Amióta Lang és Nagy Zsolt kezd, alig kapunk gólt; megvan Styles helye

Vágólapra másolva!
2022.06.16. 14:53
null
Marco Rossi minden posztra megtalálta a lehető legjobb játékosokat – így volt ez a németek ellen is (Fotó: Árvai Károly)
A magyar válogatott júniusi négy Nemzetek Ligája-mérkőzése után érdemes megvizsgálni, hogyan változott, alakult a csapat az egyes posztokon, kiket és milyen pozícióban próbált ki Marco Rossi szövetségi kapitány. Mindez azért is érdekes, mert a hét pontot hozó négy meccs után jó eséllyel elsősorban azok kapnak lehetőséget az őszi mérkőzéseken is, akik most bizonyítani tudtak.

Ha kis lépésekben is, de Marco Rossi szövetségi kapitány az aktuális helyzethez, lehetőségekhez igazítva folyamatosan változtatgatja „alapcsapatát” és próbálja szélesíteni a számításba vehető játékosok körét is. Azonban, ha egy-két játékos kényszerű okokból kiesik – mint most az NL-nyitány előtt megsérülő Botka Endre vagy az első meccs után sérülést szenvedő Kleinheisler László – akkor máris jelentősen csökken a variációs lehetőségek száma. Egyúttal az is látszik, vannak játékosok, akiknek az elmúlt két évben jól bevált három belső védős, illetve két szárnyvédős rendszerben nem igazán találja a helyét, idetartozik például a szélső támadó Sallói Dániel, aki az első három meccsen nem kapott lehetőséget, utána vissza is tért klubjához.

LANG ÁDÁMMAL ÉS NAGY ZSOLTTAL STABILABB LETT A VÉDELEM

A Nemzetek Ligájában három magyar játékos volt, a három belső védő, Lang Ádám, Willi Orbán és Szalai Attila, aki mind a négy meccset végigjátszotta. Mögöttük a kapuban Dibusz Dénes és Gulácsi Péter felváltva játszottak (az RB Leipzig játékosa Angliában eltiltás miatt sem szerepelhetett volna) – idén márciusban is ez volt a gyakorlat, és a jelek szerint ez jól működik, megfelelően tudja egymást helyettesíteni a két játékos, mind a ketten nagy erősségei a válogatottnak.

POSZTHIERARCHIA AZ NL-JÁTÉKPERCEK ALAPJÁN – KAPUSOK
Gulácsi Péter és Dibusz Dénes – 180 perc (hosszabbítást nem számolva)
Szappanos Péter nem állt be.

A három középső védő posztján Botka Endre kiesése után történt egy alapvető változás a tavaly nyári Eb-hez képest, amikor a Botka, Orbán, Szalai trió kezdett mindegyik meccsen. Ugyanis az eddig inkább biztos cserének számító, az Eb-n mindegyik meccsen kispados, egyetlen mérkőzésen sem szereplő Lang Ádám „bejátszotta” magát a csapatba. A ciprusi Omoniában légióskodó, 29 éves Lang a tavaly októberi, londoni 1–1-es meccstől számolva mind a kilenc mérkőzésen kezdett, és a mostani négy NL-találkozóval várhatóan egy időre be is betonozta a helyét a kezdőben. Megbízható, jó teljesítményét az is mutatja, hogy amióta ő kezd hátul, kettőnél több gólt egyszer sem kaptunk, de kettőt is csak egyszer, az olaszoktól, miközben a kilencből négyszer gólt sem kaptunk (a kilenc meccsen összesen hatszor tudták bevenni a kapunkat).

Ebben persze a kapusok, illetve Szalai Attila és főképp Willi Orbán óriási munkája is benne van. A lipcsei védő az InStat adatai alapján 83 százaléknál rosszabbul egyik találkozón sem passzolt – az angolok elleni hazai találkozón ráadásul hibátlanul –, összesen 22-szer szerezte vissza a labdát, 36 párharcát 65 százalékban megnyerte, tízszer szerelt és harminc passzt fülelt le, miközben ő veszítette legkevesebbszer a labdát, meccsenként egyszer. Ugyanakkor Lang is nagyon koncentráltan futballozott, a belső védők közül ő szerezte a legtöbbször vissza a labdát az ellenféltől (meccsenként átlagosan hatszor), a földön (70 százalék) és a levegőben (73 százalék) is ő nyerte meg a legnagyobb arányban a párharcait. Angliában pedig még egy gólpasszal is megfejelte a teljesítményét.

POSZTHIERARCHIA AZ NL-JÁTÉKPERCEK ALAPJÁN – BELSŐ VÉDŐK
Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila – 360 perc
Kecskés Ákos és Spandler Csaba nem állt be.

 

A szárnyvédők kapcsán Nagy Zsoltról mondhatjuk el ugyanezt, hiszen az említett kilenc meccsből a San Marino elleni hazai találkozót leszámítva a Puskás Akadémia játékosa is mindig a kezdőcsapat tagja volt a bal oldalon. Ráadásul a védelemben elvégzett munkája mellett az egyik legveszélyesebb támadónknak is bizonyult, hiszen a németek és az angolok ellen is gólt szerzett, az 1. fordulóban pedig ő harcolta ki a meccset eldöntő büntetőt. Innentől, ha egészséges, várhatóan ő kezd majd egy ideig a sokáig hiányposztnak számító pozícióban. A másik oldalon az első két mérkőzésen Loic Nego játszott, majd „visszatért” a védelemben korábban már minden poszton szereplő, 32 évesen is elnyűhetetlen Fiola Attila, aki az Eb-n a franciák ellen a bal, most pedig a németek ellen a jobb oldalon nyújtotta pályafutása egyik legjobb teljesítményét. Várhatóan a jövőben is Nego, Fiola és a sérülése után visszatérve Botka jelenthet még alternatívát itt. A négy meccsen csak egyszer, az olaszok ellen kilenc percet játszó Bolla Bendegúz egyelőre nem igazán tudja beverekedni magát a csapatba.

POSZTHIERARCHIA AZ NL-JÁTÉKPERCEK ALAPJÁN – SZÁRNYVÉDŐK
Jobb oldal
Bal oldal
Fiola Attila 220 perc
Nagy Zsolt 328 perc
Loic Nego 181 perc
Kekez Milos nem állt be.
Bolla Bendegúz 9 perc

 

STYLES JELENTHETI AZ OPCIÓT NAGY ÁDÁM ÉS SCHÄFER MELLETT

A középpályán Nagy Ádám és Schäfer András helye megkérdőjelezhetetlen, előbbi minden meccsen játszott (az angolok ellen csereként állt be bő fél órára), utóbbi csak a németek ellen hiányzott eltiltás miatt. Ha valamelyikük nem bevethető vagy valamelyiküket pihentetni szeretné Rossi mester, akkor kerülhet képbe Kleinheisler László – aki az angolok ellen jól szállt be az első meccsen, majd megsérült – és az idén debütáló Callum Styles.

A Barnsley idén debütáló, több poszton bevethető futballistájával kapcsolatban korábban az volt a fő kérdés, milyen poszton lehet leginkább a csapat segítségére, hiszen belső középpályásként és bal oldali szárnyvédőként is bevethető. Most, hogy Nagy Zsolt a bal oldalt megoldja, már látszik, elsősorban a középpályások között jelenthet választási lehetőséget Styles, aki már hatszoros válogatottnak mondhatja magát, kétszer kezdett: a németek ellen Schäfert, az angolok elleni második találkozón Nagy Ádámot helyettesítette a kezdőcsapatban. Egyelőre egy tökéletes „iparos” benyomását kelti, 90 százalék körül passzpontossággal (89%), kevés labdavesztéssel (meccsenként három). A jövő kérdése vele kapcsolatban, mennyit tud majd hozzátenni a támadójáték előkészítéséhez, építéséhez, mert klubjában ezen a téren is jeleskedik, a válogatottban viszont egyelőre kevésbé (persze ennek taktikai okai is lehettek). A belső középpályások között Vécsei Bálint jelent még választási lehetőséget, de az NL-ben csak kétszer állt be, összesen öt percre.

POSZTHIERARCHIA AZ NL-JÁTÉKPERCEK ALAPJÁN – KÖZÉPPÁLYÁSOK
Schäfer András 267 perc, Nagy Ádám 264 perc,
Callum Styles 183 perc, Kleinheisler László 19 perc
Vécsei Bálint 5 perc
Baráth Péter nem állt be.


ELÖL NINCS KÉRDÉS – DE HELYETTES SEM NAGYON AKAD…

A támadósorban érthető okokból nagyon ragaszkodik Rossi a Sallai Roland, Szoboszlai Dominik, Szalai Ádám trióhoz – mind a négy NL-meccsen ők kezdtek elöl. Sallai két gólt szerzett, Szoboszlai egyet (tizenegyesből). Az egyelőre borítékolható, ha egészségesek, és bevethetők, jelen állás szerint ők a kezdők a kapitánynál. Az első számú helyettes pedig, akár Sallai (őt váltotta a németek ellen), akár Szoboszlai (Angliában a helyére állt be) esetében Gazdag Dániel lehet, aki amerikai klubjában, a Philadelphiában támadóként remekel, hiszen már hét gólnál tart ebben az idényben. Most pozitív vírusteszt miatt csak később csatlakozhatott a csapathoz, de Wolverhamptonban így is góllal tette le a névjegyét. Viszont Gazdagon kívül valós alternatívája jelenleg nemigen van a Szoboszlai, Sallai kettősnek abban a hadrendben, ahogy az NL-meccseken játszottunk. Hosszú távon az olaszok ellen, 17 évesen debütáló Vancsa Zalán jöhet majd számításba. Az NB I-ből kieső MTK-tól a belga Lommelhez szerződő játékos a Rossi-éra 26. újonca, az idén a 3., Styles és Ádám Martin után.

A középcsatárposzttal kapcsolatban alapvetően továbbra is azt mondhatjuk, hogy „egy, csak egy legény van talpon e vidéken”, de a 34 éves Szalai Ádám mellett az idén hatból hatszor becserélt NB I-es gólkirály, Ádám Martin azért képes lehet, ha egyelőre csak rövidebb időszakokra is, tehermentesíteni a csapatkapitányt. Rossi vele kapcsolatban utalt arra, hogy fizikailag még nem bírná végig azt a terhelést, amit a Basel csatára. „Szalai Ádám a németek ellen többet futott, mint bármelyik másik középpályásunk, elképesztő teljesítményt nyújtott a csapatért. Nem mindenki futballtudós, viszont szinte mindenki annak gondolja magát, amikor a teljesítményét bírálja, sokan nem értékelik és nem látják azt, amit a társakért tesz. Ádám Martin jól szállt be Németország ellen, egyre jobban beilleszkedik a csapatba, de egyszer kérdezzék meg tőle, hogy saját bevallása szerint hány percet bírna ezen a szinten játszani” – mondta a kapitány a két csatár kapcsán az angliai mérkőzés előtt.

Ádám a németek ellen csereként, bő húsz perc alatt két helyzetig is eljutott, bár egyik fejese sem volt igazán veszélyes, az angolok ellen viszont remek gólpasszokkal szolgálta ki a társakat azután, hogy a 68. percben beállt. 92 százalékosan passzolt azon a meccsen, mind a négy csele sikeres volt és mind az öt párharcát megnyerte.

POSZTHIERARCHIA AZ NL-JÁTÉKPERCEK ALAPJÁN – TÁMADÓK
Szoboszlai Dominik 318 perc, Sallai Roland 314 perc, Szalai Ádám 312 perc
Gazdag Dániel 49 perc, Ádám Martin 48 perc
Vancsa Zalán 3 perc
Sallói Dániel és Schön Szabolcs nem állt be.

A fentiek azt mutatják, Marco Rossi tégláról téglára haladva folytatta a Nemzetek Ligájában is az elmúlt évek építkezését, és bár igazán jó alapanyagból nincs nagyon sok, sikerül kiválasztania a legjobbakat, aminek köszönhetően négy forduló után, a németeket, az olaszokat és az angolokat megelőzve, hét ponttal vezetjük a csoportunkat az A-ligában!

A MAGYAR KERET A JÚNIUSI NEMZETEK LIGÁJA-MÉRKŐZÉSEKEN (az előbb távozókkal és később csatlakozókkal együtt)
Kapusok: Dibusz Dénes
(Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Kerkez Milos (AZ Alkmaar – Hollandia), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Spandler Csaba (Puskás Akadémia FC), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Baráth Péter (Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley FC – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (Ferencváros)
Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Vancsa Zalán (MTK)

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4.:
MAGYARORSZÁG–Anglia 1–0
Június 7.: Olaszország–MAGYARORSZÁG 2–1
Június 11.: MAGYARORSZÁG–Németország 1–1
Anglia–MAGYARORSZÁG 0–4
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 7–3 +4 7
2. Németország 4 1 3 8–5 +3 6
3. Olaszország 4 1 2 1 5–7 –2 5
4. Anglia4221–6–52

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik