BORSOS LÁSZLÓ 2021.03.17 08:13 Frissítve: 2021.03.17 08:15

Magyar–lengyel: Izgalmas meccsre van kilátás – Nalepa

Robert Lewandowski meghatározó szerepéről beszélt lapunknak Michal Nalepa, a Ferencváros korábbi lengyel belső védője.

Mindent bele! Michal Nalepa nyilván lengyel sikert vár (Fotó: Imago Images/Newspix)

 

A járvány árnyékában

Nincs könnyű helyzetben Paulo Sousa, mert a karanténszabályok is befolyásolják a keret összeállítását.

Lengyelországban gond van, ugyanis könnyen megeshet, hogy az angolok elleni március 31-i mérkőzésen a portugál edző jó néhány kulcsemberrel nem kalkulálhat. A hétfőn véglegesített keretben több olyan labdarúgó is helyet kapott, aki olyan országban futballozik, amelyben a koronavírus miatt tíznapos karanténra kötelezik a szigetországból visszatérőket. Az ötvenéves szakember nem is tétlenkedett az elmúlt hetekben, több játékossal is személyesen találkozott, másokkal a világháló segítségével kommunikált. A lengyelek új szövetségi kapitánya a hírek szerint elsőként Robert Lewandowskit kereste fel, és nyomban jelezte: a korábbi kapitányokhoz hasonlóan a csapat vezéreként számít rá. Leszögezte azt is, hogy a Juventust erősítő Wojciech Szczesnyre tekint első számú kapusként.

„Minden edző nyerni akar, értelemszerűen én is – foglalta össze a lényeget a Magyarország, az Andorra és az Anglia elleni mérkőzés kapcsán Paulo Sousa.Célunk, hogy minél több pontot szerezzünk, minden meccsen a győzelemért kell harcolnunk, ha versenyben akarunk lenni a továbbjutásért. Megfelelő hittel és elhivatottsággal sikeresek lehetünk.” 

P. T.

Az elmúlt években kis létszámban képviseltették magukat a lengyel labdarúgók az NB I-ben. Közülük a legismertebb a korábbi ferencvárosi belső védő, Michal Nalepa, aki 2014 és 2017 nyara között 102 tétmérkőzésen erősítette a zöld-fehéreket. Az egyszeres magyar bajnok és háromszoros Magyar Kupa-győztes labdarúgó az utóbbi éveket hazájában, az élcsapattá fejlődő Lechia Gdansknál töltötte, amellyel Lengyel Kupát és Szuperkupát nyert. Természetesen őt sem hagyja hidegen az egyre közelgő magyar–lengyel világbajnoki selejtező, a mérkőzéssel kapcsolatos véleményét megosztotta lapunkkal.

„Nagyon érdekes, izgalmas meccsre van kilátás – mondta megkeresésünkre Michal Nalepa.Mindkét válogatott kerete erős, tele van jó játékosokkal. Történt nálunk néhány személyi változtatás, úgyhogy kíváncsian várom, milyen eredményeket érünk el az új szövetségi kapitány, Paulo Sousa irányításával. Küzdelmes összecsapásra számítok, amely biztosan szoros lesz, ám ha az esélyeket kellene latolgatnom, Lengyelország győzelmét jósolnám. Egyértelmű a válasz arra, mi, illetve ki szól mellettünk: Robert Lewandowski. Ez aligha lephet meg bárkit is, hiszen jelenleg ő a világ legjobb labdarúgója. Csapatkapitányként a legfontosabb tagja az együttesnek, amelynek eredményessége nagyban függ az ő játékától. Ha jó formában van és elkapja a fonalat, bármely válogatottra veszélyes lehet. Csakhogy a futball csapatsport, úgyhogy nem lehet minden felelősséget az ő vállára tenni. Már csak ezért sem érdemes megfeledkeznünk a többi kerettagról, hiszen megannyi játékosunk szerepel európai topbajnokságokban, mellettük pedig számos fiatalnak postázott meghívót a szövetségi kapitány, ami szintén örvendetes. Kamil Piatkowski, Sebastian Kowalczyk, Kacper Kozlowski és Bartosz Slisz kerettagságával új impulzusok érik a válogatottat, vérátömlesztésen esik át, és a labdarúgókat egytől egyig fűti a tettrekészség. Biztosan nem ijednek meg az ellenféltől, megalkuvás nélkül játszanak majd, ami a válogatottunk hasznára válhat.”

A 28 éves védő szavaiból kitűnik, hogy a Puskás Aréna gyepszőnyegén aligha ijedt lengyel labdarúgók futkosnak majd március 25-én a magyar válogatott ellen. A rutin, a kvalitás, az ambíció és a frissesség is jelen lesz ellenfelünknél, úgyhogy rákérdeztünk, van-e bármilyen körülmény, ami nem az ő malmukra hajtja a vizet.

„Hogy a problémákról is essen szó, az idő biztosan nem a válogatottnak dolgozik – folytatta Michal Nalepa. – Paulo Sousának kevés ideje lesz saját képére formálnia és felkészítenie az együttest az első meccsére. Budapesten nagy kihívás előtt áll, de edzői pályafutása során láthattuk, hogy tekintélyes európai klubokat bíztak rá, kellő tudással és tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy felülkerekedjen ezen és megfeleljen az elvárásnak. Abban biztos vagyok, hogy minden egyes edzés és mérkőzés után egyre jobban néz majd ki a válogatott, amely a nyári Európa-bajnokságra lendülhet csúcsformába.”

A magyar játékosok feladata tehát egyértelmű: ki kell használniuk, ha taktikailag nem lesz kiforrott a lengyelek játéka. Michal Nalepa több egykori ferencvárosi harcostársa is sokat tehet azért, hogy a magyar válogatott felülkerekedjen.

„A magyar válogatott keretéből Dibusz Dénessel, Nagy Ádámmal, Varga Rolanddal, Kleinheisler Lászlóval, Lovrencsics Gergővel és Botka Endrével is csapattársak voltunk – emlékezett vissza Michal Nalepa. – Ugyan már négy éve elhagytam a klubot, róluk szép emlékeket őrzök. Sokat tanultam tőlük, úgyhogy kíváncsian várom, miként teljesítenek Lengyelország ellen.”

A LENGYEL VÁLOGATOTT 27 FŐS KERETE
Kapusok: Lukasz Fabianski (West Ham United – Anglia), Lukasz Skorupski (Bologna – Olaszország), Wojciech Szczesny (Juventus – Olaszország)
Védők:
 Jan Bednarek (Southampton – Anglia), Bartosz Bereszynski (Sampdoria – Olaszország), Pawel Dawidowicz (Hellas Verona – Olaszország), Kamil Glik (Benevento – Olaszország), Michal Helik (Barnsley FC – Anglia), Kamil Piatkowski (Raków Czestochowa), Arkadiusz Reca (Crotone – Olaszország), Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva – Oroszország)
Középpályások:
 Rafal Augustyniak (FK Ural – Oroszország), Kamil Grosicki (West Bromwich Albion – Anglia), Kamil Józwiak (Derby County – Anglia), Mateusz Klich (Leeds United – Anglia), Sebastian Kowalczyk (Pogon Szczecin), Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moszkva – Oroszország), Jakub Moder (Brighton & Hove Albion – Anglia), Przemyslaw Placheta (Norwich City – Anglia), Bartosz Slisz (Legia Warszawa), Sebastian Szymanski (Dinamo Moszkva – Oroszország), Piotr Zielinski (Napoli – Olaszország)
Támadók:
 Robert Lewandowski (Bayern München – Németország), Arkadiusz Milik (Olympique Marseille – Franciaország), Krzysztof Piatek (Hertha BSC – Németország), Karol Swiderski (PAOK – Görögország)

A MAGYAR VÁLOGATOTT BŐ KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
Védők: Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (FTC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (DAC – Szlovákia), Sigér Dávid (FTC)
Támadók: Géresi Krisztián (Puskás Akadémia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), Varga Roland (MTK Budapest) 

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPA
AZ I-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ, MÁRCIUS 25., CSÜTÖRTÖK
20.45: 
MAGYARORSZÁG–Lengyelország
20.45: Anglia–San Marino
20.45: Andorra–Albánia
2. FORDULÓ, MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
18.00:
 Albánia–Anglia
20.45: San Marino–MAGYARORSZÁG
20.45: Lengyelország–Andorra
3. FORDULÓ, MÁRCIUS 31., SZERDA

20.45: 
Andorra–MAGYARORSZÁG
20.45: Anglia–Lengyelország
20.45: San Marino–Albánia
4. FORDULÓ, SZEPTEMBER 2., CSÜTÖRTÖK
20.45: 
MAGYARORSZÁG–Anglia
20.45: Andorra–San Marino
20.45: Lengyelország–Albánia
5. FORDULÓ, SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP
18.00:
 Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00: Anglia–Andorra
20.45: San Marino–Lengyelország
6. FORDULÓ, SZEPTEMBER 8., SZERDA
20.45: 
MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45: Lengyelország–Anglia
20.45: Albánia–San Marino
7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45: 
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45: Andorra–Anglia
20.45: Lengyelország–San Marino
8. FORDULÓ, OKTÓBER 12., KEDD
20.45: 
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország
9. FORDULÓ, NOVEMBER 12., PÉNTEK
20.45: 
MAGYARORSZÁG–San Marino
20.45: Andorra–Lengyelország
20.45: Anglia–Albánia
10. FORDULÓ, NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45: 
Lengyelország–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Anglia
20.45: Albánia–Andorra

2021.09.13 19:04:52

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az egyetlen magyar aranylabdás futballistára néhány góljának felidézésével emlékezünk.

2021.09.14 21:26:46

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Volt idő, amikor szinte naponta együtt utaztunk a metrón a ma nyolcvan esztendeje született Albert Flóriánnal. Ő a Fradi-pályára ment, én a szerkesztőségbe. Beszélgettünk sok mindenről, de hiába éreztem, hogy elfogad, éppen olyan elfogódottság volt bennem, mint amikor egy kisgyerek találkozik az ideáljával.

2021.09.13 15:06:13

Magyar válogatott MILITÁR IVÁN

VIDEÓS ELEMZÉS. Válogatott tanulságok és az előrelépés lehetőségei a szeptemberi vb-selejtezők fényében.

2021.09.10 09:15:11

Magyar válogatott SZABÓ GÁBOR

Közeledett az olaszországi világbajnokság, és küszöbön állt az angolok elleni budapesti mérkőzés, amelyet okkal illethetünk a hiánypótló jelzővel.

2021.09.08 23:28:49

Magyar válogatott S. T. J.