Lengyelország: 17 éves középpályás Sousa nagy meglepetése

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2021.03.08. 19:40
null
Paulo Sousa a 17 éves Kacper Kozlowskira felfigyelt Lengyelországban (Fotó: <a href="https://www.facebook.com/LaczyNasPilka">Laczy nas pilka</a>)
A lengyel válogatott portugál szövetségi kapitánya, Paulo Sousa a múlt héten hirdetett bő keretet a márciusi, Magyarország, Andorra és Anglia elleni vb-selejtezőre. A Przeglad Sportowy munkatársát, Maciej Kaliszukot arról kérdeztük, vannak-e meglepő nevek a névsorban, illetve váratlan kimaradók.

Azt már elöljáróban leszögezhetjük, hogy a korábban a Videotont is irányító Paulo Sousa –akit januárban neveztek ki a lengyel válogatott élére, Jerzy Brzeczek helyére – láthatóan nem tervez jelentős változásokat a csapat összetételében első meccse, a Magyarország elleni, március 25-i, budapesti vb-selejtező előtt. Persze, különösebb oka nem is lenne rá, hiszen a lengyelek a G-csoportból, nyolc győzelemmel (egy döntetlen és egy vereség mellett), csoportelsőként (a 2. helyezett Ausztriát hat ponttal megelőzve) jutottak ki az Európa-bajnokságra, és természetesen a vb-selejtezős csoportunkban is jó eséllyel pályáznak a továbbjutásra, a másik favorittal, Angliával együtt.

A csapat továbbra is a 32 éves Robert Lewandowski köré épülhet, aki az Eb-selejtezők során is a legeredményesebb lengyel volt, hat góllal. Ugyanakkor a Bayern München csatára mellett további 18 topligás játékos tagja a 35 fős bő keretnek, és csak hatan kaptak meghívót a lengyel élvonalból.

„A Pogon Szczecin két fiatal középpályása, a tizenhét éves Kacper Kozlowski és a huszonkét éves Sebastian Kowalczyk keretbe kerülése számít meglepetésnek, de azért fontos kiemelni, hogy ez meglehetősen bő keret, amit majd az összetartás előtt szűkít Paulo Sousa – fogalmazott megkeresésünkre Maciej Kaliszuk.Újoncnak számít a keretben a húszéves Kamil Piatkowski, a huszonegy éves Bartosz Slisz, a huszonnégy éves Karol Swiderski,a huszonöt éves Michal Helikés a huszonhét esztendős Rafal Augustyniakis, de az ő meghívásuk nem meglepő.”

A felsorolt nevekből, illetve életkorokból egyrészt az látszik, hogy Lengyelországban már tudják, kik alkothatják a következő évek csapatát, kik lehetnek azok, a többnyire U21-es válogatott játékosok, akik hosszú távon – leginkább a 2022-es világbajnokság után – átvehetik a most már harminc fölötti, több mint 50-szeres válogatottsággal büszkélkedő alapemberek helyét. Lewandowski mellett gondolhatunk Kamil Glikre,Maciej Rybusra,Grzegorz Krychowiakra.

Másrészt azt is jól mutatja a névsor, mekkora tartalékjai vannak a lengyel futballnak, hogy például Karol Swiderski személyében elő tudnak venni egy olyan csatárt, aki kilenc góljával holtversenyben a 3. helyen áll a görög élvonal góllövőlistáján, és bár már elmúlt 24 éves, eddig még csak kerettag sem volt a felnőttválogatott mérkőzésein. Ugyanez igaz Michal Helikre is, aki védő létére már öt gólt szerzett ebben az idényben az angol másodosztályban a feljutásért küzdő Barnsley FC-ben, ráadásul ő még korosztályos válogatott sem volt korábban.

Kozlowski akár hasonló karrierútra is léphetne, mint a magyar válogatottban Szoboszlai Dominik, ha ebben az évben be tudna mutatkozni Pauulo Sousa válogatottjában, hiszen majd csak ősszel tölti be a 18. életévét – mint ismert, 2019-ben Szoboszlai is 18 évesen debütált a nemzeti csapatban. Tehetségéről sokat elárul, hogy két évvel ezelőtt, 15 évesen játszotta az első élvonalbeli bajnokiját a Pogonban, amelynél ebben az idényben, októbertől kap folyamatosan lehetőséget (a szezonban eddig 12 bajnoki meccsen lépett pályára), így ő is szerepet játszott abban, hogy csapata a 2. helyen áll a bajnokságban a Legia Warszawa mögött. Esetében azonban már az is meglepetés, hogy a bő keretbe bekerült, ha a szűkítés után is a listán maradna a neve, az már egyenesen szenzációnak számítana – a lengyel válogatott történetében eddig egyetlen játékos volt, aki Kozlowskinál fiatalabb volt, amikor bemutatkozott (Wlodzimierz Lubanski – 16 évesen).

A most kimaradók kapcsán Kaliszuk elmondta, olyan nincs köztük, aki korábban meghatározó játékosnak számított, de most meglepetésre kimaradt.

„A középpályás Krystian Bielik (Derby County) és Jacek Góralski (Kajrat Almati) sérülés miatt maradt ki. Sousa nem hívta meg a Legia csapatkapitányát, a védő Artur Jedrzejczyket, Damian Kadziort (Alanyaspor), Pawel Bochniewiczet (Heerenveen) és Przemyslaw Frankowskit (Chicago Fire) sem, de nekik korábban sem volt állandó helyük a keretben, így nem meglepetés a hiányuk.”

Elnézve a névsort, hogy a keretből múlt héten a Dortmund ellen triplázó Lewandowski mellett a német Bundesligában Krzysztof Piatek a francia élvonalban Arkadiusz Milik, az olasz Serie A-ban Bartosz Bereszynski, Arkadiusz Reca és Piotr Zielinski is gólt lőtt (utóbbi két gólpasszt is adott), aligha fognak hiányozni a fent említettek.

A lengyel válogatott március 15-én kezdi meg a közös felkészülést, Paulo Sousa aznap hozza nyilvánosságra szűkített keretét. A lengyelek március 25-én a Puskás Arénában a magyar labdarúgó-válogatott ellen kezdik a jövő évi, katari világbajnokság selejtezősorozatát, majd három nappal később Andorrát fogadják Varsóban, március 31-én pedig Angliával találkoznak Londonban. A magyar válogatott kapitánya, Marco Rossi pénteken hirdet keretet.

A LENGYEL VÁLOGATOTT BŐ KERETE

Kapusok: Bartlomiej Dragowski (Fiorentina – Olaszország), Lukasz Fabianski (West Ham United – Anglia), Lukasz Skorupski (Bologna– Olaszország), Wojciech Szczesny (Juventus– Olaszország)

Védők: Jan Bednarek (Southampton – Anglia), Bartosz Bereszynski (Sampdoria– Olaszország), Pawel Dawidowicz (Hellas Verona– Olaszország), Kamil Glik (Benevento – Olaszország), Michal Helik (Barnsley FC – Anglia), Tomasz Kedziora (Dinamo Kijev – Ukrajna), Kamil Piatkowski (Raków Czestochowa), Tymoteusz Puchacz (Lech Poznan), Arkadiusz Reca (Crotone – Olaszország), Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva – Oroszország), Sebastian Walukiewicz (Cagliari – Olaszország)

Középpályások: Rafal Augustyniak (FK Ural – Oroszország), Kamil Grosicki (West Bromwich Albion– Anglia), Kamil Józwiak (Derby County– Anglia), Bartosz Kapustka (Legia Warszawa), Michal Karbownik (Brighton & Hove Albion– Anglia), Mateusz Klich (Leeds United– Anglia), Sebastian Kowalczyk (Pogon Szczecin), Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moszkva – Oroszország), Karol Linetty (Torino – Olaszország), Jakub Moder (Brighton & Hove Albion– Anglia), Przemyslaw Placheta (Norwich City– Anglia), Bartosz Slisz (Legia Warszawa), Sebastian Szymanski (Dinamo Moszkva – Oroszország), Piotr Zielinski (Napoli – Olaszország)

Támadók: Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf – Németország), Robert Lewandowski (Bayern München – Németország), Arkadiusz Milik (Olympique Marseille – Franciaország), Krzysztof Piatek (Hertha BSC – Németország), Karol Swiderski (PAOK – Görögország)

MÁRCIUSI VB-SELEJTEZŐK
I-CSOPORT

1. FORDULÓ, MÁRCIUS 25., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Lengyelország
20.45: Anglia–San Marino
20.45: Andorra–Albánia

2. FORDULÓ, MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–Anglia
20.45: San Marino–MAGYARORSZÁG
20.45: Lengyelország–Andorra

3. FORDULÓ, MÁRCIUS 31., SZERDA
20.45:
Andorra–MAGYARORSZÁG
20.45: Anglia–Lengyelország
20.45: San Marino–Albánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik