Marco Rossi: Itt nem lehet marháskodásból kísérletezni

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.03.26. 07:07
Marco Rossi (Fotó: Koncz Márton)
Marco Rossi, a magyar válogatott szakvezetője Koszovó ellen utoléri Mészöly Kálmánt a szövetségi kapitányként megvívott meccsek számában. Elmondta, hogy lesznek változások a Törökország elleni kezdőcsapathoz képest, de feleslegesnek érzi olyasmivel kísérletezni, amit úgysem tervez kipróbálni az Európa-bajnokságon.

Telkiben szokás szerint minden békés volt hétfő délelőtt, a hangulat pedig kiváló. Miközben az akkreditált újságírók várták a Koszovó elleni mérkőzést felvezető sajtótájékoztatót, azt látták, hogy a magyar válogatott főhadiszállása továbbra is a béke szigete. Az ebédre várakozva nyolc-kilenc játékos körülülte a nagy ovális asztalt, járt a blatt, ha jól láttuk, pókereztek a fiúk. Jó kedélyű parti zajlott, és aligha pénzben játszottak, Szoboszlai Dominikot mindenesetre távolról sem fenyegette a veszély, hogy eljátssza liverpooli fizetését, ő egy szinttel lejjebb, a lobbyban ismerősökkel beszélgetett a kanapén, mint ahogyan egy másik kis asztal körül Gazdag Dániel. Ki telefonált, ki a telefonján játszott. Volt, aki éppen aláírt valakinek egy válogatott mezt. Benn így zajlott az élet, miközben odakintről hirtelen jött, apró szemű jeget is hozó eső csapkodta az üvegajtót.

Edzést csak délutánra írtak ki, előtte a feltöltődés volt a fontos. Ebéd előtt azonban a szövetségi kapitányra, Marco Rossira, a játékosok közül pedig Lang Ádámra várt még egy kis feladat, válaszolni az újságírók kérdéseire. A csapat 13 mérkőzés óta veretlen és népszerűbb, mint talán valaha bármelyik magyar válogatott az Aranycsapat óta, így nem csoda, hogy a szövetségi kapitány és a 66-szoros válogatott védő is kisimult arccal érkezett a médiaeseményre.

A 2018 óta hivatalában lévő kapitány ráadásul mérföldkőhöz is érkezik a keddi mérkőzésen, rögtön erről faggattuk.

– Koszovó ellen a hatvanegyedik mérkőzése következik a magyar válogatott kispadján, ezzel a meccsek számában utoléri Mészöly Kálmánt a magyar szövetségi kapitányok rangsorában. Hogyan éli ezt meg, illetve ismerte-e őt személyesen?
– Igen, ismertem, találkoztam vele többször is, de inkább a fiát, Gézát, az Újpest jelenlegi vezetőedzőjét ismerem közelebbről – válaszolta Marco Rossi a sajtótájékoztatón. – Természetesen tisztában vagyok Mészöly Kálmán pályafutásával, valamint azzal is, hogy a magyar futballszurkolók szívében milyen nagy tiszteletet vívott ki magának játékosként és edzőként egyaránt. Óriási büszkeség számomra, hogy utolérem őt a szövetségi kapitányként vívott meccsek számában. Sőt, ezzel a hatvanegy mérkőzéssel fellépek a dobogóra Baróti Lajos és Sebes Gusztáv mögé, mindketten a magyar futball hatalmas legendái. Nyilván nem hasonlítom magam hozzájuk, de nagy büszkeség velük képzeletbeli dobogón lenni.

 

– Az Európa-bajnokságig hátralévő felkészülési meccsei közül talán a következő a legjobb alkalom a kísérletezésre, hiszen az utána lévő másik két összecsapás Írország és Izrael ellen már közvetlenül az Eb előtti napokban lesz. Mennyire hajtja a kísérletezés, hány poszton tervez változtatást a kezdőcsapatban a pénteki, törökök elleni együtteshez képest?
– A múltban többször is idéztem a néhai nagy olasz edzőt, Franco Scogliót, akit Magyarországon talán kevesebben ismernek, ő azt mondta: egy válogatottnál sohasem lehetnek marháskodásból elkövetett kísérletezések – hogy szalonképesen fogalmazzam meg a szavait. Én is igyekszem elkerülni ezt. Van már mögöttünk egy közös út a csapattal, fejlődtünk sokat és fejlődünk is mérkőzésről mérkőzésre, miközben persze van is még hová fejlődnünk, de mindent, amit teszünk, meghatározott célból tesszük. Nincs értelme például olyan taktikai elemekkel kísérletezni, amit biztos, hogy nem alkalmazunk majd az Eb-n. Ha lesz változás a törökök elleni meccshez képest a kezdőcsapatban – márpedig lesz –, akkor is olyan játékosokat próbálok ki, akikkel biztosan tervezek az Európa-bajnokságon is, és tudom, hasznosak számunkra.

– Európa-bajnoki csoportellenfelünk, Svájc válogatottjában sok koszovói származású labdarúgó szerepel. Van hasonlóság a két csapat játékstílusában is?
– Őszintén szólva nem látok sok hasonlóságot. Nyilván mindkét gárdában szerepelnek technikás játékosok, de ami az egyéni színvonalat jelenti, két különböző szintet képviselnek. Ez pedig a játékstílusban is tetten érhető, mert a képességekből ered a stílus is. Svájc sokkal inkább uralja a mérkőzéseket, igyekszik birtokolni a labdát, keresi az üres területeket, amit párharcokkal és cselezéssel is meg tud teremteni magának, ezzel szemben a koszovóiak sokkal inkább célra törő futballt játszanak.

Gulácsi Péter (középen) és Dibusz Dénes (jobbra) is azért küzd, hogy első számú kapus legyen az Eb-n (Fotó: Árvai Károly)

– A törökök elleni mérkőzés után még izgalmasabb lett a kapuskérdés, hiszen Dibusz Dénes nagyszerű teljesítményt nyújtott a selejtezőben, Gulácsi Péter viszont újra véd Lipcsében és remekelt a törökök ellen. A kerethirdetéskor azt mondta, mind a ketten lehetőséget kapnak, de a törökök elleni meccs után úgy tűnt, magától értetődőnek tekinti, hogy Gulácsi Péter a kezdő.
– Erről szó sincs, csupán dicsértem, hogy a sérüléséből visszatérve nagyszerű formát mutatott, és egy kérdésre válaszoltam, hogy ez engem egyáltalán nem lepett meg. Továbbra is nagyon nehéz kérdés ez, mivel Dibusz Dénes több mint egy évig védett a válogatott kapujában, végig ő szerepelt a selejtezőben és a magyar bajnokság legkiválóbb klubcsapata, a Ferencváros kapusa immár több mint tíz éve. Úgyhogy nagyon sok érv szól mellette is. Remélem, nem haragítom magamra a Ferencváros szurkolóit, de ha egymás mellé tesszük a klubokat, a Ferencváros és a Bundesligában az élcsapatok közé tartozó RB Leipzig még mindig nem ugyanaz a szint. De ha a két kapust helyezzük egymás mellé, ők teljesen azonos nívót képviselnek. Egyikük ebben, a másikuk abban jó, más-más erősségeik és gyengeségeik vannak. De nem állítanám őket szembe egymással, mindketten topjátékosok, topcsapatban játszanak, az Európa-bajnokságon mindkettőjükre számítok. Fenntartom magamnak a jogot, hogy az utolsó pillanatban döntsem el, Dibusz Dénes vagy Gulácsi Péter véd-e az Eb-n, és az is biztos, hogy rendkívül nehéz és kellemetlen döntés lesz. De azt mondom: bár ugyanilyen nehézséggel küzdenék mindegyik poszton, mert az azt jelentené, hogy két azonos képességű játékosom van minden posztra. Arra szeretném kérni a szurkolókat is, ne álljanak egyik vagy másik kapus mellé a másik ellenében, mert ugyanazért küzdünk, egy csapatot alkotunk. Azt szeretném kérni, hogy bárki mellett is döntök, támogassák a szurkolóink is.

 

EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
19.00: Magyarország–Koszovó (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK AZ EB-RAJTIG
Június 4., kedd, Dublin
Írország−Magyarország
Június 8., szombat, Debrecen
Magyarország−Izrael


 


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik