Eb 2020: Sohasem estem hasra Cristiano Ronaldótól – Nagy Ádám

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2021.07.04. 08:45
null
Nagy Ádám bízik benne, hogy eljut a szááz válogatottságig (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
Gyerekkorában mezei futóversenyeken is indult az örökmozgó játékos, aki a futsalos mozdulatoknak a mai napig hasznát veszi, és aki szerint a franciák ellenszenvesen viselkedtek a Puskás Arénában.


Nagy Ádám Eb-statisztikája

Mérkőzésszám:

3
Játékperc:
268
Gól:
-
Gólpassz:-
Sárga lap:
-
Piros lap:
-
Labdaszerzés:
24
Passzpontosság:
82% (99/120)
Csúcssebesség:
28.1 km/h
Futómennyiség:
34.8 km

–Milyen volt a Balaton?
–Nagyon jó – felelte lapunknak Nagy Ádám, a válogatott és az angol másodosztályban szereplő Bristol City 26 esztendős középpályása. – Az Európa-bajnokság után Balatonszemesen pihentünk a családdal néhány napot, a pici Vencel csupán háromhetes, ez volt az első kiruccanása. De nem baj, ha már most ingerek érik, legyen csak belevaló srác! Jó volt a Balatonon, sétáltunk, pihentünk.

–El tudom képzelni, hányan állították meg autogramra, közös fotóra...
–Tömegbe nem mentünk, a családdal egyébként is szeretünk elvonulni a világ elől. A szabadságomból van még néhány nap, másfél hetet talán tudok még szusszanni. Abádszalókra megyünk, az a rész talán még vadregényesebb, imádom. Nagy nádasok vannak, hajóval is szeretek kimenni a vízre.

NS-szakértő

Kalmár Zsolt
27-szeres válogatott középpályás

A Bernd Storck irányította, a 2015-ös új-zélandi U20-as világbajnokságon szereplő együttesben figyeltünk fel a játékára. Nagyszerűen teljesített, fel is keltette a Ferencváros felnőttcsapatának érdeklődését. Kivételesen nagy munkabírású játékos, rengeteget fut, remekül olvassa a játékot. A posztjából adódóan hátulról muszáj szerveznie, ezt jól meg is oldja. Ha nem érünk vissza védekezésben, betölti azt a területet, amelyet nekünk kellene, így megakadályozza az ellenfél támadásának kibontakozását. Az utóbbi időben sokat fejlődött az előrejátékban. Ez Szoboszlai Dominiknek és nekem is lényeges, hiszen fontos eleme a játékunknak, hogy olyan labdát kapjunk tőle, amelyből tovább tudunk építkezni. Szerintem kívülről is jól látszik a futsalos múltja, remekül veszi át talppal a labdát, az ellenfelek mellett nagyszerűen fordul. Jól fedezi a labdát, nehezen tudják elvenni tőle, ez is nagy erénye.

– Amikor esténként leül egy pohár borral, és elgondolkodik, mi is történt önökkel az elmúlt hetekben, hogy érzi, leülepedett már a nagy siker?
– Nehezen dolgozom fel, ami történt. Olyan közel voltunk a csodához, hogy továbbmenjünk a halálcsoportból, a végén mégsem jött össze. Nem volt elég, amit kiadtunk magunkból. Valamilyen szinten csalódott vagyok, hiszen hatalmas lehetőséget szalasztottunk el, ki tudja, lesz-e még ilyen az életünkben. Kevésen múlt, és legalább olyan kevesen voltak, akik a torna előtt hittek bennünk. Sokan azért szorítottak, hogy sikerüljön a tisztes helytállás, ehhez képest az utolsó csoportmérkőzésre, Münchenbe úgy mehettünk, hogy volt miért játszanunk, volt tétje a meccsnek.

– Csak azt ne mondja, hogy az Európa-bajnokság előtt bízott a továbbjutásban!
– Rólam érdemes tudni, a sportban nem érdekelnek az erőviszonyok. Nyilván tisztában voltam vele, kik az ellenfeleink, milyen világsztárok ellen kell pályára lépnünk, de ha hiszi, ha nem, nem különösebben foglalkoztat. Nem érdekel, ki mekkora sztár.

– Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo elleni játék sem jelentett extra motivációt?
– Őszintén szólva sohasem estem hasra tőle. Óriási játékos, nagyobb sikerei vannak, mint nekem, de sohasem voltam és nem is leszek olyan futballista, aki a meccs után rohan, hogy letépje az ellenfél sztárjairól a mezt... Engem ez hidegen hagy.

Emlékezetes passz, nagy gólok a 26 esztendős Nagy Ádám pályafutásából
2016. június 18., Európa-bajnokság, csoportkör:   Izland–Magyarország 1–1
A magyar egyenlítő gólt megelőzően nagyszerűen ugratta ki Nikolics Nemanját, akinek középre lőtt labdáját Birkir Már Saevarsson a saját kapujába rúgta. Kulcspassza révén elévülhetetlen érdeme volt a pontszerzésben.
2018. április 15., Serie A, 32. forduló: Bologna–Hellas Verona 2–0
Megszerezte első (és máig utolsó) gólját az olasz első osztályban. A 94. percben a kapusról
kipattanó labdát Simone Verdi remekül készítette le, ő pedig ballal a bal alsó sarokba bombázott, véglegesítve ezzel csapata győzelmét.

2020. december 1., Championship, 15. forduló:

QPR–Bristol City 1–2
Hamar hátrányba került a Bristol City, ám a második félidő elején Nagy Ádám már csapata második, egyben győzelmet érő gólját szerezte. A tizenhatos vonalán lövőcsellel elküldte védőjét, és tizenegy méterről ballal a bal alsó sarokba lőtt.

– Az első csoportmérkőzés után csalódott volt? Vagy bízott még a csodában?
– A portugáloktól azt kaptuk, amire számítottunk. Ők viszont aligha készültek fel arra, hogy ennyire egységesen és szervezetten védekezünk. Nehéz volt feltörni a védelmünket, álltuk a sarat, emiatt volt olyan a meccs forgatókönyve, amilyen. Az utolsó néhány percig nulla nulla volt az állás, de megmondom őszintén, a lesgólunk ellenére sem éreztem, hogy támadásban kellő erő lenne bennünk, hogy veszélyesek lennénk. Azt is mondhatnám, kicsit gyáván játszottunk, nem mertük vállalni az egy az egy elleni szituációkat. A végére pedig sajnos kiengedtünk, elveszítettük a tartásunkat. De talán az a pofon is kellett, hogy a másik két mérkőzésünk jól sikerüljön.

–Mi az, ami a leginkább emlékezetes marad az Európa-bajnokságról?
–A két hazai mérkőzésünkön tapasztalt elképesztő hangulat. Bárcsak mindenhova magunkkal vihetnénk szurkolóinkat! A második találkozón, a franciák ellen eredményt is hozott a légkör, mégiscsak a világbajnokot szorongattuk meg és szereztünk ellene pontot, azt a délutánt, estét sohasem felejtem el.

– Meglepte a franciák kiesése? Sokak szemében ők voltak a torna favoritjai.
– Persze hogy meglepett. Én is alig hittem el, hogy búcsúztak. De nem bántam, meglehetősen ellenszenvesek voltak. Utólag a szállodára panaszkodtak, a másik lefoglalt hotelba el sem mentek, mérkőzés közben rasszista megnyilvánulásokra panaszkodtak, miközben a társuk szerint nem is volt ilyen. Legalább összebeszéltek volna... Nagy mellénnyel érkeztek Budapestre, azt hitték, fél gőzzel elintéznek bennünket. Hát nem!

– Nehéz is úgy, ha a mezőnyben van valaki, aki a pálya minden szegletében feltűnik. Hogyan bírja szuflával? Mindig ilyen volt?
– Olyannyira, hogy még mezei futóversenyekre is jártam. A hosszútávfutással sohasem volt gondom, még az is lehet, a szüleim végül rossz sportág edzésére vittek... Mindig is bírtam futni, de azért szerencsére maradtam a futballnál. A csoportkör után bekerültem a három legtöbbet futó játékos közé, nagy büszkeség ez nekem. Az évek alatt ebben is ki kellett kupálódnom, már nem csak úgy összevissza szaladgálok a pályán, hanem mindig céllal.

Nagy Ádám (balra) nagyon összpontosított a magyar válogatott első Eb-meccsén, igyekezett féken tartani a világhírű Cristiano Ronaldót (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Nagy Ádám (balra) nagyon összpontosított a magyar válogatott első Eb-meccsén, igyekezett féken tartani a világhírű Cristiano Ronaldót (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

– Az sem zavarja, hogy a csapatban mások kerülnek reflektorfénybe? Önre mindenki azt mondja, jó, hogy ott a pályán, de a játéka nem túl látványos.
– Egyáltalán nem zavar. Az Európa-bajnokságon védekező szerepkörben játszottam, azért is jött ki ez a nagy futómennyiség, mert a védekezésben sokkal többet kellett tolódni. A három belső védős rendszernél a védekező középpályásnak nagyon fontos a helyezkedése, sokszor emiatt voltak azok a pluszméterek, kilométerek.

– A régi berögződésektől nem tud szabadulni, a nyári tornán is többször futsalosan ért a labdához, talppal húzott egyet rajta.
– Ez automatikus mozdulat, azt hiszem, sohasem növöm ki. Igaz, nem is szeretném. A futsal kiváló alapokat adott, ezért is tartanám fontosnak, hogy a gyerekeknél minél hamarabb összevonják a nagypályás képzést a futsaléval. Nekem elhihetik, sokat számít. Ha befejezem a nagypályás karrieremet, tervezem is, hogy visszatérek a régi futsalos csapatomba, az Aramisba.

– Gyerekkorában volt példaképe? Olyan ikon, akire felnézett, akit szeretett volna utánozni?
– Nem igazán. Kedvenc játékosaim voltak, annak idején az Arsenalért rajongtam, Thierry Henryt imádtam. De miután teljesen más poszton játszottunk, nem szerettem volna utánozni. Később a Barcelona játéka tetszett, Sergio Busquets, Andrés Iniesta, Xavi egyaránt lenyűgözött, de posztert még róluk sem tettem ki soha a szobám falára.

Orosz és cseh játékos mögött a harmadik
Az interjúban Nagy Ádám arról is beszélt, hogy az Eb csoportkörében a top háromban végzett a legtöbbet futó futballisták között. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által közölt adatok alapján a magyar középpályás a három találkozón – a portugálok, a franciák és a németek ellenin – összesen 34.8 kilométert tett meg, ami valóban kiemelkedő. A vonatkozó rangsorban 36 kilométerrel az orosz Alekszandr Golovin és 35.1 kilométerrel a cseh Tomás Soucek előzi meg.

– Várja, hogy visszamenjen Bristolba?
– Még nem. Tudom, sokan azt mondják, ne sírjak, futballista vagyok, azért kapom a fizetésemet, hogy egész évben játsszak, eddzek. De az elmúlt időszak olyan volt, mintha két idényt egyben, megállás nélkül játszottunk volna végig, mentálisan kimerül az ember. Fontos, hogy a labdarúgónak legyen legalább két-három hete, amikor a családjával lehet. Ez nem azt jelenti, hogy egész nap lógatja a lábát, de muszáj kikapcsolódni, feltöltődni. Láttam, hogy a társaim közül volt, akinek három-négy nap után a klubjánál edzésre kellett jelentkeznie, hát... De tudom, ez ördögi kör, a magyar klubcsapatoknak sajnos még mindig korán be kell kapcsolódniuk a nemzetközi kupák selejtezőjébe.

Nagy Ádám számára a következő kihívás a jövő évi vb-indulás kiharcolása (Fotó: Getty Images)
Nagy Ádám számára a következő kihívás a jövő évi vb-indulás kiharcolása (Fotó: Getty Images)

– Marad a Bristol Cityben? Csak mert néhány angol hírportál már tényként közli a távozását, biztosak benne, hogy lesz olyan klub, amely kivásárolja.
– Olvasom a híreket, természetesen hozzám is eljutnak az információk. Nincs kizárva a váltás, bár szerintem a pandémia miatt lassabban indul be a piac, a klubok sokkal nehezebben adnak ki játékosokért jelentős mennyiségű pénzt. Meglátjuk.

Lenyűgözte a magyar futballistát
a portugál tengerpart
Kevesen tudják Nagy Ádámról, hogy fiatalkorában másfél évig Portugáliában pallérozódott az angolok működtette futballakadémián. Olyannyira megszerette az országot, hogy profi pályafutása befejezése után célja visszatérni Portugáliába, és amolyan országjáró körútra indulni. A mai napig élénk emlékei vannak az ott töltött időszakról, a tengerparti részek lenyűgözték, családjával egyszer biztosan elmegy oda.

– Menne vagy maradna?
– Két évig szerződés köt a Bristol Cityhez, a jövőmet alighanem az is befolyásolja, hogy az idény végén az elöljárók tizenegy labdarúgótól már elköszöntek. Remélem, lesz olyan lehetőség, amely előrelépést jelentene, amelybe én is szívesen fejest ugranék, és a vezetők nem gördítenek akadályt a távozásom elé.

– Az Európa-bajnokságon elérte az ötvenedik válogatottságot, sőt túl is lépte. Fontos mérföldkő?
– Huszonhat évesen megvan az ötvenedik, erre büszke lehetek. Ráadásul a franciák ellen jubiláltam. Sok mezt nem tettem el karrierem során, ezt azonban megőriztem, elraktam az utókornak. Mégiscsak olyan emlék, amelyről alighanem nagypapaként is szívesen mesélek.

– Eljut a száz válogatottságig?
– Bízom benne. Persze ehhez rengeteget kell dolgozni, szenvedni, izzadni a hétköznapokban. Azt sem bánnám, ha egyre több fiatal jönne, aki megpróbálja lerángatni rólam a mezt, ez engem is jobb teljesítményre sarkallna. Nagyon szeretném, ha meglenne a századik válogatottság, ha képletesen a második félidő is ugyanolyan sikeres lenne, mint az első. Ha az Eb-szereplés mellé még a világbajnoki indulás is sikerülne, az maga lenne a megvalósult álom.

Berobbant a srác

Felidézzük, hogyan jutott el Nagy Ádám a nélkülözhetetlenségig, megvizsgáljuk, merre vezethet tovább az útja.

Aligha túlzás, a legfurcsább kanyarokkal, buktatókkal teli úton jutott el a profi karrierig Nagy Ádám, aki 2016 után 2021-ben is a magyar válogatott fedezetsorának meghatározó tagja volt.

A Goldballban kezdett futballozni, majd a Vasas pasaréti sporttelepén volt gyerekfocista, de vékony testalkata miatt csalódások érték, abba akarta hagyni a futballt. Felkapott akadémiák helyett a Kelen, a Tabán, a Szent István utánpótlásában játszott, Budán, a Czakó utcai pályán futballozott. Középiskolásként az FTC korábbi edzője, Bobby Davison vezette utánpótlásközpont tanulója volt Spanyolországban és Portugáliában, de amikor a futballiskola megszűnt, ismét abba akarta hagyni a labdarúgást. Tizennyolc évesen Ricardo Moniz segítője, Máté Csaba révén a Ferencvárosnál vett részt próbajátékon, szerződtették, 2013–2014-ben az NB III-ban szerepelt.

Kétezertizenöt tavaszán valósággal berobbant a magyar futballba. Érdemes figyelni a dátumokat! Május 16-án Pakson bemutatkozott az NB I-ben. Második felnőtt tétmérkőzése május 20-án a Magyar Kupa-döntője volt, először lehetett a kezdőcsapat tagja. Azon a nyáron ott volt az U20-as világbajnokságon. Július 5-én ismét a Videoton ellen futballozott, a Szuperkupáért, 3–0-ra győzött a Fradi. Először játszott végig tétmérkőzést a felnőttek között, bő kétmeccsnyi játékidővel, 205 pályán töltött perccel Szuperkupa-győztes, Magyar Kupa-győztes és NB I-es ezüstérmes volt már. Kétezertizenöt őszén hat bajnokin játszott, négyet végig, mígnem a tizedik, felnőttek közötti tétmérkőzését már a válogatottban teljesítette Észak-Írországban (1–1). 2016 tavaszán magyar bajnok lett a Ferencvárossal, kilencedik válogatott találkozója pedig az osztrákok elleni 2–0 volt Bordeaux-ban az Európa-bajnokságon. A többit már ismerős: az Eb után Olaszországba, a Bolognához igazolt, 2019-ben az angol másodosztályban szereplő Bristol City játékosa lett.

Nagy Ádámot évek óta a CMG-iroda képviseli, a cég egyik igazgatóját,   Kövesdi Viktort  kérdeztük arról, miként látják a futballista jelenét, merre vezethet az útja.
,,Ádám rengeteg munkát fektetett a karrierjébe, sok játékossal ellentétben nem keresett soha kifogásokat, ha nehézségei akadtak, ha egy csapaton belül nem úgy alakultak az események, ahogyan szerette volna – mondta a menedzser. – Nem másban keresi a hibát, minden élethelyzetben úgy reagál, hogy dolgozni kell tovább, annak lesz eredménye. Mára sok szituációt megélt már: edzőváltásokat, mellőzéseket, átigazolást, külföldre költözést, országváltást. Lépésről lépésre haladt eddig, mindkét külföldi klubjában sokat fejlődött.”

Kérdés: sikeres Európa-bajnoki szerepléssel mennyire hívhatja fel magára a figyelmet?
„A megfigyelőhálózatok manapság már nagyon jól működnek – mondta Kövesdi Viktor. – Az öt évvel ezelőtti Eb után két általunk képviselt labdarúgó váltott klubot, ment külföldre, Nagy Ádám és Bese Barnabás, igaz, mindkettő klubjával már az Eb előtt tárgyaltunk. Ádám helyzete most azért érdekes, mert még szerződés köti a Bristolhoz, igaz, egy év múlva lejár, vagyis ha megfelelő ajánlatot kap érte az angol klub, mérlegelné az eladását. Kérdés persze, ki hajlandó érte annyit fizetni, amennyit a Bristol City kér, illetve Ádámnak is megfelelő szakmai és pénzügyi lehetőséget kínál-e. Jól érezte magát Olaszországban, jól ismerik, emlékeznek rá, adott esetben szívesen visszamenne futballozni oda.” 
S. ZS.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik