Marco Rossi: A válogatott már több mint egy csapat

Vágólapra másolva!
2023.03.16. 10:34
null
Egységben az erő: Marco Rossi irányítása mellett Sallai Roland is remekel címeres mezben (Fotó: Dömötör Csaba)
Március 23-én Észtország, négy nappal később Bulgária lesz a magyar válogatott ellenfele: a nemzetek közötti mérkőzésekre és az Európa-bajnoki selejtezőre keretet hirdető Marco Rossi a Nemzeti Sportnak adott interjúban beszélt a fájó sérülésekről, az újoncokról és a csapatra nehezedő nyomásról.

 

– Okozott fejtörést a keret összeállítása?
– Sajnos, igen – felelte lapunk érdeklődésére a szövetségi kapitány. – Több problémával szembesültünk az elmúlt időszakban, vannak, akikre sérülés miatt nem számíthatunk, mások egyáltalán nem vagy csak alig jutnak szóhoz a klubjukban – de ez van, tudomásul vesszük, ez a labdarúgás velejárója. Nem panaszkodunk, nem keresünk kifogást, a lehető legerősebb csapatot akarjuk összerakni. Demjén Patrik, Hegyi Krisztián, Csoboth Kevin és Varga Barnabás személyében négy újonc kapott meghívót – azért, mert kiérdemelték. Ez a válogatott, amelybe nem lehet úgy bekerülni, hogy valaki egy-két meccsen tündököl, aztán eltűnik két-három mérkőzésre. A bizalmat csak az érdemli ki, aki huzamosabb ideig jól futballozik.

A magyar válogatott Eb-selejtezős programja:
Március 27., 20.45:Magyarország–Bulgária
Június 17., 18.00:
Montenegró–Magyarország
Június 20., 20.45:Magyarország–Litvánia
Szeptember 7., 20.45:Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45:Magyarország–Szerbia
Október 17., 20.45:Litvánia–Magyarország
November 16., 20.45:Bulgária–Magyarország
November 19., 15.00:Magyarország–Montenegró

– A kapusok kijelölésekor hosszasan elidőzhetett a stábjával…
– Dibusz Dénes helye megkérdőjelezhetetlen, azonban Gulácsi Péter sérülés miatt nem lehet velünk, Szappanos Péter még a Honvéd első csapatának keretéből is kikerült, Tóth Balázs pedig a kispadra szorult a Puskás Akadémiánál. Demjén Patrik mellett szólt, hogy a ZTE meghatározó játékosává nőtte ki magát, hétről hétre kitűnő formát mutat. Hegyi Krisztián a West Ham United kötelékébe tartozik, húszévesen jó helyen van, de nem titok, hogy vele harmadik számú kapusként kalkulálunk, ő inkább a jövő embere.

– A mezőnyjátékosok közül kinek a hiányát fájlalja elsősorban?
– Schäfer Andrásét éppúgy, mint Callum Styles-ét és Nagy Zsoltét. Mindhárman nagyon fontos láncszemei a csapatnak, remélem, sikerül megfelelően helyettesíteni őket. Nagy Zsoltot Ferenczi János pótolhatja, ő már nem fiatal – habár boldogan lennék én is harmincéves… –, de ismerjük őt, arról nem szólva, hogy amióta Szrdjan Blagojevics átvette a Debrecen irányítását, kifejezetten jól játszik. Úgyszintén kimagasló produkció jellemzi Csoboth Kevint, ráadásul kivételes sebességgel közlekedik a pályán, jelenleg talán nincs nála gyorsabb labdarúgó az NB I-ben. Ami pedig Varga Barnabást illeti, már önmagában nagyszerű, hogy tizenhét góllal vezeti a góllövőlistát, és ehhez jön még az is, hogy érti a játékot, a társait jól kiszolgálja, míg a fejjátéka kiemelkedő.

– Ezek szerint nincs ok aggodalomra az Észtország és Bulgária elleni ­meccs előtt?
– Nyugodtabb lennék, ha Schäfer Andrásék is bevethetők lennének, de maximálisan bízom azokban, akikkel hétfőn elkezdjük a felkészülést. Mindkét mérkőzés fontos lesz, a második főleg, hiszen a bolgárok ellen már Európa-bajnoki selejtezőt vívunk. Azt nem ígérhetem meg, hogy nyerünk, ám azt igen, hogy mindent megteszünk a győzelemért.

– Az észtek elleni felkészülési meccsen nem számít az eredmény?
– Dehogynem! A válogatott esetében az eredmény mindig lényeges, sőt elsődleges – a felkészülési mérkőzéseken is, még akkor is, ha van lehetőség tesztelni, gyakorolni. Az Észtország elleni meccs azért is jön jól nekünk, mert legutóbb november huszadikán léptünk pályára. Hozzáteszem, ezt a periódust szeretem a legkevésbé, mert ilyenkor telik el a leghosszabb idő két meccs között, hónapokig nincs mód arra, hogy találkozzunk a játékosokkal, hogy az előttünk álló feladatokra készüljünk. Ezért újra és újra át kell vennünk, ami korábban működött, az automatizmusoknak vissza kell térniük. Bízom benne, az észtek elleni mérkőzés elég lesz ehhez.

– Az észtek elleni meccsen nem szeretné kijátszani az összes aduját?
– Jelentős eltérés nem lesz az Észtország és a Bulgária ellen pályára lépő kezdő tizenegy között. Még azt is elárulhatom, hogy jelen állás szerint legfeljebb egy-két helyen változik a csapat. Az első mérkőzésnek éppen az a lényege, hogy megfelelően felkészüljünk az Eb-selejtezőre, sok értelme nem lenne, ha két teljesen különböző együttes állna ki az észtek, illetve a bolgárok ellen. Már csak azért sem, mert amikor edzőpartnert kerestünk, nem véletlenül esett a választásunk Észtországra: a játékstílusa hasonló, mint Bulgáriáé, általában mindkét válogatott három belső védővel játszik. A bolgár együttes élén új szövetségi kapitány áll, Mladen Krsztajics érkezésével a stratégia és a hozzáállás is változott, jóval agresszívabban futballozik, mint korábban. A szerb szakember eddig négy mérkőzésen irányította a válogatottat, háromszor a három–öt–kettes, egyszer a három–négy–hármas felállásban küldte pályára. Valami azt súgja, Bulgária nem húzódik vissza a kapuja elé, legalábbis nem védekezik majd mélyen, még azt is el tudom képzelni, hogy megpróbál nyomást gyakorolni ránk. Arra kell összpontosítanunk, hogy a mérkőzésig hátralevő időben a legalaposabban felkészüljünk minden eshetőségre. Mert az észtek ellen még lesz lehetőség a kísérletezésre, de a bolgárokkal szemben már nem. Ha netán követünk el hibákat az első meccsen, gyorsan kell okulnunk belőlük. Ezt azért is hangsúlyozom, mert két dolgot biztosan tudok magamról. Az egyik, hogy nem vagyok fenomén, a másik, hogy nem is próbálok az lenni. Ha valamit elértem edzőként, annak is köszönhető, hogy a hibáimból legtöbbször tanultam.

– Nézzük a pozitívumokat: a keret jó néhány tagja jó formában futballozik.
– Ez így van. Willi Orbán és Szoboszlai Dominik nemcsak a válogatottnak, az RB Leipzignek is vezére, engem csupán az aggaszt kissé, hogy mindketten háromnaponta játszanak kilencven perceket. Ezt figyelembe kell vennünk, kiváltképp az első meccsen. Kerkez Milostól kezdve Botka Endrén, Szalai Attilán és Nagy Ádámon át Sallai Rolandig sorolhatnám azokat a játékosokat, akik egyfelől rendszeresen bizalmat kapnak, másfelől élnek is vele. Úgy vélem, a keret legtöbb tagja jó állapotban van, ez feltétlenül bizakodása ad okot.

– Az is, hogy az első kalapból sorsolták ki Magyarországot?
– Amit az elmúlt két és fél évben a pályán mutattunk, azzal kiérdemeltük, hogy kedvező pozícióból várjuk a sorsolást, örültünk is neki nagyon, de továbbra is két lábbal állunk a földön. Sokan elvárják tőlünk a kijutást, természetesen nekünk is ez a célunk, ám a futballban semmit sem adnak ingyen. Nem vitatom, az előző selejtezősorozathoz képest, amikor Horvátország, Wales és Szlovákia is az ellenfelünk volt, ezúttal valamelyest könnyebbnek tűnik a csoportunk, de azt se feledjük, hogy három vetélytársunk is balkáni nemzet válogatottja, ők az utolsó utáni pillanatig küzdenek. Nincs kétségem afelől, hogy szenvedős mérkőzések elé nézünk, ám állunk a kihívás elé. Ettől még tény, van rajtunk felelősség.

– Teher is?
– Az is, de amit ez a csapat kétezerhúsz szeptembere óta véghez vitt, azt mondatja velem, hogy képes megbirkózni vele. Még akkor is, ha a világbajnokságot megjáró Szerbia mellett favoritnak lenni nem mindig hálás feladat. Elfogadom, hogy a szurkolók elvárják a kijutást, én viszont a frankfurti sorsolás óta igyekszem csillapítani a kedélyeket. Olyan riválisokkal találjuk szembe magunkat, amelyek úgy küzdenek minden labdáért, mint az életükért. Minden meccs óriási harc lesz.

– Emiatt nem félti a csapatát?
– Nem. Mint mondtam, az elmúlt két és fél évben hatalmasat léptünk előre. A magyar válogatott már több mint egy csapat. A keretet nem „csupán” jó futballisták alkotják, hanem olyan srácok, akik egymásért, a szurkolókért és a hazájukért is küzdenek. Nekik tényleg szent a címeres mez – és méltók is rá.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 23., 19.30: Magyarország–Észtország

EURÓPA BAJNOKI SELEJTEZŐ
Március 27., 20.45:
Magyarország–Bulgária

A MAGYAR VÁLOGATOTT 25 FŐS KERETE
KAPUSOK: Demjén Patrik
(Zalaegerszegi TE FC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Ferenczi János (Debreceni VSC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC 1904 – Szlovákia), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Németh András (Hamburger SV – Németország), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Paksi FC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2024
A SELEJTEZŐCSOPORTOK
A-CSOPORT:
Spanyolország, Skócia, Norvégia, Grúzia, Ciprus
B-CSOPORT: Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár
C-CSOPORT: Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta
D-CSOPORT: Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország
E-CSOPORT: Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer, Moldova
F-CSOPORT: Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország
G-CSOPORT: MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia
H-CSOPORT: Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino
I-CSOPORT: Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra
J-CSOPORT: Portugália, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Liechtenstein

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik