THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2020.11.26 23:34 Frissítve: 2020.11.27 00:28

Eggyé forrtak   – Thury Gábor jegyzete

 

Alig több mint egy évvel ezelőtt, a Walestől idegenben elszenvedett 2–0-s vereséget követően érezte úgy Marco Rossi, hogy elbizonytalanodott a folytatást illetően. Labdarúgó-válogatottunk szövetségi kapitánya a második félidei játékot látva csalódott, de elhatározta, nem adja fel, az Eb-pótselejtezőn kijut a csapattal a kontinensbajnokságra.

Gyakorlatilag ez a fősodor a Rossival készült interjúban, a három hónap alatt lejátszott nyolc mérkőzés stációi, az Eb-re kijutás mellett a feljutás a Nemzetek Ligája A-ligájába. A kapitány elmondta, noha a válogatott keret ajtaja mindenki előtt nyitva áll, az Eb-n elsősorban azokra számít, akik kiharcolták a részvételt. Így Szalai Ádámra is. Persze Rossi kifejtette, mindenképpen megoldást kell találni arra, hogy a Mainz jelenlegi csatára sérüléséből felépülve a tavasszal játéklehetőséghez jusson. Szóba került a szakembert is érintő koronavírus-járvány, továbbá Rossi 2021-ben lejáró szerződésének meghosszabbítása is. Amire ő is és Csányi Sándor MLSZ-elnök is nyitott.

Személy szerint elvonatkoztattam Marco Rossi évértékelőjétől. Nem lehet kérdés, hogy maradnia kell a kispadon! Egyrészt ismeri a magyar futballisták lelkivilágát, másrészt kiötlötte a taktikát, amely a keret labdarúgóinak fekszik, illetve amellyel a leghatékonyabb az együttes. Gyakran mondjuk, hogy minden posztra legalább két futballista kell(ene), nos, elvitathatatlan, hogy a szakvezető megtalálta az embereit a posztokra. Nem mellékesen, a lejátszott nyolc találkozó egyikén sem voltak erőnléti problémáink, mi több, a kondíció már Dárdai Pál, majd Bernd Storck időszakát idézte, sőt! Számos olyan alkalom, szituáció volt korábban a honi labdarúgásban, amikor kénytelen-kelletlen el kellett fogadnunk, hogy azért vesztettünk (legalább pontot), mert nem bírtuk erővel. Marco Rossi kirostálta az esetlegességet a nemzeti csapat játékából. Tegyük a szívünkre a kezünket: korábban hányszor, de hányszor néztük úgy a legjobbjaink mérkőzéseit, hogy rettegtünk, nehogy valaki átadást rontson, mert akkor nem csupán oda a labdabirtoklás, az önbizalmunk is elpárolog. Manapság ott tartunk, hogy a 2018 júniusában kinevezett szövetségi kapitány eggyé forrt csapatával.

Egyvalami miatt lehet hiányérzetünk: a járványhelyzet miatt felforduló világ elvette tőlünk a közös öröm élményét. Mert a futball mégiscsak közösségi sport.

Nem baj, remélhetőleg átéljük majd 2021 nyarán.

2021.01.18 23:36:20

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A Tanár úr, az 1938-ban vb-ezüstérmes Lázár Gyula haláláig hű maradt a Ferencvároshoz.

2021.01.14 23:34:16

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Ilyenkor persze mindent rózsaszín köd borít.

2021.01.11 09:56:13

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

„Isten hozta! Isten tartsa! Isten vezérelje Nagyméltóságodat, a magyar kultúra legfőbb őrét és a magyar sport hivatott vezérét!”

2021.01.10 21:11:11

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Amikor ismeretlenek állítanak meg az utcán, hogy köszönik az élményt, az bizony jó érzés.”