozta. Az utóbbi öt évben több mint 800 pályát épített, és 1700 pályát újított fel az MLSZ, míg az OTP Bank Bozsik-programban mára több mint kétszázezer gyerek futballozik.

A tömegesítés és az infrastrukturális fejlesztés mellett a szakmai színvonal javulásához elengedhetetlen, hogy a hazai szakemberképzés és utánpótlás-nevelés a legmagasabb európai normák szerint működjön, hogy a magyar labdarúgás tehetségei megfelelő környezetben, képzett szakemberektől kapják meg a fejlődésükhöz szükséges képzést.

A humánerőforrás-fejlesztés az edzőképzés élére kerülő szakember, a Német Labdarúgó-szövetségtől (DFB) érkező Jörg Daniel adhat új lendületet – fogalmaz hivatalos bejelentésében az MLSZ.

A 65 éves Jörg Daniel csaknem két évtizede segíti a DFB munkáját. 1999 és 2004 között az U15-ös és az U17-es korosztály képzéséért volt felelős, emellett – egykori KEK-döntőt vívott kapusként – a német válogatott kapusedzői teendőit látta el. 2004 óta a német szövetség tehetségkutató- és gondozó programjának vezetőjeként, és a kapusedzőképzés felelőseként tevékenykedett, tehát aktív szereplőként vett részt a német futball megújulásában, amely 2014-ben világbajnoki címig vezette az ország válogatottját.

„Nagy örömmel vágok neki a magyarországi feladatnak – jelentette ki Jörg Daniel az mlsz.hu-nak adott nyilatkozatában. – Bár a német szövetségnél több évtizedes tapasztalatot szereztem, első és legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy Magyarországra érkezve megismerjem a környezetet, a jelenleg működő rendszert és annak szereplőit, hogy aztán én is ismertessem az elképzeléseimet, és közösen jelöljük ki a fejlődés irányát. Egy dolog biztos: nem szeretném egy az egyben a magyar futballra átültetni a német megoldásokat” – mondta az edzőképzés új vezetője, aki arról is beszélt, miért vállalta el a feladatot.

„A tehetséggondozásban és az edzőképzésben vállalt munkám hamarosan befejeződik a DFB-nél, és csak a kapusedzőképzésben maradnak feladataim. Mi, németek, azt mondjuk: „jó dolog átnézni a kerítésen”, és erre készülök én is: szeretnék megismerni egy új országot, egy új futballkultúrát. Hiszek benne, hogy sokat tanulhatunk egymástól, miután kölcsönösen megismertük egymás elképzeléseit. Az újdonságokra nyitottan kell hozzáállni a munkához, nemhogy egymástól, de más sportágaktól is tanulhatunk” – véli Jörg Daniel, aki hamarosan Magyarországra érkezik, hogy a magyar szövetséggel egyeztetve kialakítsa a 2017-es esztendő teendőinek pontos menetrendjét.

Az edzőképzés vezetőjének munkáját igazgató-helyettesként Sisa Tibor segíti majd.

„Csaknem hét évet dolgoztam külföldön, és mindig láttam, tapasztaltam valami újat, amit érdemes lenne integrálni. A magyar futball jövője szempontjából úgy vélem, a gyereklabdarúgás felé kell fordulnunk, az alapokat kell megerősítenünk, amire a felnőtt labdarúgás biztosan építhet. Ehhez a legképzettebb edzőkre van szükségünk: a szakembereket a játékosokhoz hasonlóan meg kell találni, ki kell nevelni, és a tudásuk frissességét folyamatos képzésekkel kell segíteni, ez a mi feladatunk és felelősségünk” – mondta az előtte álló teendőkről Sisa.

Sisa Tibor több diplomával rendelkező, három nyelven beszélő labdarúgóedző és pedagógus, az egri egyetem óraadó tanára az edzőképzés területén. Az U17-es csapatoktól a felnőttekig minden korosztálynál szerzett edzői tapasztalatot. Korosztályos válogatottjait háromszor vezette ki Eb-re, egyszer vb-re. 2008-ban az újságírók szavazatai alapján az év labdarúgóedzője lett, egy évvel később Magyar Kupa-győzelemre vezette a Budapest Honvédot.

„Az UEFA-tananyag rendelkezésre áll, ezt kell bővíteni és testre szabni, majd átadni a magyar edzők számára. Az elméleti képzés mellett fontos a gyakorlati edzésvezetésben nyújtott segítség is. Emellett az Európában lévő továbbképzések, új ismeretek is fontos szerepet képeznek az edzők tudásának bővítésében” – véli Sisa Tibor.

Jörg Daniel és Sisa Tibor az edzőképző intézet korábbi munkatársaival közösen folytatja munkáját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik