H. T. 2016.05.25 18:19 Frissítve: 2016.05.28 14:53

Dunai II először, Albert utoljára. Aztán jöttek a csehszlovákok…

Csak a szépre emlékezünk... 1954 kapcsán nem Bernre, hanem az angolok felett aratott 7:1-es barátságos diadalra, 1969 esetében pedig nem Marseille-re, hanem a csehszlovákok elleni 2:0-s sikerre. Merthogy a mieink háromszor is megmérkőztek északi szomszédainkkal az 1970-es vb jegyében, és első alkalommal – 1969. május 25-én – még felülmúlták őket. Ez utóbbi győzelmet elevenítjük fel a labdarúgó-válogatottunk nyári Eb-szereplése alkalmából indított retroszériánk legújabb epizódjában.

Káposzta (2), Albert és Zámbó (11), meg a bíró és a csehszlovákok egy magyar szabálytalanság után (Forrás: magyarfutball.hu)

 

Az NDK-ból hazahívott Sós Károly 1968 májusában foglalt helyet először a nemzeti együttes kispadján, azaz először és másodszor is: a Szovjetunió elleni oda-visszavágós Európa-bajnoki pótselejtezőt kellett volna sikerrel megvívnia. Ebben a mondatban benne van az is, hogy nem sikerült neki (2:0, 0:3), és ezután egy év telt el a következő erőpróbáig, a csehszlovákok elleni hazai vb-selejtezőig.

31 VÁLOGATOTTSÁG, 31 GÓL

Dunai Antal 26 évesen, olimpiai bajnokként (1968) mutatkozott be az A-válogatottban a csehszlovákok ellen. Mi több, kétszeres (1967, 1968) gólkirály volt már akkor, az első címével ezüstcipőt, a másodikkal bronzcipőt nyert Európában! A csehszlovákoknak lőtt gólját további nyolc találat követte a nagyválogatottban, amelyben 31 alkalommal lépett fel összesen.

A világbajnoki selejtező második magyar gólját szerző Albert Flórián csak másfél évvel volt idősebb Dunai II-nél, de 1969 májusában már a 67. válogatottságát ünnepelte (a 75-ből). És – akkor még ezt nem tudta – nemzeti színekben az utolsó találatát, amely a 31. volt a sorban. Hogy megállt ennyinél, abban nagy mértékben közrejátszott kevesebb mint egy hónappal későbbi súlyos sérülése Koppenhágában, amikor térdszalagszakadást szenvedett Knud Engedahl kapussal ütközve.

VB-SELEJTEZŐ
Magyarország–Csehszlovákia 2:0 (1:0)
1969. május 25., Budapest,
Népstadion, 72 938 néző
MAGYARORSZÁG: Szentmihályi Antal – Káposzta Benő, Mészöly Kálmán, Noskó Ernő (Farkas János, 19.), Páncsics Miklós – Szőke István (Fazekas László, 52.), Albert Flórián, Szűcs Lajos – Bene Ferenc, Dunai II Antal, Zámbó Sándor. Szövetségi kapitány: Sós Károly
Gólszerző:
Dunai II (12.), Albert (89.)

NÉGY ÚJONC A CSAPATBAN

Ellenfelünk egy 6:0-s, válogatottunk meg egy 22:1-es edzőmeccsel melegített a csatára (a Slovan Bratislava pedig, amely négy embert adott a csehszlovák válogatott kezdőjébe, a vb-selejtező előtt négy nappal megverte a Barcelonát a KEK fináléjában!).

Sós Károly két támadósort próbált ki a Kistext elleni gyakorláson, amelyet követően a válogatottban egy évvel korábban debütáló Fazekas Lászlót, a rutinos Göröcs Jánost és a könnyebben megsérülő Farkas Jánost hagyta ki a kezdőcsapatból.

Nevezettek azért leülhettek a tartalékok közé, sőt utóbb Fazekas és Farkas is pályára léphetett csereként.

A támadósorok „párbaját megnyerő Szőke, Albert, Bene, Dunai II, Zámbó kvintett rendesen átalakult négy nap múlva, a ferencvárosi jobbszárny tagjai, Szőke István és Albert Flórián ugyanis inkább hátrahúzódtak a középpályássorba, és csak az újpesti különítmény rohamozta az ellenfél kapuját.

Sós bátran nyúlt a fiatalokhoz, hiszen az említett Szőkén, Dunai II Antalon és Zámbó Sándoron kívül az Ú. Dózsa belső védője, Noskó Ernő is első ízben húzhatta magára a címeres mezt a nagyválogatottban.

NOSKÓT A 19. PERCBEN LECSERÉLIK

Noskó sajnos nem sokáig volt a pályán, Jozef Adamec rátartott a lábára, ezért le kellett hozni a 19. percben – az újpesti lett az első magyar játékos, akit lecseréltek vb-selejtezőn, Farkas pedig az első, akit menet közben küldtek be.

Nagy kár volt Noskóért, akinek a vendégek legveszélyesebb embere, a világbajnoki ezüstérmes „Adamec őrzése volt a feladata. Nagyon jól őrizte a csehszlovák csatárt (Népsport). Fájdalom, alig húsz perc erejéig.

No, de ekkor már 1:0-ra vezettünk, a 12. percben ugyanis „Páncsics visszaküldte a labdát Zámbóhoz, a szélső középre adott, Dunai II villámgyorsan ott termett, és 7 méterről térdmagasságban a kapu jobb oldalába lőtt. Bemutatkozás góllal! A 80 ezer néző – ennyit írt lapunk – újabb (Dunai-)gólokat láthatott volna az első félidőben, ám az újpestiek ezüstcipős gólvágója „egyedül két nagy helyzetet rontott el”.

A középpályást játszó Albert ebben a játékrészben igen mérsékelt teljesítményt nyújtott, a „szünet után viszont feljavult”.

ALBERT BEINDUL A SZÜNET UTÁN

„Szellemi vezére volt a csapatnak, még szerelt is, jó labdákat adott társainak, s végül gólt is fejelt – méltatta a Népsport Albert második félidei játékát. A Császár a 47. percben már Alexander Vencel kapus mellett is elhúzta a labdát, mire az elrántotta a lábát, a játékvezető azonban továbbot intett. Pár percre rá Albert négyméteres belsőzését a visszavetődő Vencel „óriási bravúrral, lábbal kapu fölé rúgta”.

A játékrész közepén „a csehszlovák csapat beszorította válogatottunkat a kapu előterébe, de a védelem, Mészöly Kálmánnal az élen, állta a sarat.

A futballisten a 89. percben büntette meg a vendégeket: a jobb szélen meglóduló Fazekas két védővel a nyakán a kapu elé ívelt a 16-os oldalvonalától, „Bene lábbal kitűnően csúsztatta tovább, s a berobbanó Albert 3 méterről a kapu jobb oldalába fejelt”.

A Népsportnak elsősorban „Szentmihályi (Antal), Mészöly és Dunai II tetszett”. Utóbbi produkcióját ekképpen értékelte: „Dunai II méltán ünnepelheti első válogatottságát, mert újonc létére nagy érdemeket szerzett a győzelemben. Gólra éhes, nagyon gyors, erőszakos, mindig ott volt a kapu előtt.”

SÓS: „MINDEN JÁTÉKOSUNKAT ÁTFŰTÖTTE...

Sós Károly úgy fogalmazott a világbajnoki selejtezők magyar nyitánya után, „feltétlenül értékelnünk kell, hogy minden játékosunkat átfűtötte a lelkesedés, hajtotta az akarat, vagyis igazi önfeláldozással harcoltak, a legvégén azonban hozzáfűzte, „ha el akarunk jutni Mexikóba, játékfelfogásunknak tovább kell javulnia...

A csehszlovákok három győzelem után először hullajtottak pontot a II. számú selejtezőcsoportban, és záráskor kilenc egységet tudtak felmutatni. Csakúgy, mint a mieink, akik mindkétszer megverték Írországot, vereségük után revánsot vettek a dánokon, míg – 3:1-es vezetés után – egy ponttal távoztak a prágai visszavágóról.

Sorsdöntő pontvesztésnek bizonyult ez, mert hiába volt jobb a gólarányunk a csehszlovákoknál, és hiába kedvezett volna nekünk az egymás elleni eredmény is, az akkori kiírás értelmében ráadásmeccs döntött a vb-kvalifikációról. 1969. december 3-án Franciaországban Csehszlovákia esélyt sem adott nekünk (1:4) – azon a találkozón született Szepesi György szállóigéje: „Jönnek a csehszlovákok, jönnek a csehszlovákok!”

A marseille-i csapás egyébként azt jelentette – és ezért korszakhatár –, hogy a világbajnokságok történetében először nem jutott ki a magyar válogatott a soros tornára, amelyre be is nevezett.

VÁLOGATOTT GYŐZELMEK A HATVANAS, HETVENES ÉVEKBŐL
Lejtőn a francia futball, a mieink ellen állt volna meg. Hát...
Dunai II először, Albert utoljára. Aztán jöttek a csehszlovákok...
Középkezdés, öt húzás, gól – micsoda magyar széria!
Koponyarepedés után – Nyilasi megörvendeztette a kapitányt
Bombagól az Európa-bajnoknak, majd elintézte a Fradit is
Egy egyszerű, de zseniális, eltitkolt csellel nyert a magyar válogatott
 
SOROZATUNK EDDIG MEGJELENT ÖSSZES EPIZÓDJA ITT!

 

2021.09.24 23:53:04

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az nem lehet, hogy legyőznek minket.

2021.09.24 10:14:20

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

Tóth Potya Istvánnal az volt a gond, hogy „dribler”, azaz a Nemzeti Sport szerint ügyeskedő.

2021.09.22 23:05:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Már a látszatra sem ügyelnek, vérlázító cinizmussal sújtanak bennünket.

2021.09.22 23:09:45

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Leginkább szurkolók ők, kellő fanatizmussal, óriási lelkesedéssel, némileg azért fejleszthető énektudással, és kifejezetten előnyös lesz mindenkinek, amikor azt a néhány tucatnyi problémásabb egyént végre kihajítják maguk közül. Ötven ember miatt kitiltani ötvenezret, legalábbis szemétség.

2021.09.21 22:11:41

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az október 9-i, Albánia elleni találkozón nem lehetnek nézők.