MTI/SZ. R. 2021.05.31 14:24 Frissítve: 2021.05.31 14:45

Aranycsapat: szülővárosában emlékeztek meg Lóránt Gyuláról

Lóránt Gyulára, a legendás Aranycsapat középhátvédjére, olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgóra emlékeztek hétfőn, halálának 40. évfordulóján szülővárosában, Kőszegen – írja az MTI.

Szülővárosában, Kőszegen emlékeztek meg a 40 éve elhunyt Lóránt Gyuláról

 

Szöllősi György, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete, az Aranycsapat Testület tagja a labdarúgó síremlékénél úgy fogalmazott: „nagyon nagy az adósságunk” az Aranycsapattal és különösen Lóránt Gyulával szemben, hiszen az elmúlt rendszerben „kitörölték” őt a magyar közéletből és médiából.

 
Szívroham a kispadon – negyven éve hunyt el Lóránt Gyula
Kereki is Kőszegről indulva lett a válogatott középhátvédje

Hozzátette: Kőszeg már nagyon sokat „törlesztett” az adósságból, mert a vasi történelmi kisvárosban utca, sportegyesület, sporttelep viseli a nevét, emléktáblája, emlékműve van.

Emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt szülővárosa méltó módon, díszsírhelyen temettette el a kőszegi temetőben Lóránt Gyula Németországból hazahozott hamvait.

Szöllősi György felidézte, hogy negyven esztendővel ezelőtt Lóránt Gyulát Görögországban, a PAOK Szaloniki edzőjeként mérkőzés közben, a pálya szélén érte a halál; szívrohamot kapott.

Idősebb Lomnici Zoltán az Aranycsapat Testület elnöke a megemlékezésen úgy fogalmazott: „Egy ország akkor becsüli önmagát, ha azokat, akik világhírnevet szereztek, akik a nemzeti büszkeséget és öntudatot erősítették, megbecsüli".

Básthy Béla (Fidesz), Kőszeg polgármestere köszöntőjében kiemelte: Kőszeg szülötte, Lóránt Gyula példája annak, hogy a sportban a megfelelő tehetséggel és hozzáállással a legkisebb helyről is el lehet jutni a legmagasabb szintre.

Lóránt Gyula hűséges maradt szülővárosához, hiszen az ő akarata volt, hogy végső nyughelye Kőszeg legyen, a kőszegiek pedig hűségesen őrzik és ápolják legeredményesebb sportolójuk emlékét – mondta.

2021.07.20 14:03:05

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását.

2021.07.15 22:41:39

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mészöly Kálmánban mintha a tárt karú szeretet hajlamát, s a fékezhetetlen – nem rossz értelemben vett! – „dúvadságot” gyúrta volna össze a Teremtő, ami így egyben a lebírhatatlan életörömöt, életakaratot mutatja nekünk.

2021.07.15 22:14:35

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy csakhamar kettő lesz az egyből.

2021.07.14 23:11:43

Magyar válogatott KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Tökéletesen behatárolható a profi labdarúgásban betöltött szerepe.