SOMOGYI ZSOLT (LUXEMBOURG) 2017.11.09 19:42 Frissítve: 2017.11.10 11:00

Nem elírás, nem sajtóhiba: Luxemburg–Magyarország 2–1!

A magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 2–1-re kikapott Luxemburgban. Az 53. percben Lovrencsics Gergő piros lapot kapott.

Lovrencsics Gergő piros lapot, a magyar csapat nagy pofont kapott Luxemburgban (Fotó: MTI)

 

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Luxemburg–Magyarország 2–1 
(1–1)
Luxembourg, 
Josy Barthel Stadion, 1873 néző. Vezette: Delferiere (belga)
Luxemburg: Moris – M. Martins, Phillips, Malget, Jänisch (Carlson, 62.) – G. Rodrigues (Da Mota, a szünetben), Ch. Martins Pereira (Holter, 92.), Mutsch (Sinani, 62.), O. Thill (V. Thill, a szünetben), Turpel – Joachim (Skenderovic, 83.). Szövetségi kapitány: Luc Holtz
Magyarország: Kovácsik – Lovrencsics G., Korcsmár, Kádár, Korhut – Nagy Á. (Balogh B., 83.), Pátkai, Dzsudzsák (Stieber Z., 83.) – Ugrai (Bese, 53.), Nikolics (Priskin, 73.), Németh K. (Sallai, 63.). Megbízott szövetségi kapitány: Szélesi Zoltán
Gólszerző: Joachim (15.), M. Martins (85.), ill. Nikolics (18.)
Kiállítva: Lovrencsics G. (53.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT! 

Új korszak?

A meccs előtt elhangzott ez is, hiszen a magyar válogatott a nemrég kinevezett új szövetségi kapitány, Georges Leekens jelenlétében, az ideiglenesen megbízott Szélesi Zoltán irányításával elkezdte a Bernd Storck utáni életet.

Gulácsi Péter távollétében kérdéses volt, ki áll a kapuba – a válogatott újoncot avatott: a Videoton játékosa, Kovácsik Ádám kapott lehetőséget, s tippünk szerint azért alakulhatott így, hogy a Costa Rica elleni jövő keddi összecsapáson Dibusz Dénes az általa jól ismert Groupama Arénában állhasson a háló elé. A felállás is tartogatott meglepetéseket: a négy védő előtt három középpályás és három támadó helyezkedett. Dzsudzsák Balázs középre került, elöl a visszatérő Nikolics Nemanja kezdett, s egy év után ismét a válogatottban mutathatta meg magát Németh Krisztián. Az új szisztéma lényege az lehetett, hogy a fedezetsorban hárman középen helyezkedtek, köztük Dzsudzsák Balázs is, akinek így nem a vonalak mellől kellett szerveznie a támadásokat. A két szélen Ugrai Roland és Németh Krisztián lépett vissza labdavesztést követően, védekezésben a 4–3–3-as hadrend sokszor 4–5–1-es, stabil, a széleket is lezáró felállásra módosult.

Az első percekben úgy tűnt, a miénk a labdabiztosabb csapat, erre számíthattunk is, de Luxemburg – ez sem volt meglepő – szervezetten, fegyelmezetten védekezett, s ha labdát szerzett, a széleken próbált megindulni.

Alig telt el negyedóra, máris kiderült, az elképzelt védekezés nem működik jól: Gerson Rodrigues lódult meg, és bár középen csak Aurélien Joachim érkezett, sem Korcsmár Zsolt, sem Korhut Mihály nem volt elég határozott, s Luxemburg máris vezetett. 1–0

Bosszankodni nem jutott sok idő, néhány pillanattal később kontraakció végén Németh Krisztián egyenlíthetett volna, majd az ezt követő szöglet után Nikolics Nemanja megmutatta, miért hiányolták őt a szurkolók: vérbeli csatárként robbant a kapu elé. Két és fél évvel a Litvánia ellen szerzett gólja után volt ismét eredményes a Chicago Fire támadója. 1–1

Ugrai Roland a kapufát találta el, a kipattanót Németh Krisztián lőtte rá egyből, de Anthony Moris védeni tudott, egyszersmind látni lehetett, hogy a magyar válogatott nagyon gyorsan megpróbál támadásba lendülni, a türelmes labdajáratás helyett a védősorból is gyakran hosszú indításokkal igyekezett meglepni a hazaiakat, mondván, amíg rendezetlen a védelem, rést lehet találni – ez lehetett a gondolat.

Az első félidőt Dzsudzsák Balázs gólt ígérő szabadrúgása zárta le, csakhogy a labda elakadt a sorfalban, így maradt az 1–1, és a remény, hogy a folytatásban jobban pörög a nemzeti csapat...

Szélesi Zoltán nem cserélt a szünetben, és bár nem tudhatjuk, mi hangzott el az öltözőben, aligha arra készült az ideiglenes kapitány, hogy viszonylag hamar létszámhátrányba kerülünk. Lovrencsics Gergőt azonban leküldte a pályáról a belga játékvezető, így néhány perccel később változtatnia kellett a magyar szakmai stábnak: a támadósorból Ugrai Roland ment le a pályáról, hogy Bese Barnabás elfoglalhassa a jobbhátvéd helyét. Dzsudzsák Balázs kihúzódott a jobb szélre, Nagy Ádám és Pátkai Máté maradt középen, míg Németh Krisztián, majd a lecserélését követően Sallai Roland játszott a bal oldalon, vagyis négy védővel, négy középpályással és egy csatárral folytatta a játékot a magyar csapat.

Vagyis...

A játékot inkább Luxemburg folytatta: a házigazdák a második félidő első szakaszában többször is veszélyes helyzetet alakítottak ki a magyar tizenhatoson belül, és úgy tűnt, időnként a technikai képzetlenségük akadályozta meg őket a második gól megszerzésében. Bizony, bizony, így festett a mérkőzés: ők futballoztak, a mieink próbáltak védekezni.

Ebben az időszakban Dzsudzsák Balázshoz sokkal ritkában jutott el a labda, mint az első félidőben, és ezt érezni lehetett a magyar csapat teljesítményén – hosszú percek teltek el úgy, hogy Nikolics Nemanja nem tudott játékba avatkozni, így pedig minimális esély lehetett csupán helyzeteket kialakítani. A hajrára aztán Priskin Tamás váltotta a Chicago Fire góllal visszatérő támadóját, talán azzal az elképzeléssel, hogy a Ferencváros csatárának fejére előreívelt labdákkal próbáljunk meg átjutni a hazai védelmen. Csakhogy továbbra is a házigazda játékosai passzolgattak, cselezgettek, időnként sarokkal hozták egymást játékba – nem volt valami felemelő mindezt végignézni –, és még a győztes gólt is megszerezték, Marvin Martins fejelt bevetődve a kapunkba egy szöglet után. 2–1

Új korszak kezdete?

Ez a mérkőzés sajnos beleillett az utóbbi időszak gyenge produkcióinak sorába, az eredmény és a teljesítmény is csalódást keltő – a világbajnokságon részt vevő Costa Rica ellen kellene javítani.

A gólok

2021.07.20 14:03:05

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását.

2021.07.15 22:41:39

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mészöly Kálmánban mintha a tárt karú szeretet hajlamát, s a fékezhetetlen – nem rossz értelemben vett! – „dúvadságot” gyúrta volna össze a Teremtő, ami így egyben a lebírhatatlan életörömöt, életakaratot mutatja nekünk.

2021.07.15 22:14:35

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy csakhamar kettő lesz az egyből.

2021.07.14 23:11:43

Magyar válogatott KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Tökéletesen behatárolható a profi labdarúgásban betöltött szerepe.