Az előjelek ellenére Rio de Janeiróban is veretlenek maradtunk a világbajnok ellen

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.07.20. 15:18
null
Páncsics Miklóson (középen) itt túljutottak a brazilok, ám a középhátvéd a mezőny legjobbja volt (Fotók: Képes Sport)
Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását. Illovszky Rudolf második korszakának első meccsén a csapat 0–0-s döntetlent játszott úgy, hogy az 1970-ben világbajnok együttesből csak Carlos Alberto, Pelé és Jairzinho hiányzott.

 

Illovszky Rudolf labdarúgó-válogatottunk 3–0-s szófiai vereségét követően lett szövetségi kapitány a lemondó Hoffer József helyett (Népsport, június 21.). Kinevezését követően 25 tagú keretet hirdetett ki, a felkészülést június 30-án 20 futballista kezdte el – korántsem zökkenőmentesen. Kocsis Lajos ugyanis egyórás késéssel érkezett meg, „erősen ittas állapotban”. Az MLSZ illetékeseivel történő egyeztetés után a Bp. Honvéd csatárát kizárták a keretből. De nem csupán Csikóval volt probléma, az is kiderült, hogy az MTK–Vasas mérkőzést megelőzően, „de különösen utána” Mészöly Kálmán és Farkas János sportszerűtlen életmódot folytatott, ezért a Vasas öt bajnoki mérkőzéstől eltiltotta két játékosát, s erre az időre megvonta a felkészülési juttatásukat. Kocsis kimaradását glosszában taglalta a Népsport: „Kocsis tehát így rótta le háláját azért, mert sokadszor nem a viselt dolgait, hanem a tehetségét vette figyelembe a kapitány. (...) Kocsisnak nem kellett »megszakadnia« a válogatottságért. Neki ez könnyen jött, és ő még könnyebben dobta el magától. Mindössze pár deci italért.”

Az is tény, hogy az Esztergomba készülő keret utazása előtt a kapitány hangsúlyozta, „Kocsis nem örökre került ki a keretből”. A szövetségi kapitány beszéddel kezdte az összetartást, olyanokat mondott, hogy különbet még Attila sem a catalaunumi csata előtt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy  „próbáljanak önállóan játszani, (...) önmaguktól megtalálni játék közben a legjobb megoldást (...) különben nem jön vissza az önbizalmuk, pedig a legnagyobb szükség arra van”. Kiemelte: azért vannak együtt, hogy az erőállapotot és az önbizalmat olyan szintre hozzák, amilyenre Brazíliában szükség lesz. A Népsport úgy ítélte meg, „a becsületes helytállás reményében folynak a próbák Esztergomban – a maracanai nagy előadásra”. Az egykoron kiváló jobbszélső Illovszky egyébként együtt végezte a gyakorlatokat játékosaival, időnként nógatta is őket. Az Aranycsapat jobbhátvédje, Buzánszky Jenő ezt mondta: „Ha így sem alakul ki előbb-utóbb egy jó válogatott, akkor ezek a játékosok valóban abbahagyhatják. Ennél direktebb módon nem sok focistát oktattak magyar földön...” Az elutazás előtt a repülőtéren Börzsey János, az MLSZ főtitkára beszélt: „Az előjelek azt mutatják, hogy a brazilok is új csapatukat építik, mi is ebben a cipőben járunk. Hogy mi lesz az eredmény? Remélem, helyt fogunk állni.”

Válogatottunkat Joao Havelange, a Brazil Labdarúgó-szövetség elnöke fogadta Rióban, a város Pelé búcsújának lázában égett. A futballkirály ugyanis a jugoszlávok elleni mérkőzés első félidejében lépett utoljára pályára a legjobbak között. S hogy a brazil vezetők hogyan vélekedtek rólunk? „Az osztrákok, a csehszlovákok és a jugoszlávok csupán egy nagy ceremónia részesei voltak. Segédkeztek a »király« méltó búcsúztatásához! De a magyar csapat más! A magyar csapat ősi ellenfél.” Borbély Pál azt írta Pelé búcsúmeccséről, mindenki akarta, hogy góllal fejezze be válogatott pályafutását – még talán a jugoszlávok is (a második játékrészben végül a már Pelé nélkül játszó hazaiak egyenlítettek 2–2-re). A játékvezető mintegy tíz percet ráhúzott az első félidőre, hátha sikerül a gólszerzés, az egyre izgatottabb Pelé képtelen volt a kapuba találni. A szünet végén viszont kijött a Maracana katlanjába, a nézők áttörték a kordont, egymást tiporták, csak hogy a közelébe kerülhessenek. Borbély így látta: „Egy szemvillanásnyi időre ismét megláttam az arcát, szemét. Az arcán rettenet ült, a szeme a félelemtől óriásira kerekedett. Az imádott félelme volt az imádóktól! Már menekült volna, futott volna vissza az öltözőbe, de a rohamrendőrök sem engedték!”

A magyar vezetők a Maracanában a brazilok edzését is megnézték. Sebes Gusztáv viszonylag kicsinek tartotta a katlan játékterét, de ami nagyobb baj volt, a pálya göröngyös, mi több, itt-ott kopott volt, inkább vadmurok- és dudvakeverék, mint fű... A szövetségi kapitány, Mário Zagallo ezt mondta a találkozó előtt: „Azt hiszem, egy új brazil csapat születésének lesznek szemtanúi.” Az 1970-es világbajnok együttesből Pelé mellett hiányzott Jairzinho, Carlos Alberto, de ott volt a Pelé-utódnak tartott Tostao, akiről Borbélynak nagyon jó véleménye volt: „Jobbal, ballal egyaránt úgy bombázza a kaput, hogy ilyet még életemben nem láttam, pedig épp elégszer néztem már kapura lövő játékost.”

Ugyanakkor dohogott, mert magyarok és a brazilok edzéséről is közöltek felvételeket a tévében, s szerinte a mieinkről szándékosan olyan képeket mutattak, amelyeken enerváltak, s Illovszky is csak a levegőt kapkodja, míg a brazilok mozgása, friss, lendületes. Borbély idézte a kommentárt, amelyet sportszerűtlennek tartott: „Lám, a brazil labdarúgás erős, korszerű, mert keményen edzenek, s az edzéseken is harcossághoz szoknak a játékosok. A magyar labdarúgás pedig azért esett vissza, mert ott még mindig az öreguras, kényelmes játszadozás az ideál.” A mieink hangulatát leginkább Fazekas mondandója tükrözte:  „Annyi kudarc ért már bennünket, hogy végre meg kellene mutatni, mit tudunk!”

Illovszky Rudolf kapitányi visszatérése jobban nem is sikerülhetett volna
Illovszky Rudolf kapitányi visszatérése jobban nem is sikerülhetett volna

Megmutattuk! A 0–0-s döntetlen értékéből az sem von le semmit, hogy a házigazdák nem egészen két hét alatt játszottak az osztrákokkal (1–1), legyőzték a csehszlovákokat (1–0), Pelé búcsúmeccsén 2–2-re végeztek a jugoszlávokkal. A király nélkül is nyolc olyan futballista játszott a braziloknál, aki az olaszok ellen pályára lépett az 1970-es vb mexikóvárosi döntőjében: Félix, Brito, Everaldo, Piazza, Clodoaldo, Gerson, Tostao és Rivellino. Carlos Alberto posztján Zé Maria, Jairzinhóén Zequinha, Pelé helyén pedig Vaguinho kapott helyet. Válogatottunk tehát az 1954-es vb-n elért 4:2-es és az 1966-os tornán aratott 3:1-es siker után továbbra is veretlen maradt Brazíliával szemben.

A 0–0-ra végződő meccs után a helyi szurkolók csalódottságukban összetörték a brazil szövetség jelvényével ékesített zászlókat, és Zagallo fejét követelték. A Népsport így értékelt: „A mérkőzésen csaknem minden úgy történt, ahogyan Illovszkyék megtervezték! (...) Így és ezért történhetett meg, hogy a nem túl nagy iramú, de változatos, élvezetes és látványos mérkőzésen a tudatosabb mezőnyjátékot játszó magyar együttes közelebb állt a győzelemhez, mint félelmetes ellenfele.” Páncsics „az egész mezőny egyik kiemelkedő labdarúgója volt”, Juhász István  „nyújtotta a mezőny másik kiváló teljesítményét”. A középhátvéd nem véletlenül jegyezte meg: „Ugye mi sem vagyunk olyan tehetségtelenek, és nem is minden brazil születik világbajnoknak!” Bene Ferenc, aki az 1966-ban 3:1-re megnyert vb-csoportmeccsen gólt lőtt (az ellenfélnél Tostao és Gerson szintén volt ott a pályán) így örült: „Kétszer ennyit is szívesen vállalunk, akár már holnaptól kezdve!” A brazil lapok magyar komplexust emlegettek, Zagallo elismerte: „A magyar csapat sokkal többet nyújtott, mint amit vártam, s a levegőben lógott a meglepetés, azaz válogatottunk hazai veresége.” Joao Saldanha a Zagallót megelőző korszak szövetségi kapitánya szerint „a magyarok uralták a mérkőzést, mert játékukat rá tudták kényszeríteni a brazilokra”.

A Népsport nagy sikernek tartotta a 0–0-t, „az angol válogatott is rendkívül elégedetten tért volna haza ilyen eredménnyel”. A lapban elemzés jelent meg, vajon Pelé búcsúját követően milyen irányba indul a brazil válogatott. Borbély leszögezte: sem Tostao, sem Gerson, sem Rivellino, sem Clodoaldo nem annyira komplex futballista, mint a háromszoros világbajnok, így nyilvánvaló, nem arra kell fordítani az energiát, hogy megtalálják Pelé utódját, hanem a csapategységre kell fektetni a hangsúlyt.

Ugyanakkor igyekezett a földön tartani a magyar szurkolókat: „Bár hízelgő ez a 0–0, labdarúgásunk tényleges bajait nem oldotta meg, nem könnyítette. Ez a 0–0 tehát csak reményt adhat, hogy képesek vagyunk (lehetünk) kijönni a hullámvölgyből!”

Brazília–Magyarország 0–0
1971. július 22., Rio de Janeiro,
Maracana, 90 ezer néző. Vezette: Tschenscher (nyugatnémet)
Brazília: Félix – Zé Maria, Brito, Piazza, Everaldo – Clodoaldo, Gerson, Rivellino – Zequinha, Tostao, Vaguinho. Szövetségi kapitány: Mário Zagallo
Magyarország: Géczi – Fábián, Páncsics, Vidáts, Juhász P. – Juhász I., Fazekas, Szűcs – Bene, Dunai II, Zámbó. Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik