Kántor Barnabás 2015.11.12 13:34 Frissítve: 2015.11.30 08:29

A Lechnél Lovrencsics „Gulyás” és Kádár miatt bíznak a magyarokban

Mint beszámoltunk róla, a Kádár Tamást, Lovrencsics Gergőt és Holman Dávidot foglalkoztató Lech Poznan labdarúgócsapata a Facebook-oldalán jelezte, szorít a mieinkért a norvégok elleni pótselejtezőn. A Nemzeti Sport Online a kampány hátteréről és a Lengyelországban futballozó magyar játékosokról kérdezte Lukasz Borowiczot, a klub sajtómunkatársát.

Lovrencsicset (jobbra), Kádárt, Dzsudzsákot, Királyt, Guzmicsot és Nikolicsot emelték ki a Lechnél (Fotó: AFP)

– Köszönjük, hogy szurkolnak a mieinknek, miért döntöttek úgy, hogy ilyen módon mutatják ki ezt?
– Három magyar játékosa van a Lech Poznannak, ezért egyértelmű volt, hogy szorítunk értük a Norvégia elleni mérkőzésen – nyilatkozta Lukasz Borowicz a Nemzeti Sport Online-nak. – Gergő, Tamás és Dávid is jó ideje a Lech labdarúgója, és nagyon örülünk, hogy itt vannak velünk. Azt már eddig is tudták, hogy számíthatnak a támogatásunkra, de most úgy döntöttünk, ilyen módon tesszük hivatalossá ezt.

– Mennyire szeretik a poznaniak a Lech magyar játékosait?
– Jobban, mint gondolnák! Büszkén mondhatom, hogy a Lech Poznannak vannak a legjobb szurkolói Lengyelországban, akik szeretik és tisztelik azt az irányt, amit kitűztünk magunk elé: „Sohase add fel!”

– Ki a kedvenc a három magyar közül?
– Lovrencsics Gergő, mivel ő van itt a legrégebb óta, így őt ismerik fel a legtöbben a városban. Kádár Tamás mostanában már rendszeresen játszik, ezért őt is egyre többen ismerik. Bízunk benne, hogy Holman Dávid is hamarosan több szerephez jut, de mindenki hisz benne, hogy a segítségünkre lehet.

– Van valamelyiküknek beceneve?
Amikor ide igazolt, Gergőnek volt egy vicces neve, méghozzá az, hogy „Gulyás”, mint a leves. Ez az önök egyik nemzeti étele, ezért ragadt rá ez a név, de mostanában már nem igazán tapasztalom, hogy így hívnák őt, sokkal többször hallom, hogy Gerinek szólítják.

– Mondana egy érdekes történet valamelyikükről?
– Geri imád horgászni. Rengeteg képet mutat nekünk róla, és tényleg jó is benne. A kedvence a ponty.  Néhány lengyel újság még fotókat is tett közzé a fogásairól, volt, aki cikket is írt erről.

– Mennyire él a lengyel köztudatban a magyarokhoz fűződő történelmi barátság?
– Teljes mértékben! Van egy mondat erről a barátságról, amit sok lengyel el tud mondani magyarul („Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol s issza borát” – a szerk.), pedig iszonyatosan nehéz! Ez az első mondat, amit a Magyarországról érkezőknek mondunk. Amikor a „Videoton Székesfehérvár” – megjegyzem, ez utóbbi is, milyen kimondhatatlan szó?! – ellen játszottunk, akkor is erről beszéltünk az ellenféllel.

– Hogyan látja ön és a lengyel emberek a magyar válogatott esélyét Norvégia ellen?
– Biztosan nem lesz könnyű a kijutás, mivel a skandináv csapatok nagyon erősek. Régebben a fizikai fölényükkel igyekeztek meccseket nyerni, ami látványos ugyan nem volt, hatékony igen. Magyarországnak megvan a maga erőssége, Kádárnak és Lovrencsicsnek vannak tapasztalatai a Bajnokok Ligája selejtezőjéből, valamint az Európa-liga csoportköréből, ők mindenképpen hozzátehetnek a válogatott játékához. De nemcsak ők, hanem Dzsudzsák Balázs, a csapatkapitány, Király Gábor vagy a másik két, Lengyelországban futballozó játékos, Guzmics Richárd és Nikolics Nemanja is.

A Lech buzdítása (Fotó: Facebook)
2021.09.13 19:04:52

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az egyetlen magyar aranylabdás futballistára néhány góljának felidézésével emlékezünk.

2021.09.14 21:26:46

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Volt idő, amikor szinte naponta együtt utaztunk a metrón a ma nyolcvan esztendeje született Albert Flóriánnal. Ő a Fradi-pályára ment, én a szerkesztőségbe. Beszélgettünk sok mindenről, de hiába éreztem, hogy elfogad, éppen olyan elfogódottság volt bennem, mint amikor egy kisgyerek találkozik az ideáljával.

2021.09.13 15:06:13

Magyar válogatott MILITÁR IVÁN

VIDEÓS ELEMZÉS. Válogatott tanulságok és az előrelépés lehetőségei a szeptemberi vb-selejtezők fényében.

2021.09.10 09:15:11

Magyar válogatott SZABÓ GÁBOR

Közeledett az olaszországi világbajnokság, és küszöbön állt az angolok elleni budapesti mérkőzés, amelyet okkal illethetünk a hiánypótló jelzővel.

2021.09.08 23:28:49

Magyar válogatott S. T. J.