A PSV 19 éves újoncát nem lepte meg Van Gaal meghívója

Vágólapra másolva!
2013.10.08. 11:51
null
Négy holland futballista merészkedett ki hétfőn a pályára, a mezőnyjátékosok közül egyedül Arjen Robben (Fotó: nos.nl)
Louis van Gaal, a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a vb-selejtezők zárására több rutinos légióst is meghívott a Hollandia–Magyarország vb-selejtezőre, de a fiatal tehetségeknek rendre bátran bizonyítási lehetőséget adó szakember azért nem hazudtolta meg magát: a 19 éves Memphis Depay személyében ezúttal is jelölt egy újoncot a keretbe. A PSV szélsője gólt szerzett a múlt héten az El-ben, ami jó ajánlólevél volt számára. Bár ő erről csak mástól értesült...

 

„A klubtársaim jöttek gratulálni nekem a meghívóhoz – mondta az érintett, aki péntek délután telefonja rengeteg nem fogadott hívásából, több sms-üzenetből azért már sejtette, hogy valami rendkívüli történik vele. – Hogy meglepődtem volna? Nos, igazából nem... Tudom, hogy most elég gyorsan történik körülöttem minden, de szeretnék mielőbb elérni a csúcsra."

HOLLAND HÍREK
Van Gaal időről időre megadja a lehetőséget egy-egy jelentkezőnek, hogy részt vegyen az oranje edzésén; a szerdai, zárt ajtók mögött sorra kerülő tréningen az ADO Den Haag fiatal támadója, Mike van Duinen lesz a szerencsés. Van Gaal a tizenegy a tizenegy elleni játékban számít rá.
A Magyarország elleni hazai – és a Törökország elleni idegenbeli – vb-selejtezőre készülő holland válogatott keretébe ezúttal meghívott 22 játékos közül csupán egy mezőnyjátékos edzett a pályán hétfőn: Arjen Robben. Bővebben itt!
A Holland Labdarúgó-szövetség (KNVB) bejelentette, hogy több mint ötvenezer jegyet értékesítettek eddig a Hollandia–Magyarország vb-selejtezőre, ám 175 belépőről már most kiderült, hogy érvénytelen. Bővebben itt!

Depay elmondta még, hogy túlszárnyalná gyerekkori példaképét, Patrick Kluivertet, akivel speciel most a nemzeti csapatnál együtt dolgozhat. Utóbbi ugyanis Van Gaal egyik segítője a szakmai stábban. Depay azonban a ghánaiakat is érdekelte volna válogatott szinten, jeles állás szerint azonban lemaradnak róla. Bár Van Gaalt az a vád érte, hogy csak azért hívja meg a PSV játékosát, mert elejét akarja venni az országváltásnak, a szövetségi kapitány szerint szó sincs erről.

„Valóban egy kicsit korai a lehetőség, neki még a juniorokkal kellene játszani, de rajta kívül senki mást nem találtam, aki tetszett volna, ennyi az egész. Különben is, ő jövő embere, még biztosan fejlődik és erősödik.”

A hollandok első vb-selejtezőjén, a törökök ellen még a newcastle-i Tim Krul állhatott a kapuban, sérülései miatt azonban nyolc hónapja nem kapott behívót.

„Újra bizonyítanom kell magamnak és mindenki másnak. Megtettem minden tőlem telhetőt, hogy teljesen felépüljek és újra válogatott lehessek. Fontos, hogy most megint a keretben vagyok, a vébé pedig kilenc hónap múlva kezdődik."

A holland sajtó kiemeli: hiába biztosították már be a vb-részvételüket, nem veszik félvállról a magyarok és a törökök elleni mérkőzést, hiszen fontos számukra, hogy a sorsolásnál a kiemelt kalapba kerüljenek. Ehhez pedig újabb győzelmekre van szükségük.

Gregory van der Wiel a PSG profija, a válogatottba azonban több mint egy éve hívták legutóbb, miközben Van Gaalnál a jobbhátvéd posztján Daryl Janmaat számít favoritnak.

NIGEL DE JONG: A LEGJOBB KORBAN VAGYUNK

„Amikor képes vagyok a saját képességeimnek megfelelően teljesíteni, helyem van a keretben – mondta Nigel de Jong, aki magyarázattal is szolgált. – A vb-selejtezők kezdetén teljesen normális volt, hogy kimaradtam, hiszen komoly Achilles-ín-sérüléssel bajlódtam. Mintegy fél évet hiányoztam, ezalatt pedig mások játszhattak az én posztomon.”
Louis van Gaal legendás arról, hogy bármely kispadon fordult meg, lehetőséget adott a bizonyításra a tehetségeknek, alkalomadtán bátran dobott a mély vízbe fiatalokat. A selejtezők végéhez közeledve viszont a holland élvonalban vitézkedő ifjoncok helyett ismét feltűnnek az oranjében a rutinos, kipróbált légiósok.
„Ebben számomra egyáltalán semmi furcsa nincs. Többen vagyunk a keretben az én korosztályomból, huszonnyolc és harminc év közöttiek, a legjobb futballistakorban, amelyben a legjobbunkat tudjuk nyújtani. A holland élvonal pedig nem erősödött az elmúlt években, annak ellenére, hogy változatlanul sok tehetség játszik ott.”

Bővebben itt olvashat!

„Teljesen logikus, hogy nem hívtak, hiszen nem játszottam rendszeresen, amit a szövetségi kapitány elvárt volna. Ám az Ajax után nagy változás volt a PSG: Párizs nem Amszterdam. Alig beszéltem a nyelvet, azonban már úgy érzem, hogy otthon vagyok, ami a teljesítményemen is meglátszik. A válogatottban nem én vagyok az első számú a posztomon, de azért dolgozom, hogy ez megváltozzon. Szeretnék a válogatott tagjaként ott lenni Brazíliában és vb-tapasztalatot szerezni. Ehhez lépésről lépésre kell haladnom, mindennek az alapja a jó teljesítmény a PSG-ben. Azt követi sorrendben a többi. Most itt lehetek a válogatottban, eljött az ideje annak, hogy itt bizonyítsak."

Pontosabban csak eljött volna, hiszen Van der Wiel az egyike annak a három játékosnak, aki sérülés miatt az utolsó pillanatban esett ki a keretből.

Sérülés miatt csak utólagos vészbehívóval lehet tagja a holland keretnek a 23 éves Leroy Fer, aki az eddigi két válogatott meccsén nem hagyott mély nyomokat magáról Van Gaalban, a nyáron viszont légiósnak állt, miután a Twente két közös év után eladta őt a Norwich Citynek.

„Csodálatos dolog, hogy megint itt lehetek – mondta Fer. – A Norwichnál nagyon sokat tanultam, és szeretném a válogatottban is megmutatni, hogy mennyit fejlődtem. A vb-részvételemről még nagyon korai lenne bármit mondani, én a klubomban és a nemzeti együttesben is mindent megteszek, hogy ott legyek a világ legjobb labdarúgóinak találkozóján."

VB 2014, A HOLLAND KERET
Kapusok:
Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City), Jasper Cillessen (Ajax)
Védők: Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (PSV), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Paul Verhaegh (Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord), Jetro Willems (PSV)
Középpályások: Jordy Clasie (Feyenoord), Nigel de Jong (Milan), Leroy Fer (Norwich), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kevin Strootman (Roma), Rafael van der Vaart (Hamburger SV)
Támadók: Dirk Kuyt (Fenerbahce), Jeremain Lens (Dinamo Kijev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Memphis Depay (PSV)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik