Emlékezés: Kereki is Kőszegről indulva lett a válogatott középhátvédje

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2021.05.31. 13:46
null
Kereki Zoltán (6) pályafutása sok tekintetben hasonlít Lóránt Gyuláéhoz (Fotó: Imago Images)
Immár negyven éve, hogy a PAOK–Olympiakos görög bajnoki rangadót (1981. május 31.) szörnyű tragédia árnyékolta be: a hazai csapat akkori magyar vezetőedzője, Lóránt Gyula szívinfarktusban elhunyt. A legendás Aranycsapat korábbi hátvédje 58 évet élt, halála évfordulóján, szülővárosában, Kőszegen emlékeztek rá (az eseményen lapunk főszerkesztője, Szöllősi György is részt vett). Nem Lóránt Gyula az egyetlen, aki a nyugati kisvárosból a válogatottságig vitte – Kereki Zoltán pályafutása sok tekintetben hasonlít Lóránt Gyuláéhoz.

 

„Ez igaz, de nehogy félreértsen bárki, mert egy pillanatig sem hasonlítanám magam az Aranycsapat játékosához– mondta lapunknak a 67 esztendős Kereki Zoltán.–Még akkor sem, ha számomra valóban különleges, hogy mindketten éppen harminchét alkalommal szerepelhettünk védőként a magyar válogatottban. Kőszegiek vagyunk, középiskolába is ugyanoda, a szombathelyi Kereskedelmi Technikumba jártunk. Mindketten pályára léphettünk világbajnokságon, így a kőszegi Hősök Kapuján megtekinthető fényképeken ott vagyunk, mint a város szülöttei."

Lóránt Gyula édesanyja a kőszegi Fő tér közelében lévő kis trafikban dolgozott, a városban mindenki ismerte. Kereki Zoltán édesapja dohányzott, így a Haladás – amelyben 1942-ben és 1943-ban az Aranycsapat középhátvédje is játszott – és a ZTE későbbi bekkje kölyökként gyakran betért az üzletbe cukorkáért, az apjának cigarettáért.

„Ez az első emlékem Gyula bácsiról: az édesanyja sokat mesélt róla– folytatta Kereki Zoltán.–Személyesen 1978 novemberében találkoztam vele, Frankfurtban a nyugatnémetek ellen játszottunk gól nélküli döntetlent. Ködös idő volt, titokban azért szurkoltunk, legyen még rosszabb az idő, és szakítsák félbe a mérkőzést, így is történt. A németek Helmut Schönt búcsúztatták, a találkozót követő fogadáson találkoztunk Lóránt Gyulával, aki akkoriban Németországban edzősködött. Sokan voltunk, nem mondtam neki, hogy magam is kőszegi vagyok. A szüleim sírjától néhány méterre temették el, ha a temetőbe megyek, mindig ellátogatok a sírjához, viszek gyertyát, virágot.”

Kereki Zoltán játszott Szalonikiben, a görögök elleni, 4–1-re elveszített mérkőzésen, igaz, azt a mérkőzést nem a PAOK, hanem az Iraklisz otthonában, a Kaftanzoglio-stadionban rendezték.

Kereki Zoltán (Fotó: Nemzeti Sport)
Kereki Zoltán (Fotó: Nemzeti Sport)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik