Cs. P.
2023.11.20 13:21 Frissítve: 2023.11.20 13:35

„Folytassa, Mister!” – életrajzi könyv jelent meg Marco Rossiról

„Némelyek hajlamosak belekényelmesedni a helyzetükbe, a komfortzónájukba, nincs meg a szándékuk arra, hogy változtassanak. Amikor csapatot építünk, ezt a tényezőt is figyelembe vesszük, hiszen éppen a Montenegró elleni vasárnapi mérkőzés bizonyította, hogy mennyit ér, ha a játékosok képesek hátrányos helyzetből felállni, fordítani” – mondta a helyes hozzáállásról Marco Rossi szövetségi kapitány a 3–1-re megnyert Európa-bajnoki selejtező másnapján, a Folytassa, Mister! című, Ch. Gáll Andrással írt életrajzi könyve bemutatóján.

Marco Rossi ismét kivezette a válogatottat az Eb-re (Fotó: Árvai Károly)

 

A magyar válogatott szövetségi kapitányának részvételével mutatták be hétfőn délelőtt Marco Rossi új életrajzi könyvét a Millennium da Pippo nevű Andrássy úti étteremben. A Folytassa, Mister alcímmel megjelent kötetet Ch. Gáll András írta (az Index főmunkatársa jegyezte a 2018-as Olasz meló című kiadványt is), a sajtónyilvános eseményen, a zsúfolásig telt emeleti szinten tapssal köszöntötték a csapatot az Európa-bajnokságra kijuttató edzőt.

„Milyen kevesen voltunk, és milyen sokan maradtunk!” – idézte a Garibaldinak tulajdonított mondást a szerző, a Nemzeti Sport korábbi főmunkatársa, utalva a trénerrel 2012 óta ápolt, nehéz időkben is őrzött baráti kapcsolatára, amelyet Rossi is megerősített. Az Inda Press Kft. gondozásában kiadott könyv kapcsán Ilku Miklós moderátor, az Index főszerkesztő-helyettese az olasz és a magyar közeg közötti kulturális különbségekről is kérdezte a beszélgetés két résztvevőjét. Ch. Gáll András majdhogynem inkorrektnek nevezte a kulturális összevetést, miután a – szövetségi kapitánytól hallott értesülése szerint – a világ összes műkincsének és műemlékének kétharmada Olaszországban található, a stadionok infrastruktúráját tekintve azonban Magyarországot látja előnyben, az újságíró például a bajnok Napoli stadionjának állapotát a lepusztult Népstadionéhoz hasonlította.

„Érzékelhetőek különbségek Olaszország és Magyarország között az életstílust, a mentalitást tekintve – adott választ a kérdésre Marco Rossi. – Személyes élményem, hogy Magyarországon az első perctől fogva tisztelettel, megbecsüléssel fogadtak, ebben hasonlóak vagyunk. Ami a futballt illeti, tapasztalhatunk eltéréseket a bajnokságot, a hozzáállást vagy az utánpótlásképzést nézve, de nincs okuk a magyaroknak bármit irigyelni másoktól, hiszen tehetségből nincsen hiány. Amit viszont tapasztaltam, hogy némelyek hajlamosak belekényelmesedni a helyzetükbe, a komfortzónájukba, nincs meg a szándékuk arra, hogy változtassanak. Amikor csapatot építünk, ezt a tényezőt is figyelembe vesszük, hiszen éppen a Montenegró elleni vasárnapi mérkőzés bizonyította, hogy mennyit ér, ha a játékosoknak van erejük hátrányos helyzetből felállni, fordítani.”

(A könyvbemutatón zajló sajtóbeszélgetés alapján hamarosan bővebb interjút közlünk Marco Rossival.)

2023.12.02 23:31:19

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Most nem kellett 67 évet várni, hogy újra játszhassunk a németekkel.

2023.11.28 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A szerző tétele, hogy míg a magyarok nem voltak restek tanulni mástól (a Lánchidat megvalósító Széchenyi István dicsérete az első fejezet), addig az angolok nagyságukra büszkén, „fényes elszigeteltségben” ültek a fenekükön, a felsőbb osztályok által amúgy sokáig lenézett futballjátékot illetően is. Jólesik e reánk nézvést hízelgő gondolat.

2023.11.27 21:40:40

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.11.26 20:33:59

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Egy nevezetes eseményt hogyan aktualizálunk? Kell-e aktualizálnunk? A szívünkhöz közel álló nemzeti ünnepeinkkel, az 1848-as és az 1956-os forradalommal kapcsolatban rendre előhozakodunk – helyesen –, miként lehet a dicső múlt a remélt szép jövő alappillére. Nem egyszerű feladat, a 6:3-hoz fűződően különösen nem az, a fiatal generációk némiképpen értetlenül állhattak az esemény előtt.

2023.11.25 23:28:10

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Aki a futballt nem ismeri és nem érti, az nemcsak az emberiség legnépszerűbb játéka iránt intakt, de nem ismeri és nem érti azt a hazájában többmilliós, nagyobb országok esetében tízmilliós, a földön többmilliárdos tömeget sem, amely a labdarúgás feltétlen vagy feltételezett, győzelmekhez kötött híve.