Eb 2024: „A magyar válogatott jobb állapotban van, mint a bolgár”

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.03.27. 07:49
null
Ilija Gruevék (fehérben) sok párharcot veszítettek Montenegró ellen a középpályán, és ezen elúszott a meccs is (Fotó: facebook.com)
A 20.45 órakor kezdődő Magyarország–Bulgária Eb-selejtező kapcsán a Nemzeti Sport Teodor Boriszov bolgár újságírót kérdezte a leendő ellenfélről.

 

 

„A játékunk minősége még messze van attól a szinttől, amit szeretnénk elérni – értékelte a Nemzeti Sport kérdésére a bolgár csapat pénteki teljesítményét Teodor Boriszov szófiai újságíró, a Meridian Match munkatársa, aki a bolgár válogatott szerb szövetségi kapitánya, Mladen Krsztajics mellett tolmácsként is dolgozik. – A játékosok hozzáállásával, elszántságával elégedettek lehetnek a szurkolók. Persze, a labdarúgásban csak az eredmények számítanak, és hat veretlen meccs után most kikaptunk az Eb-selejtezők nyitányán.”

A bolgárok tavaly júniusban otthon kikaptak a grúzoktól a Nemzetek Ligájában 5–2-re, utána viszont Gibraltárral és Grúziával (Georgiával), illetve Luxemburggal is ikszeltek idegenben, otthon megverték Gibraltárt, vendégként pedig Észak-Macedóniát és Ciprust. Az idei első meccsüket, a Montenegró elleni Eb-selejtezőt 1–0-ra elveszítették pénteken Razgradban. Ez volt a tavaly ősszel kinevezett Mladen Krsztajics első veresége a csapattal három győzelem és egy döntetlen után.

„A fő problémának az önbizalomhiányt látom – folytatta helyzetelemzését bolgár kollégánk. – Amikor nálunk van a labda, a játékosok láthatóan félnek attól, nehogy hibázzanak, ami aztán persze be is következett Montenegró ellen. Hiányzott továbbá a csapatból a megfelelő sebesség és a csapatrészek közötti kapcsolat nehézkesen működött.”

Boriszov elmondta, a hétfői meccs előtt nagy problémát jelent számukra a védelem vezérének számító Anton Negyalkov sérülése, aki Montenegró ellen nem tudta vállalni a játékot, ki is került a keretből, ahogy Ilijan Sztefanov és Dominik Jankov sem tagja a névsornak. Filip Krasztev is sérüléssel bajlódik, de ő még a kerettel van. A problémák miatt kevés variációs lehetősége van Krsztajics szövetségi kapitánynak, aki nem igazán volt elégedett a támadók teljesítményével a pénteki meccs után.

Teodor Boriszov (jobbra) tolmácsként is dolgozik az Eb-selejtezőkön (Fotó: facebook.com)
Teodor Boriszov (jobbra) tolmácsként is dolgozik az Eb-selejtezőkön (Fotó: facebook.com)

 

„Csak a csereként pályára lépett Nikola Ilievtudott megfelelni Krsztajics elvárásainak. Deszpodov is jól játszott ugyan, de az első félidő legtisztább helyzeténél a passzt választotta ahelyett, hogy magára vállalta volna a felelősséget. A budapesti meccsre biztosan változik a csapat. Legutóbb három védővel álltunk fel, de talán a négyvédős felállás sikeresebb lesz. Biztonságra kell törekednünk, mert az egyéni hibák kellemetlen következményekkel járhatnak. Bár az észtek elleni meccset nem láttam, biztos vagyok benne, hogy a magyar válogatott jobb állapotban van, mint a bolgár. Úgy kell játszanunk, ahogy Montenegró tette Razgradban: lezárni a területeket, kivárva az ellentámadás lehetőségét. Őszintén remélem, alábecsülnek minket, ahogy Olaszország tette a 2022-es vb selejtezőjében.”

Boriszov emlékeztetett, 2021 szeptemberében Bulgária 1–1-es döntetlent ért el az aktuális Európa-bajnok vendégeként, és az az iksz a bolgár csapat számára győzelemmel ért fel. Az olaszoknak sokba került az a pontvesztés, hiszen nem tudták megnyerni a csoportjukat és nem tudtak kijutni a vb-re. Kollégánk szerint a bolgár csapat számára jó példa lehet a tavaly szeptemberi, északmacedóniai 1–0-s győzelem alkalmával mutatott játék is. Kérdésünkre beszélt a kisvárdai középpályás, Janisz Karabeljov teljesítményéről is, aki Montenegró ellen csereként állt be.

Krsztajics mindig elmondja, a cél a hosszú távú építkezés, de nehéz lesz elérni a csoportban az első két hely valamelyikét. Abban nem vagyok biztos, hogy Karabeljov szerepet kap a Magyarország elleni meccsen, azok után hogy a Krasztevnek szánt rossz passza vezetett a montenegróiak góljához. Ezzel együtt a fizikuma miatt indokolt lehet a pályára küldése, mert Montenegró ellen éppen ez volt az egyik probléma, hogy elveszítettük a középpályán a párharcokat.”

 

EB-SELEJTEZŐ, A G-CSOPORT MÁRCIUSI PROGRAMJA, EDDIGI EREDMÉNYEI
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
20.45: Magyarország–Bulgária
20.45: Montenegró–Szerbia
Szabadnapos: Litvánia

A BOLGÁR KERET
KAPUSOK:
Szvetoszlav Vucov(Szlavija Szófia),Daniel Naumov(CSZKA 1948),Ivan Gyulgerov(Cserno More)
VÉDŐK: Petko Hrisztov(Venezia – Olaszország),Plamen Galabov(Maccabi Netanya – Izrael),Hrisztijan Petrov(CSZKA Szófia),Valentin Antov(Monza – Olaszország),Ivajlo Markov(Podbeskidzie Bielsko-Biala – Lengyelország), Viktor Popov(Cserno More)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Joan Sztojanov(Szekcia Nesz Ciona – Izrael),Ivan Jordanov(Szpartak Varna),Marin Petkov(Levszki Szófia),Janisz Karabeljov(Kisvárda – Magyarország),Ilija Gruev(Werder Bremen – Németország),Sztaniszlav Sopov(CSZKA Szófia),Filip Krasztev(Levszki Szófia),Ilian Iliev(Apollon Limassol – Ciprus),Nikola Iliev(Internazionale – Olaszország)
TÁMADÓK:Radoszlav Kirilov(CSZKA 1948),Georgi Ruszev(CSZKA 1948),Szpasz Delev(Ludogorec),Kiril Deszpodov(Ludogorec),Martin Mincsev(Sparta Praha – Csehország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Mladen Krsztajics(szerb)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik