Bombagól az Európa-bajnoknak, majd elintézte a Fradit is

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2016.04.19. 23:04
Néhány képsor erejéig Várady Bélára emlékezünk labdarúgó-válogatottunk győzelmeiből szemezgető, az Eb-részvétel alkalmából indított évfordulós sorozatunk mai epizódjában. A Vasas ezüstcipős támadója 1977. április 20-án nagy gólt lőtt szabadrúgásból az akkor Eb-címvédő csehszlovákok kapujába, a meccset 2–0-ra megnyertük – nézzük, hogyan!

„VÁRADYT KÖVETELI A KÖZÖNSÉG EGY RÉSZE, BÁLINTOT A MÁSIK FELE” „VÁRADYT KÖVETELI A KÖZÖNSÉG EGY RÉSZE, BÁLINTOT A MÁSIK FELE”

Kommentátor: id. Knézy Jenő

MA BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS NINCS

„A Walestől elszenvedett háromgólos vereség megviselt bennünket” – érzékeltette a budapesti mérkőzés előtt Václav Jezek csehszlovák szövetségi kapitány, hogy az NSZK ellen tizenegyesekkel megnyert 1976-os Eb-döntő óta sok víz lefolyt a Moldván, és az eltelt nem egészen egy évben csapata nem mindig az aranykottából muzsikált (s velünk ellentétben végül nem jutott ki az 1978-as argentínai világbajnokságra).

PINTÉR KÖZÉPRE KERÜLT

Lapunk lényegesnek tartotta kiemelni: a középpályássor hatékonyabb lett azáltal, hogy a honvédos Pintér Sándor került középre, ott ugyanis hatalmas munkabírása jobban érvényesül. Zombori Sándor húzódott ki balra, Pintér korábbi helyére, Nyilasi Tibornak pedig ebben a felállásban többször nyílt lehetősége közelebb kerülni a kapuhoz. „Nyíl” a lengyelek elleni dupla után ezúttal nem szerzett gólt, viszont fejelt egyet a Váradyhoz és Zomborihoz hasonlóan a Vasasból beválogatott Kovács István – neki ez volt az egyetlen gólja a nemzeti csapatban (10/1), s éppen egy nappal a 24. születésnapja előtt szerezte.

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–CSEHSZLOVÁKIA 2–0 (1–0)
1977. április 20., Budapest,
Népstadion,
45 000 néző
MAGYARORSZÁG: Gujdár Sándor – Martos Győző, Bálint László, Kereki Zoltán, Tóth József – Nyilasi Tibor, Pintér Sándor, Zombori Sándor – Pusztai László, Kovács István, Várady Béla. Szövetségi kapitány: Baróti Lajos
Gólszerző: Várady (42.), Kovács I. (60.)

„Támadószellemben játszunk, egy pillanatra sem akarjuk kiengedni kezünkből a kezdeményezést – jelezte Baróti Lajos, hogy az ellenfél Eb-aranya nem vakítja el. A magyar kapitány a 2–0-ra megnyert meccs után azért már díjazta, kit győztek le tanítványai: – Nagyon nehéz mérkőzésen második félidei jobb játékunkkal győztünk. Ma barátságos mérkőzés nincs, az Európa-bajnok elleni teljesítményünket biztatónak tartom.”

MAGASAN SZÁRNYALÓ LELKESEDÉSSEL

„Az akarati tényezők döntöttek – ez a Népsport címlapján volt olvasható a meccs másnapján. Lapunk szerint elsősorban a játékosok hozzáállásának köszönhető, hogy a közönség akkor sem háborgott különösebben, amikor fél órán át nem ment lövés a csehszlovák kapura. – A magyar színek képviseletében valahogy ilyen elszántsággal, magasan szárnyaló lelkesedéssel kell küzdeni a pályán.”

Akárcsak az egy héttel korábbi, lengyelek elleni mérkőzésen, ezúttal is a szovjetek elleni, közelgő vb-selejtezőre való felkészülés volt a cél. A nehéz meccsszakaszok sikeres „túlélése”, a két győzelem „reméljük, jó hangulatot, megfelelő önbizalmat ad játékosainknak a nagy mérkőzésre” – fogalmazott a Népsport elemzője.

VÁRADY BÉLA NAGYSZERŰ IDÉNYT FUTOTT

A nagy mérkőzésig azonban rendeztek még egy bajnoki fordulót, amelynek keretében – a Népstadion 70 000 nézője előtt – a Vasas 4–1-re legyőzte a Ferencvárost. Várady két gólt szerzett, a Vasas feljött a tabella második helyére, majd néhány héttel később elhódította a bajnoki címet.

VÁRADY-GÓLOK ÉS -NYILATKOZAT A VASAS 1977-ES BAJNOKAVATÓ MECCSÉN

Várady Béla legszebb szezonja volt az 1976–1977-es: azon túl, hogy bajnokságot nyert a Vasassal, 36 góllal az NB I gólkirálya, Európa ezüstcipőse – vagyis második legeredményesebb bajnoki gólszerzője – lett. Azóta csak egyvalaki, Fazekas László szerzett ilyen sok gólt egy NB I-es idényben; ő is európai ezüstcipős lett a maga 36-jával az 1979–1980-as szezonban.

Ez is 1977: Várady Béla lőtt gólt a Bolívia elleni vb-pótselejtezőn is (Fotó: MTI)
Ez is 1977: Várady Béla lőtt gólt a Bolívia elleni vb-pótselejtezőn is (Fotó: MTI)

Az angyalföldi legenda szemszögéből a sors igazságtalansága, válogatottunk szempontjából érzékeny veszteség volt, hogy Várady a felkészülés során összeszedett sérülése miatt nem léphetett pályára az 1978-as világbajnokságon.

Fájdalom, a 36 válogatott mérkőzésén 13 gólt szerző, olimpiai ezüstérmes (1972) balszélső már több mint két éve nincs közöttünk.

VÁRADY BÉLA GÓLJA BOLÍVIA ELLEN

Kommentátor: Vitray Tamás

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik