Magyar–izlandi: „Meglehetősen rossz emlékeket őrzök a magyarokról”

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2020.11.07. 11:11
null
Birkir Már Saevarsson jól emlékszik: az Eb-n, az öngóljánál Böde Dániel is ott volt a nyakában (Fotó: AFP)
A 2016-os Európa-bajnokságon a magyar válogatott ellen öngólt lövő jobbhátvéd, Birkir Már Saevarsson lapunknak elmondta, boldog, hogy a Puskás Arénában végre nézők előtt futballozhat.

– Már a magyarok elleni Európa-bajnoki pótselejtező lázában ég?
– Amióta legyőztük Romániát, a magyarok elleni mérkőzés jár a fejemben – nyilatkozta lapunknak a 94. válogatott fellépésére készülő, 35 esztendős Birkir Már Saevarsson. – Tizenhét éves profi pályafutásom egyik legfontosabb mérkőzése vár rám, bár ennek olyan a kicsengése, mintha a többi meccs nem lett volna olyan fontos, pedig dehogynem. Minden találkozóhoz úgy álltam hozzá, mintha döntő volna, nem lesz másként a csütörtöki pótselejtezőn sem, amelynek valóban hatalmas a tétje. De nemcsak nekem és a csapatnak, hanem az egész nemzetemnek óriási jelentőségű az összecsapás – Izlandon a futball a legnépszerűbb sportág, honfitársainknak mérhetetlen örömöt jelentene, ha kijutnánk az Európa-bajnokságra.

KÉRDŐJELEK

Erik Hamrén szövetségi kapitány pénteken kihirdette a magyar válogatott elleni Európa-bajnoki pótselejtezőre készülő izlandi válogatott keretét, amelyben összesen 24 játékos kapott helyet. A névsor gyakorlatilag megegyezik a románok ellenivel, ám fontos megjegyezni, hogy Ragnar Sigurdsson és Jóhann Gudmundsson játéka is erősen kérdéses: előbbi a dánok elleni októberi mérkőzés óta nem játszott, míg utóbbi kihagyta klubcsapata, a Burnley előző két bajnokiját.

Hamrén segítője, Freyr Alexandersson a jövő csütörtöki mérkőzés kapcsán beszélt a magyar válogatottról is, melyből három nevet emelt ki külön: Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominiket.

– A meccset megközelítőleg húszezer néző előtt rendezik meg a Puskás Arénában. Örül, hogy sokan lesznek a lelátókon?
– Régóta játszunk már üres lelátók előtt, ezért nagyon várom, hogy végre megint nézők előtt léphessek pályára. Nem bánom, hogy a magyarokat biztatják, inkább örülök, hogy végre nem zárt kapuk mögött futballozhatunk.

– Milyen emlékeket őriz a magyarok elleni mérkőzésekről?
– Meglehetősen rosszakat. Kétszer játszottam eddig Magyarország ellen. Az első emlékem egy budapesti négy nullás vereség, amelyet felkészülési meccsen szenvedtünk el, majd akarva-­akaratlanul a kétezertizenhatos Európa-bajnokságon esett öngólom ugrik be, amellyel egyenlített az ellenfél. Szerencsére nem lett következménye a balszerencsés mozdulatnak, mert így is továbbjutottunk a csoportból. Sosem derül ki, mi lett volna, ha nem érek bele a labdába, ám ha tippelnem kellene, azt mondom, a mögöttem helyezkedő támadó segítette volna kapuba. Szóval nem ez pályafutásom legszebb emléke, azonban közel sem akkora a csalódottságom, mint közvetlenül az öngól és a lefújás után. November tizenkettedikén egy győzelemmel, azt hiszem, végleg kitörölhetném az emlékezetemből.

Saevarsson öngólja a 2016-os Eb-n

– Mennyit tud a magyar futballról?
– Őszinte leszek, nincsenek széles körű ismereteim, de annyit tudok, hogy két játékosuk is a Bundesligában, a Leipzig csapatában profiskodik. Csapattársamat, a korábban az Újpestben légióskodó Aron Bjarnasont faggattam, mit érdemes tudni a magyar labdarúgásról. Beszámolt az élményeiről, a klubcsapatokról, de őszintén szólva nem tudok sokat a válogatottról. Az biztos, hogy erős együttes, és fiatalabb a miénknél.

PUSKÁS ARÉNA: MINDEN JEGY ELKELT!

Az MLSZ pénteki hivatalos közleménye szerint minden jegy elkelt az Izland ellen november 12-én esedékes Eb-pótselejtezőre. A Puskás Aréna befogadóképességének harminc százalékát megtöltik a magyar szurkolók, tehát húszezren biztathatják a helyszínen a nemzeti csapatot. A november 15-i és 18-i – Szerbia, illetve Törökország elleni – Nemzetek Ligája-mérkőzésre november 9-től, hétfőtől vásárolhatnak jegyeket a szurkolói klub tagjai.

– Ha már az erőt említette, melyek Izland legfőbb erényei?
– A csapatszellem és az egység. Remek labdarúgóink vannak, de az eredményességünkhöz az is kell, hogy mindenki hajszálpontosan tudja és végrehajtsa a feladatát. Szervezettség nélkül mit sem érne a tehetségünk. Keményen dolgozunk, aminek bizony meglett az eredménye, hiszen a világ élmezőnyéhez tartozó csapatokat is vertünk már meg. Megvan bennünk a minőség ahhoz, hogy jól futballozzunk.

– Mégis, mintha két arca lenne Izlandnak: Romániát könnyedén legyőzte az Eb-pótselejtezőn, ám a Nemzetek Ligájában mindannyiszor vereséget szenvedett.
– Utóbbi sorozatban a világ elitjével játszunk, s a rossz szereplésünknek megágyazott, hogy a rengeteg sérülés miatt egyszer sem állhattunk fel a legerősebb csapatunkkal. Anglia ellen szeptemberben például kifejezetten jól játszottunk, mégsem jártunk sikerrel. Ennek ellenére azt hiszem, jó formában vagyunk, okkal bízhatunk benne, hogy Budapesten eredményesek lehetünk.

– Hátráltatja a felkészülését, hogy az izlandi bajnokság idő előtt véget ért, s legutóbb október negyedikén játszott bajnoki mérkőzést? Milyen formában érzi magát?
– Csapatedzéseken ugyan nem vehettem részt a helyi szabályozás miatt, de megpróbáltam a lehető legtöbbet kihozni a lehetőségeimből, s úgy vélem, az erőnlétem rendben van.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Hegedüs Lajos (Paksi FC)
Védők:Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások:Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók:Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

AZ IZLANDI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Hannes Halldórsson (Valur), Ögmundur Kristinsson (Olympiakosz – Görögország), Rúnar Rúnarsson (Arsenal – Anglia)
Védők: Ari Skúlason (Oostende – Belgium), Hördur Magnússon (CSZKA Moszkva – Oroszország), Birkir Saevarsson (Valur), Kári Árnason (Víkingur Reykjavík), Ragnar Sigurdsson (FC Köbenhavn – Dánia), Sverrir Ingason (PAOK – Görögország), Hólmar Eyjólfsson (Rosenborg – Norvégia), Hjörtur Hermannsson (Bröndby – Dánia), Victor Pálsson (Darmstadt – Németország)
Középpályások: Birkir Bjarnason (Brescia – Olaszország), Aron Gunnarsson (el-Arabi – Katar), Gylfi Sigurdsson (Everton – Anglia), Rúnar Már Sigurjónsson (Asztana – Kazahsztán), Arnór Ingvi Traustason (Malmö – Svédország), Arnór Sigurdsson (CSZKA Moszkva – Oroszország)
Támadók: Jóhann Gudmundsson (Burnley – Anglia), Albert Gudmundsson (AZ Alkmaar – Hollandia), Alfred Finnbogason (Augsburg – Németország), Jón Dadi Bödvarsson (Millwall – Anglia), Kolbeinn Sigthórsson (AIK – Svédország), Vidar Kjartansson (Valerenga – Norvégia)

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
EB-PÓTSELEJTEZŐ (NL-RÁJÁTSZÁS)
A-LIGA

Október 8.

Bulgária–Magyarország 1–3
November 12.
20.45:
Magyarország–Izland (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
B-LIGA, 3. CSOPORT
Szeptember 3.:
Törökország–Magyarország 0–1
Szeptember 6.:Magyarország–Oroszország 2–3
Október 11.:Szerbia–Magyarország 0–1
Október 14.:Oroszország–Magyarország 0–0
November 15., 20.45:Magyarország–Szerbia(Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország4227–4+38
2. MAGYARORSZÁG42114–3+17
3. Törökország4313–4–13
4. Szerbia4223–6–32
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik