Csábi József: Jó irányba mennek a dolgok

Vágólapra másolva!
2013.10.15. 11:23
null
A magyar válogatott szeretné szépen zárni a selejtezőket (Fotó: Grnák László)
Andorra ellen zárja a világbajnoki selejtezőket a magyar labdarúgó-válogatott. Csábi József megbízott szövetségi kapitány akár három-négy helyen is változtathat az amszterdami kezdőcsapaton, és a cél, hogy minél több gólt lőjünk az ellenfélnek. A miniállam nemzeti csapata viszont nem akarja szerzett gól nélkül zárni a sorozatot.

CSÁBI JÓZSEF: JÓ IRÁNYBA MENNEK A DOLGOK

Nincs könnyű helyzetben Csábi József. A hétfői sajtótájékoztatón őt követő Szalai Ádám alaposan kitálalt a magyar futball aktuális problémáiról, nem elég a bukaresti, majd az amszterdami sokk, ezekkel a sorokkal is meg kell bírkóznia. A 46 esztendős megbízott kapitány azonban a tőle megszokott intelligens hozzáállással csupán a rá bízott feladatra koncentrál – este le kell győznünk Andorrát.

Az edző változásokat ígér a kezdőcsapatot illetően, akár három-négy helyen is módosulhat az együttes összeállítása.

Tiszta fejű játékosokra van szükségünk. Törekednünk kell arra, hogy minél több gólt lőjünk Andorrának, holott egyáltalán nem számítok könnyű mérkőzésre. A selejtezősorozatot úgy kell lezárnunk, ahogy illik. Ne feledjük, még mindig van matematikai esély, az utolsó szalmaszálba is bele kell kapaszkodni. Természetesen beszéltem a srácokkal, de nem mennék bele, mi hangzott el, vannak dolgok, amelyek kizárólag az öltözőre tartoznak.”

Csábi: Ebből a mérkőzésből nem lehet jól kijönni

A hétfő délutáni edzésen már a kisebb bokasérüléssel bajlódó Kádár Tamás is a többiekkel gyakorolt, és úgy tűnik, vállalni tudja a játékot Andorra ellen.

A tréning után Csábi az MLSZ Tv-nek elmondta: a játékosok jól mozogtak, és több olyan taktikai elemet is begyakoroltak, ami döntő lehet a mérkőzésen.

Jó irányba mennek a dolgok, a kedd estével remélhetőleg nem lesz probléma” – mondta Csábi József, aki hozzátette: az első gólunkig nehéz lehet a mérkőzés, de meg lehet törni az andorraiakat.

ANDORRA NEM AKAR SZERZETT GÓL NÉLKÜL MARADNI

TÖBBSZÖR IS MEGIZZADTUNK
A KICSIK ELLEN

Habár ma már lépten-nyomon azt hallani, hogy nincs könnyű ellenfél, a szeptemberi FIFA-világranglista 200. helyezettje, Andorra miatt aligha forgolódik bárki is álmatlanul az ágyában. Ha azonban az elmúlt tíz esztendőt vesszük figyelembe, látni kell, nemegyszer megesett, hogy válogatottunk alaposan megizzadt a nála papíron gyengébbnek vélt kiscsapat ellen. Ott volt az az emlékezetes októberi nap 2006-ban, amikor a máltaiak Eb-selejtezőn 2–1-re nyertek Bozsik Péter együttese ellen. Nem kellett túl sokáig várni az újabb kellemetlen eredményre: 2007 februárjában Várhidi Péter megfiatalított válogatottja ugyancsak 2–1-re kapott ki Ciprustól – igaz, felkészülési mérkőzésen. Ezt követően általában magabiztosan játszottuk le az olyan együttesek elleni összecsapásokat, mint Albánia vagy San Marino. A Moldova elleni 0–3 (2007) viszont maradandó keserűséget okozott, és nem gyújtottunk örömtüzeket Málta 1–0-s idegenbeli legyőzésekor (2008-ban, a kapitány Erwin Koeman volt), ahogy a Luxemburg (2011), illetve a Kuvait (2013) elleni 1–0-s siker (mindkettőt Egervári Sándorral értük el) sem kerül be a válogatott dicső győzelmeit tartalmazó gyűjteménybe.

Válogatottunk keddi ellenfele az egyetlen csapat a kontinensbeli vb-selejtezősorozatban, amely nem szerzett gólt az eddigi mérkőzésein – még San Marino is összekapart egyet. Aligha okoz tehát különösebb fejtörést, hogy ki állítja meg a besárgult Guzmics Richárd helyén az andorrai támadókat. A miniállam pofozógépnek számító válogatottja rendszerint a védekezéssel törődik, próbálja megnehezíteni ellenfelei dolgát, s minél kevesebb gólt kapni. Figyelmeztető jelként szolgáljon számunkra a pénteki, Románia elleni összecsapása (0–4), amikor Victor Piturca játékosai majd' harminc percen át tanácstalanul labdázgattak az andorrai tizenhatos elé húzott élőfal előtt, s egyetlen valamirevaló gólhelyzetet sem tudtak kialakítani.

Koldo Álvarez szövetségi kapitány együttese reálisan látja saját helyzetét, tisztában van képességei határaival, így ezúttal sem lehet más célja, mint a túlélés, s a mieink bosszantása. A kapitány azon kevés andorrai közé tartozik, aki kapusként profi játékos volt, a többség ugyanis – még ma is – félamatőr, vagyis munka mellett futballozik. Josep Ayala az építőiparban dolgozik (eltiltás miatt nem játszhat), Óscar Sonejee biztosítási ügynök. A kapus, Ferran Pol ugyanakkor strandfocizik is, Ludovic Clemente pedig a futsalban érdekelt. Az amúgy uruguayi Carlos Edu Peppe már honosított profi, hat éve költözött Andorrába.

Arra a kérdésre, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett, Koldo Álvarez így válaszolt hétfői sajtótájékoztatón:

„A győzelemmel elégedett lennék, viszont nagyon csalódottan zárnám a selejtezősorozatot, ha rúgott gól nélkül kellene befejezni szereplésünket.”

Vendég sikerrel az is elégedett lehet, aki a Tippmixprónál erre az opcióra fogad, ugyanis harmincszoros a szorzója ennek az eshetőségnek.

KÉT ÚJONC AZ ELLENFÉL KERETÉBEN

Két újonc is bekerült az andorrai keretbe: Xavier Vieira és Luís Filipe Pinto. Koldo Álvarez a mieink ellen nem számíthat Josep Manel Ayalára és Marc Pujolra sem, ugyanis mindketten eltiltottak, míg Marc Vales sérülése miatt hagyja ki a keddi összecsapást.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK, EURÓPAI ZÓNA

D-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–ANDORRA
(tv: M1)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 20.00. Vezeti: Stefanski (lengyel)
Románia–Észtország
Bukarest, Nemzeti Stadion, 20.00. Vezeti: Strahonja (horvát)
Törökország–Hollandia
Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion, 20.00. Vezeti: Olegário Benquerenca (portugál)

A MAGYAR KERET
Kapusok:
Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők: Devecseri Szilárd (Haladás), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Lipták Zoltán (Győri ETO), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (Ural), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Pátkai Máté (Győri ETO), Stieber Zoltán (Greuther Fürth), Varga József (Middlesbrough)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Németh Krisztián (Roda), Nikolics Nemanja (Videoton), Szalai Ádám (Schalke 04)

AZ ANDORRAI KERET
Kapusok:
Ferran Pol (Lusitans), Ivan Periánez (UE Santa Coloma)
Védők: Óscar Sonejee (FC Andorra), Ildefons Lima (FC Andorra), Cristian Martínez (Lusitans), Emili García (Racing Lermeno), Marc García (Palamós), Moises San Nicolas (FC Andorra), Adrian Goncalves (Villalba)
Középpályások: Marcio Vieira (Atlético Monzón), Xavier Andorra Julia (FC Andorra), Carlos Peppe (UE Sant Juliá), Victor Hugo Moreira (Lusitans), Luis Filipe Pinto (Lusitans), Xavier Vieira (Atlético Monzón)
Támadók: Iván Lorenzo (Alpicat), Gabriel Riera (UE Santa Coloma), Ludovic Clemente (FC Andorra)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 9 8 1 32– 5 +27 25
2. Törökország 9 5 1 3 16– 7 +9 16
3. Románia 9 5 1 3 17–12 +5 16
4. MAGYARORSZÁG 9 4 2 3 19–20 –1 14
5. Észtország 9 2 1 6 6–18 –12 7
6. Andorra 9 9 0–28 –28 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik