SOMOGYI ZSOLT (Andorra la Vella) 2017.06.11 08:10 Frissítve: 2017.06.11 08:11

Bernd Storck: Nem akarok elbújni

Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya tudja, övé a felelősség, nem keres kifogásokat, ő állította össze a keretet, továbbra is hisz a fiatal játékosokban, ám kiderült, egy tétmérkőzés még Andorrában is más szint.

Bernd Storck is bekerült a csalódást okozó szövetségi kapitányok táborába (Fotó: Török Attila)

 

 

– Micsoda kudarc!
– Először is hadd gratuláljak Andorra válogatottjának – kezdte az Andorra ellen 1–0-ra elveszített vb-selejtező utáni értékelését Bernd Storck szövetségi kapitány. – Óriásit küzdött a mérkőzésen, megérdemelte a három pontot.

– Igaz, de minket az érdekel, hogy mi történt a csapatunkkal? Hol volt, hova lett a magyar válogatott?
– Már az első tíz percben érezni lehetett, hogy valami nincs rendben. Próbáltunk változtatni, cserélni, meccs közben módosítani, és bár voltak lehetőségeink, ígéretes helyzetet nem tudtunk kialakítani az andorrai kapu előtt. Az igazság az: ha nem harcolsz az első pillanattól kezdve keményen, s nem összpontosítasz kellően, akkor a nemzetközi porondon elveszíted a mérkőzést – bárki legyen is az ellenfél. A hazaiak végig harcoltak, belőlünk hiányzott a kreativitás, a valódi küzdőszellem. Azt azonban hozzá kell tennem, ne csak akkor tartsunk össze, amikor jönnek az eredmények és jól alakulnak a dolgaink, hanem ilyenkor is, amikor baj van.

– Mit csinálna másképp, mondjuk, a keret kihirdetésétől kezdve?
– Mire gondol pontosan?

 A TÖRPÉK FELEMELKEDÉSE

Csapatunk német szövetségi kapitánya, Bernd Storck hazájában nem vert akkora hullámokat az Andorrától elszenvedett vereség (1–0), mint idehaza. Igaz, a felettébb meglepő vb-selejtezőbeli eredmény nem maradt visszhang nélkül. A sportportálok többsége – mint a mértékadó Kicker vagy a Sport1.de – tényszerűen számolt be a miniállam fővárosában történtekről. A kellemetlen hasra esésekre érzékeny(ebb) Bild című bulvárlap azonban nem elégedett meg az eredményközléssel, s „Magyarország nevetségessé tette magát Andorrában” címmel egy rövid cikkben emlékezett meg a „törpék felemelkedéséről”. Mint írta, óriási blamázs érte a kétszeres vb-ezüstérmes (1938, 1954) magyarokat az 1–0-s vereséggel, amelyet az alig 80 ezres lélekszámú Andorra mért rájuk. Különösképp a szakmai stáb német tagjai érezhetik magukat kínosan: Bernd Storck kapitány, illetve két segítője, Andreas Möller (vb- és Eb-győztes), valamint Holger Gehrke. A Bild szerint nem zárható ki, hogy a vereség a hármas további sorsára is hatással lesz. A hazaiak megelőzték a hárompontos Lettországot, s már nem utolsók, míg a magyarok megragadtak a selejtezőcsoport harmadik helyén, és – idézzük – „kipipálhatják a vb-t.” Egy gonddal kevesebb.

V. G.

– Gesztust tett a nemzetközi kupában induló kluboknak. Mellőzte a horvát gólkirály Futács Márkót, az Egyesült Államokban ragyogóan teljesítő Nikolics Nemanját. Távlati keretet állított össze, amelyből aztán kidőlt Szalai Ádám, a meccs előtt Kádár Tamás, a meccs elején Stieber Zoltán. Rendben, Oroszország ellen felkészülési mérkőzést vívtunk, egy ilyen meccsen talán lehet kísérletezni, de az andorrai világbajnoki selejtező volt, és ön úgy számolt, őket ezzel a kerettel is le kell győzni.
– Nem keresek kifogásokat, az nem én lennék, nem a stílusom. Az tény, hogy a fiataljainknak rengeteget kell tanulniuk – és hol lehet nemzetközi rutint szerezni? Sokan jól játszottak a klubjukban, de egy világbajnoki selejtező, lám, még itt, Andorrában is teljesen más szint. Enyém a felelősség, én állítottam össze a keretet, és én hiszek ezekben a srácokban. Igen, kockázatot vállaltunk, ezt elismerem, ám a fiatal játékosokat fel kell építeni, a jövő érdekében tettük meg a rizikós lépéseket. A tehetségeket segíteni kell, s továbbra is azt mondom, hogy a fiataljaink és az idősebb játékosok jó elegyet alkotnak.

– A mérkőzés lefújását követően odament a szurkolókhoz, és a játékosainak is mutatta, menjenek a tábor elé. Mi volt ezzel a célja? Beszélni akart velük? Meg akarta hallgatni őket?
– Azért akartam odamenni, hogy elnézést kérjek a szurkolóinktól, értettem a csalódottságukat, és néhány szót akartam váltani velük. Elmondani, hogy a mi hibánk ez a vereség, vállalom a felelősséget, mert ez az én csapatom. Sajnos túl agresszív volt a légkör, de tudom, a drukkerek mekkora összeget költöttek az utazásra, arra, hogy itt legyenek mellettünk, ezért aztán teljes mértékben érthető az elkeseredettségük. Nem akarok elbújni előlük, azért is álltam eléjük.

– Néhány nap múlva lesz egy éve, hogy legyőztük Ausztriát Bordeaux-ban, az Európa-bajnokságon. Most pedig zsinórban a negyedik szerzett gól nélküli mérkőzésen van túl a válogatott. Mi történt ebben az egy évben?
– Nagyon más volt az Európa-bajnokság előtti időszak, hiszen akkor kétszer tíz napot tölthettünk felkészüléssel. Most annyira más a helyzet, hogy nincs is értelme a múlttal foglalkozni. Muszáj tanulnunk abból, ami Andorrában történt velünk.

2021.07.20 14:03:05

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását.

2021.07.15 22:41:39

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mészöly Kálmánban mintha a tárt karú szeretet hajlamát, s a fékezhetetlen – nem rossz értelemben vett! – „dúvadságot” gyúrta volna össze a Teremtő, ami így egyben a lebírhatatlan életörömöt, életakaratot mutatja nekünk.

2021.07.15 22:14:35

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy csakhamar kettő lesz az egyből.

2021.07.14 23:11:43

Magyar válogatott KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Tökéletesen behatárolható a profi labdarúgásban betöltött szerepe.